Τα μέλη της Σεληνιακής Αποστολής των Εμιράτων (Emirates Lunar Mission- ELM) βρίσκονται σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο. Η πρώτη αποστολή του αραβικού κόσμου στη Σελήνη ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους με αρχική ημερομηνία εκτόξευσης εντός του 2024, αλλά μετακινήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Το πρωτότυπο θα δοκιμαστεί μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου σε εγκαταστάσεις εκτός των ΗΑΕ. Θα υποβληθεί σε σκληρές δοκιμασίες ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης μιας προσομοιωμένης προσελήνωσης σε περιβάλλον σεληνιακής επιφάνειας. Μόλις η δοκιμή του πρωτοτύπου ικανοποιήσει την ομάδα, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του Ρασίντ (Rashid rover).

Η αποστολή είναι έτοιμη για το 2022

Η αποστολή ανακοινώθηκε από τον  Σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Αντιπρόεδρο και Πρωθυπουργό των ΗΑΕ και Κυβερνήτη του Ντουμπάι, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και ο αρχικός στόχος ήταν να προσγειωθεί στο φεγγάρι έως το 2024.

Τα Εμιράτα ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με την ispace (την ιαπωνική ιδιωτική εταιρεία σεληνιακής ρομποτικής εξερεύνησης που θα μεταφέρει τον Rashid στο φεγγάρι) αυτόν τον μήνα και μετακίνησαν την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης δύο χρόνια νωρίτερα.

Κατασκευασμένο στα ΗΑΕ

Το Ράσιντ είναι το μικρότερο και ελαφρύτερο rover που μπορεί να αναπτυχθεί στην επιφάνεια του φεγγαριού. Εχει ύψος 70 εκατοστών, το βάρος του είναι περίπου 10 κιλά με ωφέλιμο φορτίο. Το μήκος του είναι 50cm και το πλάτος 50cm. Σχεδιάζεται και κατασκευάζεται στα ΗΑΕ από μια ομάδα μηχανικών, εμπειρογνωμόνων και ερευνητών τωνΕμιράτων.

Η τοποθεσία προσελήνωσης αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Το Ρασίντ θα φέρεται- επί του ρομποτικού σεληνιακού εκφορτωτή της ispace που ονομάζεται Hakuto-R (Hakuto-Reboot) – θα προσγειωθεί στην πλευρά του φεγγαριού που φαίνεται από την Γη, το έδαφος εκεί προσφέρει μια ομαλότερη επιφάνεια με λιγότερους κρατήρες. Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, τα ΗΑΕ και η Ιαπωνία θα γίνουν μαζί η τέταρτη και πέμπτη χώρα που θα προσγειωθεί στη σεληνιακή επιφάνεια, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία