
Υπογράφηκε την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Διώρυγα Gas, η Πρότυπη Σύμβαση Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας (Advanced Reservation of Capacity Agreement – ARCA) για την κατασκευή των απαιτούμενων διασυνδέσεων μεταξύ της πλωτής μονάδας προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) που σχεδιάζει να αναπτύξει η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil στον κόλπο των Αγ. Θεοδώρων Κορίνθου και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ιδιοκτησίας και διαχείρισης του ΔΕΣΦΑ. Τη συμβάση υπέγραψαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διώρυγα Gas, Ιωάννης Κιούφης.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία υλοποίησης του FSRU της Διώρυγα Gas, καθώς με την υπογραφή της σύμβασης, ο ΔΕΣΦΑ ξεκινά την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή Μετρητικού και Ρυθμιστικού Σταθμού δυναμικότητας 490.000 Nm3/h (11,76 εκ. Nm3/day), ο οποίος θα διασυνδέει το FSRU της Διώρυγα Gas με το ΕΣΜΦΑ, έργο που περιλαμβάνεται στην τριετή περίοδο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ 2021-2030.
Με την ολοκλήρωσή του και σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υποδομές του ΔΕΣΦΑ, το FSRU της Διώρυγα Gas θα αποτελέσει μια επιπλέον πύλη εισόδου φυσικού αερίου που θα εξυπηρετεί τις αναπτυσσόμενες εθνικές και περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου, ενισχύoντας σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς και τον ανταγωνισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, σε συνέργεια με τις υποδομές Small Scale LNG που κατασκευάζονται από τον ΔΕΣΦΑ στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας (Σταθμός Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG & Νέα Προβλήτα Small Scale LNG), οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις LNG barge reloading και φόρτωσης βυτιοφόρων LNG του FSRU της Διώρυγα Gas, θα διευκολύνουν την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από το δίκτυο.
Η Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ευτυχείς για τη σημερινή υπογραφή, καθώς έχει επιτευχθεί ακόμη ένα βήμα για ένα νέο έργο υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου, το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως διεθνής ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ΔΕΣΦΑ διασφαλίζει την ανοιχτή πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, συμβάλλοντας σταθερά στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας, με σημαντικά οφέλη για τη χώρα, την ελληνική οικονομία και τον τελικό καταναλωτή».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διώρυγα Gas, Ιωάννης Κιούφης, τόνισε: «Ευχαριστούμε τον ΔΕΣΦΑ για την έως τώρα συνεργασία. Η σημερινή υπογραφή του ARCA πρόκειται να ωφελήσει όχι μόνο τις δύο εταιρείες, αλλά κυρίως τους Έλληνες καταναλωτές. Ο ενεργειακός Όμιλος της Motor Oil υλοποιεί έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και την ενεργειακή της μετάβαση και η μεγάλη εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση και τη λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου θα συμβάλλει ενεργά στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού project. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και στα επόμενα βήματα του έργου».


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