Η αποφυγή του θανατηφόρου ιού θα πρέπει να είναι από μόνη της ικανό κίνητρο για εμβολιασμό κατά του Covid-19, αλλά βέβαια, ποιος θα πει όχι σε δωρεάν μπύρα. Εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν μια αυξανόμενη λίστα δημιουργικών κινήτρων για να ανεβάσουν τα αργά αυξανόμενα ποσοστά ανοσοποίησης. Σύντομα, ωστόσο, οι ανταμοιβές για να εμβολιαστούν οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να αντικατασταθούν από αυστηρότερα μέτρα.

Η Qantas σκοπεύει να προσφέρει νέες ανταμοιβές για τους εμβολιαζόμενους Αυστραλούς με τη μορφή ταξιδιωτικών κουπονιών και πόντων συχνών πτήσεων. Στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο εμβολιασμός ήταν αργός, μεγιστάνες του real estate δώρισαν την περασμένη εβδομάδα ένα διαμέρισμα αξίας 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων για μια λαχειοφόρο αγορά που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει να καταπολεμηθούν οι επιφυλάξεις έναντι των δημοτικών αρχών και των προσφερόμενων κινεζικών εμβολίων. Οι εμβολιασμένοι οικονομικοί παράγοντες μπορούν επίσης να ζητήσουν άδεια από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για να ταξιδέψουν χωρίς την ανάγκη καραντίνας.

Μερικοί Αμερικανοί εργοδότες, όπως η αλυσίδα σουπερμάρκετ Kroger, προσφέρουν μικρά μπόνους ή άδεια με απόδειξη εμβολιασμού. Μια ομάδα ακτιβιστών υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, στην αμερικανική πρωτεύουσα, πρόταξε τη μαριχουάνα ως δέλεαρ σε μια εκστρατεία «μπάφοι για εμβόλια», ενώ οι ζυθοποιοί του Νιου Τζέρσεϋ συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα «εμβόλιο και μπύρα».

Όλες αυτές οι προσπάθειες ενθάρρυνσης είναι ευπρόσδεκτες και πρέπει να βοηθήσουν στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού σε επίπεδα που επαναφέρουν τις οικονομίες. Μόλις τα αποθέματα είναι επαρκή και οι κοινωνίες πλησιάζουν στο επιθυμητό 70% για να επιτύχουν τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να γαλιφιάσουν τους αργοκίνητους και τους αρνητές. Τότε θα βγουν τα μαστίγια.

Μερικοί ήδη βλέπουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ομάδα μπάσκετ των New York Knicks, για παράδειγμα, είπε ότι εάν η ομάδα προχωρήσει στα πλέι-οφ, θα πουλήσει εισιτήρια μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους οπαδούς. Παρόμοιες αρνήσεις πρόσβασης σε αεροπλάνα, συναυλίες και άλλες υπηρεσίες αρχίζουν να διαφαίνονται. Η πρόσφατα επικαιροποιημένη τεχνική καθοδήγηση από την Επιτροπή Ισων Ευκαιριών στην Εργασία των ΗΠΑ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να απαιτούν εμβολιασμούς για να εισέλθουν οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας.

Η αναταραχή που προκαλείται από την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι τίποτα μπροστά στο τι πρόκειται να ακολουθήσει. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Τέξας κάνουν μήνυση στην εταιρεία τους για την ανάγκη ανοσοποίησης, ισχυριζόμενοι ότι παραβιάζει έναν κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis έχει απαγορεύσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ερχόμενος σε σύγκρουση με τη βιομηχανία κρουαζιέρας, τα πλοία των οποίων δεν μπορούν να πλεύσουν εάν δεν έχουν εμβολιαστεί σχεδόν όλα τα πληρώματα και οι επιβάτες, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές οδηγίες. Είναι βέβαιο οι σχέσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη θα πάρουν άσχημη τροπή.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners