Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τον Ιούνιο. Όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει τον τρέχοντα υψηλό ρυθμό μηνιαίων αγορών ομολόγων κι ενδεχομένως να τον ανεβάσει πάνω κι από τα 80 δισ. ευρώ.

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι τι θα γίνει από Σεπτέμβριο και μετά. Θα αποφασισθεί η σταδιακή αποκλιμάκωση του προγράμματος; Κι αν ναι, τότε τι θα (πρέπει να) γίνει με την Ελλάδα;

Πάντως, έως τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται και νέα έξοδος στις αγορές από τον ΟΔΔΗΧ, άμεσα. Το κόστος δανεισμού διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η ευκαιρία δεν μπορεί να πάει χαμένη.

Τρία νέα έργα ενεργειακών υποδομών συνολικού προϋπολογισμού άνω 60 εκατoμμυρίων ευρώ, θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πιο συγκεκριμένα, η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε στον διαγωνισμό των εταιρειών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες «ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και «ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΔΥΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» για δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ισχύος 39MW και 11MW, καθώς και έναν υπαίθριο υποσταθμό που πρόκειται να τοποθετηθούν στη θέση Μεγάλες Λάκκες του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε απαλλοτριωμένες από τη ΔΕΗ εκτάσεις.

Αλλά, πέρα από τη Μεγαλόπολη – σημείο αναφοράς στο project της Απολιγνιτοποίησης- υπάρχει και η Ρεβυθούσα. Η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε, λοιπόν, σε δύο διαγωνισμούς του ΔΕΣΦΑ για τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Ο πρώτος αφορούσε την κατασκευή κλπ μιας νέας προβλήτας small scale LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, ενώ ο δεύτερος την κατασκευή κλπ του Σταθμού Συμπίεσης Απαερίων.

———————————————-

Ημερολόγιο Ελληνικού – η συνέχεια και τα επόμενα βήματα.

Ένα ακόμα αποφασιστικής σημασίας βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μεταβίβασης των μετοχών στην Lamda για το Ελληνικό έγινε σήμερα στη Βουλή. Με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής προχώρησε στην κύρωση της σύμβασης για τη μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό Α.Ε.

Είναι πλέον θέμα λίγων εβδομάδων το εμβληματικό έργο του Ελληνικού να ξεκινήσει καθώς ο επενδυτής προβλέπεται να καταβάλει εντός του Ιουνίου, το ποσό που αναλογεί στην πρώτη δόση ώστε να αποκτήσει η Lamda τις μετοχές της Ελληνικό Α.Ε.

Το σχέδιο νόμου το οποίο σήμερα ψηφίστηκε από την Βουλή είναι το αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα απαιτητικής και περίπλοκης διαδικασίας, την οποία η κυβέρνηση έφερε εις πέρας.

Από το σχετικό ενημερωτικό δελτίο που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα Α΄ Τριμήνου 2021 της εισηγμένης Lamda Development μεταφέρω εδώ τα πιο σημαντικά γεγονότα. «Αναφορικά με το εμβληματικό έργο του Ελληνικού και την πλήρωση των σχετικών συμβατικών αιρέσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να μεταβιβαστούν οι μετοχές της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development, στις 21.05.2021 κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου αναφορικά με την κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου συνιστά το δεύτερο σημαντικό βήμα για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του Μητροπολιτικού Πόλου (σε συνέχεια του πρόσφατου νόμου Ν.4787/2021 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση Διανομής – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας επί του Μητροπολιτικού Πόλου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ).

Υπενθυμίζεται ότι με την κύρωση της εν λόγω Σύμβασης θα αποδοθεί στην εταιρεία, με την ολοκλήρωση της απόκτησης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., η πλήρης κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του 30% της έκτασης της παράκτιας ζώνης, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας, ήτοι περίπου 1.800 στρέμματα συνολικά, καθώς και το δικαίωμα επιφανείας της υπόλοιπης έκτασης για 99 χρόνια, εξαιρουμένων των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων.

Σχετικά με τις εκκρεμότητες περί δασικών θεμάτων, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις αποφάσεις της (υπ’ αρ. 666-667/2021), που εκδόθηκαν σε συνέχεια απάντησης σειράς προδικαστικών ερωτημάτων, απέρριψε αιτήσεις ακύρωσης τρίτων ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες οι τελευταίοι είχαν ισχυριστεί ότι τμήματα του Μητροπολιτικού Πόλου είχαν δασικό χαρακτήρα.

Οι σχετικές αποφάσεις είναι κομβικής σημασίας καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τελεσίδικα ότι στο Ακίνητο δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις».

———————————————————-

Δυο νέες βάσεις θα προσθέσουν οι ΗΠΑ στις ήδη υφιστάμενες στην Ελλάδα. Πρόκειται για την αεροπορική της Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης) και τη ναυτική της Σκύρου. Υπό εξέταση είναι κι εκείνη στο Καστέλι της Κρήτης (ναυτική κι αεροπορική), αλλά και η Ξάνθη (χερσαίες δυνάμεις). Σε επίπεδο ειδικών δυνάμεων έχουν ζητηθεί διευκολύνσεις για την Ρεντίνα.

