Η πρόβλεψη των ασφαλιστικών αποζημιώσεων για τις ζημίες που προκάλεσε η σεισμική ακολουθία στις περιοχές του Τυρνάβου, της Λάρισας και των Τρικάλων την περίοδο 3 – 4 Μαρτίου 2021, υπολογίζεται συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 214 δηλωθείσες ζημιές στις ασφαλιστικές εταιρείες που είναι μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία) με συνολική ασφαλισμένη αξία € 458 εκατ.

Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) είναι 0,8 εκατ. €. Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή είναι μία διεθνής πρακτική που μειώνει κατά ένα ποσό τον ασφαλισμένο κίνδυνο (συνεπώς και την αποζημίωση) η οποία αντισταθμίζεται σε βάθος χρόνου με αντίστοιχη ελάφρυνση των ασφαλίστρων, αναλόγως των όρων της ασφαλιστικής σύμβασης.

Οι καταγραφείσες ζημιές

Οι περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν στις πόλεις: Λάρισα, Τύρναβος, Τρίκαλα.  Η ΠΕ Λάρισας κατέγραψε τις περισσότερες ζημιές, τόσο σε πλήθος (69,6% του συνόλου), όσο και σε ποσό (78,1% του συνόλου).

Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως:

Όπως προκύπτει από τον πιο πάνω πίνακα, τις περισσότερες ζημιές υπέστησαν οι κατοικίες (54,2%) και ακολούθησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις (42,1%).

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 7.779 €, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 3,64 ‰.

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 5.867 € για τους βιομηχανικούς, 9.573 € για τους εμπορικούς, 6.507 € για τις κατοικίες και 6.500 € για τα ξενοδοχεία.

Η γεωγραφική κατανομή του συνόλου των ζημιών και των ασφαλισμένων τους κεφαλαίων, για τις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν περισσότερο, έχει ως ακολούθως:

Ακολουθούν σε ξεχωριστούς πίνακες η κατανομή ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου, του πλήθους των συνολικά ασφαλισμένων κινδύνων και των συνολικών ασφαλισμένων κεφαλαίων, για τις ΠΕ που επλήγησαν (με βάση τον ΤΚ).

Σε ξεχωριστές στήλες υπολογίζονται οι δείκτες που προκύπτουν από τον συνδυασμό των ζημιών και των ασφαλισμένων κινδύνων: η μέση συχνότητα (%) ζημιών και το μέσο ποσοστό (‰) των αποζημιώσεων επί των συνολικών ασφαλισμένων κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία