Η αλματώδης άνοδος των ναύλων στο χύδην ξηρό φορτίο αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα των  ναυτιλιακών εταιρειών του κλάδου.

Πρόσφατο θετικό παράδειγμα η Star Bulk Carriers, εισηγμένη στο NYSE, που διευθύνεται από τον έλληνα εφοπλιστή Πέτρο Παππά. Η εταιρεία είδε τα έσοδά της το πρώτο τρίμηνο του 2021 να ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολ έναντι 160,8 εκατ. δολ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και τα κέρδη να εκτοξεύονται στα 35,763 εκατ. δολ από 2,755 εκατ. δολ ένα χρόνο πριν.

Η άνοδος των κερδών οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στην απόφαση να επαναφέρει την πολιτική των μερισμάτων, την καταβολή των οποίων είχε αναστείλει λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων της.

Ο Πέτρος Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, σχολίασε σχετικά ότι η Star Bulk παρουσίασε ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο του 2021, με καθαρά κέρδη  35,8 εκατομμυρίων δολαρίων, έσοδα TCE (Ισοδύναμο Χρονοναύλωσης) 156,4 εκατομμυρίων δολαρίων,  και ε ημερήσια TCE ανά πλοίο  στα 15.461 δολ.

Η πλειονότητα του στόλου παραμένει εκτεθειμένη στην spot αγορά πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο τροποποίησε την πολιτική μερισμάτων της Εταιρείας για να αυξήσει σημαντικά την απόδοση κεφαλαίου για τους μετόχους της. Ως αποτέλεσμα, η Εταιρεία θα πληρώσει μέρισμα για το πρώτο τρίμηνο των 0,30 δολ/μετοχή.

Τους τελευταίους μήνες η Star Bulk συνέχισε να αυξάνει τον στόλο της με την απόκτηση δώδεκα πλοίων, μικρότερης ηλικίας από την μέση του υφιστάμενου στόλου, εννέα εκ των οποίων παραδόθηκαν εντός του πρώτου τριμήνου. Τα υπόλοιπα τρία πλοία θα παραδοθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Οι προσδοκίες για την ναυλαγορά παραμένουν θετικές για την διοίκηση της Star Bulk, λόγω του ανοίγματος της παγκόσμιας οικονομίας και της επακόλουθης αυξημένης ζήτησης σε όλα τα βασικά  εμπορεύματα. Θετικά σύμφωνα με τον κ. Παππά, επιδρά στην πορεία της αγοράς και το γεγονός ότι οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η Star Buk Carriers ελέγχει ένα στόλο από 128 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία