Παρά τις ανησυχίες για μαζική παραβίαση της ιδιωτικότητας των πολιτών, η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει σε όλη την χώρα το αμφιλεγόμενο σύστημα ταυτοποίησης προσώπων «Ασφαλής Πόλη», γράφει η εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη δικές της πηγές.

Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα το σύστημα βιομετρικής αναγνώρισης μέσω καμερών έχει χρησιμοποιηθεί στη Μόσχα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη υποστηρικτών του Ναβάλνι που διοργάνωναν «παράνομες» διαδηλώσεις.

Επισήμως, το σύστημα «Ασφαλής Πόλη» προορίζεται για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων σοβαρών αδικημάτων. Όπως γράφει η Kommersant, τον Μάιο η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Ταταρστάν διέθεσε 228 εκατομμύρια ρούβλια για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοκαμερών και ταυτοποίησης, έπειτα από επίθεση σε σχολείο από νεαρό φοιτητή, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους  επτά μαθητές και δύο καθηγητές.

Τα χρήματα για την επέκταση της «Ασφαλούς Πόλης» σε όλη τη Ρωσία θα διατεθούν από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (VEB) με βασικούς εργολάβους τις εταιρείες Rostec και Rostelecom.ταυτ

Η εταιρεία Rοstec επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι εκπονείται ένα τέτοιο σχέδιο. Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης ανέφερε ότι η ιδέα της εφαρμογής του συστήματος «Ασφαλής πόλη» εξετάζεται και βρίσκεται στην αρχική φάση μελέτης της.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων σχεδιάζει ενιαία βάση δεδομένων για να συνενώσει τα διάσπαρτα πληροφοριακά συστήματα, με κόστος που εκτιμάται στα στα 97 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,1 δισ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.