Στο μεταξύ, από τις αρχές της εβδομάδας βρίσκεται στην Αθήνα σε ειδική αποστολή ομάδα στελεχών του ναυτικού των ΗΠΑ για την τελική παρουσίαση του προγράμματος νέων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Προηγήθηκε εδώ και καιρό ανάλογη αποστολή στην Αθήνα της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin.
Τέλος, επέστρεψε από την Ολλανδία κλιμάκιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που επιθεώρησε τον τύπο των προτεινόμενων ολλανδικών φρεγατών. Μετά τις αμερικανικές, είναι οι πιο προτιμητέες, από πολλές απόψεις.
——————————————————————

Έντονες προσπάθειες σε διακρατικό επίπεδο, καταβάλλονται από ελληνικής πλευράς, ώστε μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν χαλαρώσει οι υγειονομικοί περιορισμοί που έχουν θέσει για τη χώρα μας, Βρετανία και Ρωσία. Στην υπόθεση – εκτός του υπουργείου Τουρισμού – έχει εμπλακεί και το Μέγαρο Μαξίμου. Μέσω του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη. Στην περίπτωση της Ρωσίας, ρόλο έχει αναλάβει και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη Ρωσίδα ομόλογό του.

Ανάλογες κινήσεις κάνει η Τουρκία. Μάλιστα, η Άγκυρα προκειμένου να λειάνει τις τριβές με τη Ρωσία στο τουριστικό μέτωπο, έστειλε τον προεδρικό σύμβουλο Καλίν για επίσκεψη κι επαφές στη Μόσχα. Εκεί, όμως, πέφτει βαριά η σκιά του ουκρανικού και της στάσης που κράτησαν οι Τούρκοι.

Την ελληνική προσπάθεια δυσχεραίνει κυρίως το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν ορισμένα μεγάλα νησιά όπου το ποσοστό εμβολιασμού εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, υπονομεύοντας τη καλή, γενική εικόνα της χώρας, ως τουριστικού προορισμού.
###Νέα μικρή μετάθεση, για τα τέλη Ιουνίου, πήρε η προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Με απόφαση της ηγεσίας του κόμματος, που βρίσκεται σε αναζήτησή βασικού πολιτικού αφηγήματος. Γιατί, ως γνωστόν, η πανδημία δεν αποτελεί πλέον λόγο αναβολών για την Κουμουνδούρου. Άρα…
————————————————————-

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αύξηση πτωχεύσεων, φέτος, της τάξης του 20%, σε σχέση ακόμα και με το πολύ δύσκολο 2020. Η εκτίμηση ανήκει στην ΕΚΤ, η οποία ανησυχεί κυρίως για τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, των μεταφορών και του τουρισμού. Έμεινε και κανείς εκτός;

Σας θυμίζουμε ότι ανάλογες ανησυχίες είχαν εκφράσει κι από το Μέγαρο Μαξίμου. Όταν άφηναν να διαρρεύσει ότι μετά την καραντίνα, θα ανοίξουν μεν πολλές επιχειρήσεις, αλλά είναι άγνωστο πόσες θα συνεχίσουν να λειτουργούν μετά από ένα εξάμηνο.

————————————————————

Ποια είναι η βασική παρατήρηση από την ανακοίνωση του νέου ΔΣ των ΕΛΠΕ; Η επίτευξη του στόχου για την ποσόστωση ως προς τη συμμετοχή των γυναικών. Οι δυο από τις οποίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι βαθύς γνωστές της διαχείρισης χρηματοοικονομικών χαρτοφυλακίων.

————————————————————-

Ένα μικρό διαμαντάκι ως μια ιδιαίτερη επιλογή για σημείο προορισμού θα αποκτήσει σύντομα η Θεσσαλονίκη. Η αναφορά γίνεται στο ξενοδοχείο Όλυμπος Νάουσα στην παραλία της Θεσσαλονίκης όπου οι εργασίες κατασκευής «τρέχουν» σε μια προσπάθεια να «ανοίξει» και να υποδεχθεί ταξιδιώτες και τουρίστες μέσα στο φθινόπωρο ή έστω πριν το τέλος της χρονιάς.

Από το παλιό κτήριο επί της ουσίας έμεινε μόνο η πρόσοψη, καθώς όλο το υπόλοιπο γκρεμίστηκε και έδωσε τη θέση του σε ένα σύγχρονο κτήριο. Θα είναι κατηγορίας πέντε αστέρων με περίπου 65 δωμάτια.

Το ιστορικό διατηρητέο κτήριο που από το 1927 έως το 1994 φιλοξένησε το φημισμένο εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα, βρίσκεται στη λεωφόρο Νίκης 5, σχεδόν δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το κτήριο εξαγοράστηκε το καλοκαίρι του 2017 από την κοινοπραξία την οποία αποτελούν η Grivalia Hospitality και ο TOR Hotel Group (όμιλος ξενοδοχείων Τορνιβούκα: Exelcior και City Hotel στη Θεσσαλονίκη, Eagles Palace και Eagles Villas στη Χαλκιδική), από τη Eurobank.

Το νέο boutique ξενοδοχείο που θα διαχειρίζεται ο TOR Hotel Group, θα διαθέτει δύο εστιατόρια, καθώς στο ισόγειο θα «αναβιώσει» το ιστορικό Όλυμπος Νάουσα και ένα ακόμη θα λειτουργήσει στην ταράτσα του.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories