Τα δίκτυα οπτικών ινών και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σπρώχνουν τις επενδύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες πήρε την ανιούσα μέσα στην πανδημία για την κάλυψη των αναγκών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafoneκαι Wind παίρνουν θέση για τη διεκδίκηση των πόρων του RRF, που θα κατευθύνει πόρους 2,13 δισ. ευρώ σε δράσεις ψηφιακής μετάβασης, ενώ έχουν στα σκαριά συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή όμως, η χώρα μας αν και σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις στις μέσες ταχύτητες σύνδεσης μέσω κινητής, κατακτώντας την 17ηθέση διεθνώς, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο φορέα Speedext Global Index της Ookla, ανεβαίνοντας 11 ολόκληρες θέσεις σε σχέση με πέρσι, υστερεί κατά πολύ στην σταθερή. Σύμφωνα και πάλι με τις μετρήσεις της Ookla κατατάσσεται στην 98η θέση, έχοντας μάλιστα χάσει μία θέση από την προηγούμενη μέτρηση. Οι μέσες ταχύτητες πρόσβασης μέσω των σταθερών δικτύων κυμαίνονται στα 36,73 Mbps στο Download, 7,69 Mbps στο Upload και με 30 ms καθυστέρηση.

Η αναστροφή αυτής της συνθήκης στηρίζεται στις επενδύσεις των παρόχων σε δίκτυα νέας γενιάς. Συνολικά, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη τριετία, η κάλυψη με οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH) από όλους τους παρόχους που αναπτύσσουν σχετικές υποδομές μπορεί να φθάσει στο 30%. Για το τέλος του 2021, οι εκτιμήσεις θέλουν περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε οπτικές ίνες.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν βέβαια και τα έργα ενίσχυσης της ευρυζωνικότητας σε περιοχές που δεν συγκεντρώνουν εμπορικό ενδιαφέρον με παράλληλη τόνωση της ζήτησης, όπως το μεγάλο ΣΔΙΤ του Ultra-Fast Broadband (UFBB), το οποίο αναμένεται να προχωρήσει μες το καλοκαίρι. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 870 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 812.155 νέες συνδέσεις με  ταχύτητες τουλάχιστον 100 Μbps.

ΟΤΕ

Ειδικότερα, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ένα επενδυτικό πλάνο, ύψους 2 δισ. ευρώ, για δίκτυα νέας γενιάς ως το 2023. Παρά την επέλαση της πανδημίας, οι επενδύσεις για το 2021 αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά δε στο δίκτυο οπτικών ινών, στόχος είναι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια οι οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH) να έχουν φθάσει σε 1 εκατ. νοικοκυριά από 346.000 που είναι σήμερα.

Όπως ανακοινώθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του Ομίλου, το πρώτο τρίμηνο του 2021, η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο έχοντας πλέον αγγίξει το 46% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Συγχρόνως, οι πελάτες υιοθετούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες FTTx, με αποτέλεσμα το ποσοστό των πελατών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες να έχει αγγίξει το 17% των συνδέσεων οπτικών ινών, πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Vodafone

Από την πλευρά της η Vodafone, έχει ένα νέο επενδυτικό της πλάνο, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την επόμενη πενταετία με στόχο την επέκταση σταθερών και κινητών δικτύων σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα κατασκευαστούν ακόμα 150.000 νέες γραμμές FTTH μέσα στην επόμενη τριετία.

WIND

Συμπληρώνοντας το παζλ των επενδύσεων, η WIND θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία για επενδύσεις σε 5G και δίκτυα οπτικών ινών. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2020, η διείσδυση των γραμμών νέας γενιάς στην πελατειακή της βάση έφτασε το 35,7%, που αντιστοιχεί σε 225.000 συνδρομητές σταθερής νέας γενιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις