Αντιμέτωπη με μια πραγματική δοκιμασία βρίσκεται η Κίνα καθώς η χώρα έχει μπροστά της ένα τεράστιο βουνό να διαβεί: την ωρίμανση εταιρικού χρέους ύψους 1,3 τρις δολαρίων στο επόμενο 12μηνο. Το ποσό αυτό είναι 30% περισσότερο από το χρέος των αμερικανικών επιχειρήσεων και 63% περισσότερο απ΄ ό,τι σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη θα γίνει σε μια περίοδο που οι κινεζικές επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία πληρωμής οφειλών σε πρωτόγνωρους ρυθμούς.

Ο συνδυασμός αυτός προετοιμάζει τους επενδυτές για ακόμη μια ανατραχή στη δεύτερη μεγαλύτερη πιστωτική αγορά του κόσμου, ενώ υπογραμμίζει την πρόκληση που έχουν στα χέρια τους οι κινεζικές αρχές καθώς εργάζονται έχοντας μπροστά τους δύο αντικρουόμενους στόχους: την μείωση του ηθικού κινδύνου επιτρέποντας περισσότερες πτωχεύσεις και την μετατροπή της εγχώριας ομολογιακής αγοράς σε μια πιο αξιόπιστη πηγή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Πίεση αποπληρωμής

Ενώ η μέση διάρκεια ωρίμανσης στο εταιρικό χρέος αυξήθηκε στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια, αντίθετα στην Κίνα η διάρκεια μειώθηκε καθώς οι πτωχεύσεις οδηγούν τους επενδυτές στην μείωση του ρίσκου. Τα εγχώρια κινεζικά ομόλογα που εκδόθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν μέση διάρκεια 3,02 έτη, λιγότερο από τα 3,22 έτη του 2020 και καθ’  οδόν για την μικρότερη ετήσια μέση διάρκεια από το 2016 όταν ο οίκος Fitch Ratings άρχισε την καταγραφή των στοιχείων.

«Καθώς ο πιστωτικός κίνδυνος αυξάνεται, όλοι θέλουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε επενδύσεις μικρότερης διάρκειας,» δήλωσε η Αϊρις Πάνγκ, της ING Bank NV. «Οι εκδότες επίσης θέλουν να πωλήσουν μικρότερης διάρκειας ομόλογα καθώς λόγω της αύξησης των πτωχεύσεων οι εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας έχουν ακόμη υψηλότερο κόστος δανεισμού.»

Η τάση για ομόλογα μικρότερης διάρκειας συμπίπτει με την εκστρατεία της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλει περισσότερη πειθαρχία στις εγχώριες πιστωτικές αγορές. Οι επενδυτές επανεξετάζουν την επικρατούσα άποψη ότι οι αρχές θα στηρίξουν τους μεγάλους εκδότες χρέους εν μέσω μιας σειράς αδυναμίας πληρωμών από κρατικές επιχειρήσεις και το κύμα πωλήσεων ομολόγων που εκδόθηκαν από την China Huarong Asset Management Co.

Η αδυναμία πληρωμών εκτινάχθηκε από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα το 2016 στα 15,5 δις δολάρια σε διάστημα τεσσάρων ετών. Το όριο αυτό άγγιξε η αγορά ξανά τον περασμένο μήνα, με τις πτωχεύσεις να βρίσκονται καθ’  οδόν για ακόμη ένα έτος ρεκόρ. Η επακόλουθη προτίμηση για ομόλογα μικρότερης διάρκειας διόγκωσε μια από τις δομικές προκλήσεις της Κίνας: την έλλειψη μακροπρόθεσμου θεσμικού χρήματος. Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι βασικοί προμηθευτές μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης στην Κίνα, όμως η παρουσία τους στην αγορά ομολόγων είναι περιορισμένη.

Οι κινεζικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως ξένων συνταξιοδοτικών ταμείων και πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια, εξάλειψε κάποιες ποσοστώσεις επενδύσεων και ακύρωσε περιορισμούς στην ξένη ιδιοκτησία για ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές και διαχειριστές αμοιβαίων. Όμως, ακόμη κι αυτές οι προσπάθειες ενισχυθούν, παραμένει ασαφές κατά πόσον οι κινεζικές επιχειρήσεις θα αποδεχθούν τις μακροπρόθεσμες εκδόσεις.

Το ζήτημα σήμερα είναι ότι η εγχώρια πιστωτική αγορά της Κίνας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διαρκή κύκλο ρίσκου αναχρηματοδότησης και αποπληρωμής, ο οποίος απειλεί να εκτινάξει την μεταβλητότητα στην αγορά καθώς αυξάνονται οι πτωχεύσεις. Μια παρόμοια δυναμική εξελίσσεται στην υπεράκτια αγορά της Κίνας, όπου οι ωριμάνσεις εκτιμώνται στα 167 δις δολάρια τους επόμενους 12 μήνες.

Η ING εκτιμά ότι κύκλος αυτός δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα και προβλέπει ότι ίσως διαρκέσει άλλη μια δεκαετία στην Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές