Τον Ασκό του Αιόλου ανοίγει η απόφαση που έλαβε νωρίτερα η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (NRCC), σύμφωνα με την οποία το κόμμα θα ξεκινήσει να δέχεται χρηματικές (προεκλογικές, προφανώς) δωρέες σε κρυπτονομίσματα.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στην προσπάθεια μας να προωθήσουμε την αποστολή μας που είναι η ανάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει στους Ρεπουμπλικάνους (υποψηφίους) τα μέσα που χρειάζονται για να κερδίσουν» σχολίασε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος της NRCC, Τομ Έμερ. Βασικός στόχος του NRCC, εξάλλου, είναι η συγκέντρωση κονδυλίων για λογαριασμό των υποψηφίων για το Κογκρέσο, ανά κάθε εκλογικό κύκλο.

Πρόκειται για τον πρώτο κομματικό μηχανισμό στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ που προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση, που είναι σαφές ότι θα ανοίξει πλέον διάπλατη τη συζήτηση μεταξύ κομμάτων και υποψηφίων, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκλογών όσο και προεδρικών. Είναι, ωστόσο, πιθανόν να «σκαλώσει» σε νομικά εμπόδια, δεδομένου του αυστηρού πλαισίου που διέπει τη χώρα αναφορικά με το καθεστώς των χρηματικών δωρεών προς τα κόμματα και τους υποψηφίους, τόσο από ιδιώτες όσο και από επιτροπές πολιτικής δράσης (τα λεγόμενα PACs).

Σύμφωνα με την απόφαση του NRCC, το σχέδιο είναι πως οι εισφορές σε crypto θα μετατρέπονται σε δολάρια πριν εισέλθουν στα κομματικά ταμεία. Επίσης, θα κρατούνται τα προσωπικά στοιχεία του δωρητή, με τον ίδιο τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα, τηρώντας παράλληλα τα όρια αναφορικά με το ύψος των δωρεών και την προέλευση τους (π.χ. όχι από ξένους πολίτες) που θέτει ο νόμος περί χρηματοδοτήσεων. Όμως, είναι σαφές ότι η διερεύνηση της προέλευσης των χρημάτων θα είναι πιο δύσκολη, δεδομένη πως ήδη τα ψηφιακά νομίσματα έχουν στοχοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics που καταγράφει τη ροή του χρήματος ανά κάθε εκλογικό κύκλο των ΗΠΑ, μόνο μέσα στο 2020 το NRCC συγκέντρωσε πάνω από 280 εκατ. δολάρια σε εισφορές για λογαριασμό των υποψήφιων βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto