Ήρθε η ώρα για τον παγκόσμιο επιχειρηματικό κόσμο να πληρώσει. Σε τετ-α-τετ συνάντηση για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, οι υπουργοί Οικονομικών επτά από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα κράτη του πλανήτη συμφώνησαν σε μια λύση με βάση τη κοινή λογική πάνω σε ένα φορολογικό ζήτημα που τους χώριζε για χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ένα βήμα προς τη βελτίωση της παγκόσμιας ισονομίας και ίσως ένα προοίμιο για την επίλυση πιο σύνθετων προβλημάτων.

Η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων τα έσοδα διαβρώνονται από τη φυγή κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους, θα επωφεληθούν από τη συμφωνία του Σαββάτου για να επιβάλουν ελάχιστο φόρο 15% στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στην ανανέωση των ταμείων που επλήγησαν από ην πανδημία: Το Παρατηρητήριο Φορολογίας της ΕΕ εκτιμά μια ετήσια αύξηση εσόδων περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για την Αμερική.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να φορολογούν «τις μεγαλύτερες πιο κερδοφόρες» εταιρείες στην πηγή ανεξάρτητα από το εάν διατηρούν φυσική παρουσία στις χώρες τους. Αυτό στοχεύει στην αντικατάσταση των φόρων επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες, όπως εκείνες που παρέχει η Alphabet στην οποία ανήκει η Google που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη και πιο πέρα ​​από χώρες που απογοητεύονται από την έλλειψη μιας παγκόσμιας φορολογικής πολιτικής κατάλληλης για την ψηφιακή εποχή.

Ωστόσο, το να «πιάσεις» τεχνολογικούς γίγαντες απαιτεί ορισμένους δημιουργικούς ορισμούς. Πάρτε για παράδειγμα την Amazon. Τα κέρδη προ φόρων κατά το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο ήταν 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθαρών πωλήσεων, υποδηλώνοντας ένα περιθώριο κάτω από το αναφερόμενο όριο του 10% πέρα ​​από το οποίο άλλες χώρες θα αποκτήσουν φορολογικά δικαιώματα.

Φθάνοντας μια τέτοια συμφωνία σε μια κατάληξη θα είναι μεγάλο μπόνους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πολιτικό κεφάλαιο για να φέρει το Κογκρέσο σε μια σύμπλευση, καθώς ο ελάχιστος συμφωνημένος φόρος είναι χαμηλότερος από το 21% που είχε ο ίδιος προτείνει. Στην ευρύτερη συνάντηση της Ομάδας των G20 τον επόμενο μήνα, μέλη της ΕΕ που διατηρούν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές όπως η Ιρλανδία και η Ουγγαρία ενδέχεται να πιέσουν για εξαιρέσεις. Οι αναπτυσσόμενες χώρες των οποίων οι νόμιμοι συντελεστές είναι υψηλότεροι ίσως να έχουν ενδοιασμούς. Ακόμα και όταν έχει επιτευχθεί συμφωνία, οι φορολογικοί παράδεισοι μπορούν να ονειρευτούν νέα κόλπα για να προσελκύσουν τις πολυεθνικές. Ωστόσο, οι εταιρείες αφουγκράζονται πλέον τη νέα διάθεση: το Facebook αναμένει να πληρώσει περισσότερα χρήματα σε περισσότερες χώρες.

Όμως, η ενότητα στα φορολογικά παρέχει αξιοπιστία για την επίτευξη άλλων φιλόδοξων στόχων, κυρίως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Ομάδα των Επτά υποστηρίζει την επιβολή υποχρεωτικών γνωστοποιήσεων σχετικά με κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και θεωρεί σκόπιμο να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο πρότυπο αναφοράς. Αναδύεται έντονα ως θέμα ο καθορισμός πολιτικών από μέρους των προηγμένων κρατών σχετικά με τις προσαρμογές στα όρια άνθρακα χωρίς να τιμωρούνται αδικαιολόγητα αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία. Η συμφωνία για τη φορολόγηση είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners