Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί πριν 10 ή 12 χρόνια ότι η Ελλάδα θα ήταν παράδειγμα προς μίμηση και η Γερμανία, το ακριβώς αντίθετο; Μην το ψάχνετε, ουδείς! Ούτε στα πιο ευφάνταστα όνειρά του.

Και όμως, η Ελλάδα είναι στο πρώτο θρανίο της τάξης και η προσπάθειά της βρίσκει ανταμοιβή με ένα μεγάλο Α με θαυμαστικό στο τετράδιο…  Αλλά, και πάλι δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό. Το ποιο είναι το αποκαλύπτει το κείμενο της ανταπόκρισης του δημοσιογράφου Tobias Kaiser από τις Βρυξέλλες στην εφημερίδα Die Welt, μέλος ενός από τα πιο ισχυρά ιστορικά media της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, διαβάζω: «Tο ότι ο Μητσοτάκης συγκαταλέγεται στους πρώτους επικεφαλής κυβερνήσεων, τους οποίους θα συναντήσει η von der Leyen κατά την περιοδεία της, δεν αποτελεί έκπληξη: Το ελληνικό Σχέδιο δεν κατατέθηκε μόνο πολύ νωρίς αλλά προκάλεσε και ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες -αντίθετα απ’ ό,τι για παράδειγμα συνέβη με το Σχέδιο του Βερολίνου. (…) Αλλά και το γερμανικό σχέδιο προκάλεσε πολλή δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες. Κατά τα φαινόμενα κυρίως στην Επιτροπή, η οποία σε κάθε περίπτωση επέδειξε αυτοσυγκράτηση ως προς την άσκηση κριτικής. Κυρίως επικρίνεται το γεγονός ότι το Βερολίνο στην πράξη αγνόησε τις συστάσεις της Επιτροπής σε σχέση με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αλλά και στα γερμανικά επενδυτικά σχέδια υπολείπονταν πολύ των προσδοκιών. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σχεδιάζει να τα επενδύσει σε σχέδια, τα οποία έχουν αποφασιστεί προ πολλού. Με αυτόν τον τρόπο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ναι μεν δεν προσκρούει στους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι αναφέρουν πως τα κράτη-μέλη επιτρέπεται να δαπανήσουν τα χρήματα μόνο για σχέδια, τα οποία αποφασίστηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά η χρηματοδότηση δαπανών που είχαν προγραμματιστεί ήδη προ πολλού προσκρούει σε τελική ανάλυση στο πνεύμα του Ταμείου».

Και δεν είναι μόνον αυτό. Τα πυρά έρχονται από το εσωτερικό. Όπως καταγράφεται στην ανταπόκριση: «“Το ελληνικό Σχέδιο μου αρέσει, και αυτό δεν συμβαίνει μόνον σε εμένα”, δηλώνει, για παράδειγμα, ο ευρωβουλευτής του CSU Markus Ferber, ο οποίος εκπροσωπεί το ΕΛΚ στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Περιέχει πανέξυπνες ιδέες και έχω προσδοκίες από αυτό”».

—————————————————————–

Στις 400 σχεδόν startups – για την ακρίβεια, 397- που έχουν προλάβει μέχρις στιγμής να ενταχθούν στο Μητρώο του Elevate Greece το 14,1 % ανήκει στην κατηγορία που δηλώνει ως βασικό αντικείμενο δραστηριότητας: Βιοεπιστήμες. Με τις κατηγορίες του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος να ακολουθούν σε απόσταση καταγράφοντας ποσοστό 9,1 %. Τα στοιχεία αυτά ήταν μια κάποια έκπληξη θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς αν δεν ήταν σε θέση να παρακολουθεί την πορεία ωρίμανσης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η θεσμοθέτηση των Εθνικών Βραβείων που ανακοίνωςε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ( Άδωνις Γεωργιάδης, Χρίστος Δήμας).

To Elevate Greece συμπλήρωσε μόλις 8 μήνες λειτουργίας και όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Χρίστος Δήμας τα βραβεία θα απονεμηθούν στη φετινή 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

——————————————————————

Το video της εκδήλωσης στην Αρχαία Αγορά υπάρχει διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Αξίζει τον κόπο να «ακούσει» και ο πλέον δύσπιστος τα σχόλια της ίδιας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας παρουσίαζαν τα τεχνικά της υλοποίησης. Τα σχόλια της προέδρου της Κομισιόν αρκούν και δίνουν πολλαπλές απαντήσεις…
——————————————————————

Τα πρώτα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο στήνονται στη Θεσσαλονίκη. Σε οικόπεδο στην περιοχή της Θέρμης, που έχει αγοραστεί ήδη. Η επένδυση που θα γίνει έχει σχέση με το κοινοπρακτικό σχήμα του Αμερικανού Yariv Lerner (μέλος της οικογένειας που ελέγχει τις εταιρείες Millennium Media και Nu Boyana Film Studios) και του Ελληνοαμερικανού Γιάννη Καλαφάτη των York Studios.  Η υπόθεση της επένδυσης στα στούντιο συνδέεται σε ένα μεγάλο βαθμό με τα γυρίσματα της ταινίας δράσης με τίτλο Barracuda με βασικό πρωταγωνιστή τον διάσημο Ισπανό ηθοποιό Αντόνιο Μπαντέρας, που αναμένεται τις επόμενες ώρες στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτόν τον σκοπό. Τα γυρίσματα θα γίνουν στο Δέλτα του Αξιού, που θα μοιάζει με τοπίο Φλόριδας και όχι, με το αρχικό σχέδιο για τοπίο Νέας Ορλεάνης.

Ο ερχομός της ταινίας έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το επιθετικό – σε κάθε περίπτωση, ενεργητικό- marketing του ΕΚΟΜΕ (Πάνος Κουάνης και συνεργάτες). Η ομάδα του ΕΚΟΜΕ κατάλληλα ενισχυμένοι και με τα εργαλεία του cash rebate (σε ύψος 40 % των επιλέξιμων δαπανών που γίνονται στη χώρα μας ) κατάφεραν να πείσουν τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τα αρχικά σχέδια του σεναρίου και να μετακομίσει όλη η παραγωγή στη περιοχή του Δέλτα του Αξιού.

Αν όλα πάνε καλά με το πρώτο φιλμ, τότε κάθε χρόνο θα γυρίζονται δυο ταινίες ετησίως ενώ θα επιταχυνθούν και οι διαδικασίες της επένδυσης για το «χτίσιμο» των στούντιος στη Θέρμη. Άλλωστε, υπάρχουν και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δίνουν οι τράπεζες.

—————————————————–

Μια διαφορετική έκθεση ζωγραφικής, με έντονο… τραπεζικό ενδιαφέρον, εξελίσσεται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη. Τα εκθέματα της προέρχονται αποκλειστικά από τους πίνακες που έχουν στην κατοχή τους τρεις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα: η Εθνική, η Alpha Bank και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).  Μερικά κομμάτια είναι μοναδικά, με θεματογραφία από την Επανάσταση του 1821. Η έκθεση αξίζει όπως και μια επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη.

——————————————————
Κι αφού βρισκόμαστε σε τραπεζικό περιβάλλον, να σας ενημερώσουμε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει σχεδόν εμμονή η ανάγκη να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες, για να στηρίξουν την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εννοείται ότι «χειροκρότησαν» την Πειραιώς και την Alpha, που την έκαναν ή την κάνουν αντίστοιχα. Προσοχή, ο λόγος δεν αφορά μόνο στις συστημικές, αλλά και στις μικρότερες (Attica Bank κα) Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το κυρίως θέμα που συζήτησαν τελικά, εκείνο το μεσημέρι προ μηνός, στο γεύμα της ΤτΕ, ο πρωθυπουργός και ο διοικητής της, ήταν τα κόκκινα δάνεια, τα νέα κεφάλαια και η ανάγκη να γίνουν νέες δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες άμεσα.

——————————————————
Κι επειδή το ένα φέρνει το άλλο, οι πληροφορίες μας από την ΤτΕ αναφέρουν ότι προσεχώς θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της πρόβλεψης της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022. Συγκεκριμένα, θα ανακοινώσει 5,2%! Αυτό πρακτικά συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ότι θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω και η πρόβλεψη για το 2023, που θα ανακοινωθεί πάνω από το 4%.

Στην πραγματικότητα, ο μεγάλος στόχος είναι να κυμανθεί στα επίπεδα του 3,5% ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ την προσεχή δεκαετία. Φιλόδοξος στόχος…

—————————————————-
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, Εφραίμ. Πάσχει από κορωνοϊό.

—————————————————

Θετικά νέα αναμένονται από τις Βρυξέλλες. Μετά την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τα ανάλογα σχέδια άλλων τεσσάρων χωρών, τώρα στην Αθήνα ετοιμάζονται και για την προκαταβολή αλλά και για την πρώτη πληρωμή με βάση τα αξιολογημένα δεδομένα.

—————————————————
Η σχέση Κώστα Σκρέκα και Φρανς Τίμερμανς καλά κρατεί και ανοίγει δρόμους. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας – που είχε ρόλο στην εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά- αναμένεται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, για την χρηματοδότηση των έργων απολιγνητοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Στο μνημόνιο έπαιξε και πάλι θετικό ρόλο ο εκτελεστικός πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Τίμερμανς.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μητσοτάκη – Τίμερμανς θα αποδειχθεί στο τέλος της ημέρας μια χρυσοφόρα υπόθεση για τα ελληνικά συμφέροντα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ και το 16% των μετοχών του ΟΛΠ, η Lamda και τα ρέματα του Ελληνικού
Inside Stories |

Η Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ και το 16% των μετοχών του ΟΛΠ, η Lamda και τα ρέματα του Ελληνικού

Έκλεισε και με τη βούλα η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco για την μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ αν και δεν έχουν γίνει οι υποχρεωτικές επενδύσεις που προβλέπει η σύμβαση του 2016.

Τα μακρύ χέρι της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ, η Gold Line του Μετρό της Ντόχα από το παρελθόν της Άκτωρ και το ψηφιακό Ταμείο Ανάκαμψης
Inside Stories |

Τα μακρύ χέρι της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ, η Gold Line του Μετρό της Ντόχα από το παρελθόν της Άκτωρ και το ψηφιακό Ταμείο Ανάκαμψης

Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης συμμετείχε πρόσφατα σε κλειστή συνάντηση - συζήτηση, με άλλους ευρωπαίους συναδέλφους του.

Ο ξενοδόχος υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο δήμαρχος των 3Β και η τύχη των οικοπέδων
Inside Stories |

Ο ξενοδόχος υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο δήμαρχος των 3Β και η τύχη των οικοπέδων

Ο Ελληνοαμερικανός Τζώρτζ Τσούνις, που σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΡ είναι το φαβορί για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχει αναφερθεί και στο παρελθόν ως υποψήφιος για ανάλογη θέση.

Ο ανάδοχος για το ΣΔΙΤ της ΠΥΡΚΑΛ, η χρήση νέων κεφαλαίων, οι πράσινες επενδύσεις και τα βιοκλιματικά κτήρια και ο σταθμός του υδρογόνου
Inside Stories |

Ο ανάδοχος για το ΣΔΙΤ της ΠΥΡΚΑΛ, η χρήση νέων κεφαλαίων, οι πράσινες επενδύσεις και τα βιοκλιματικά κτήρια και ο σταθμός του υδρογόνου

Ακόμη και ο Ουμπέρτο Έκο θα άλλαζε άποψη – θα αναθεωρούσε εκείνο το απόφθεγμα που έμελλε να γίνει και τίτλος βιβλίου:

Το hedge fund από τα Cayman Islands και η εξαγορά μετοχικού πακέτου στην Ελληνική Τράπεζα, η νέμεση για την MLS και τα σενάρια για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Inside Stories |

Το hedge fund από τα Cayman Islands και η εξαγορά μετοχικού πακέτου στην Ελληνική Τράπεζα, η νέμεση για την MLS και τα σενάρια για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας

 Ποιος ελέγχει την κυπριακή Ελληνική Τράπεζα στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχει από εδώ και πέρα η Eurobank;

Το λιμάνι της αγωνίας για τους Αμερικανούς, τo spray ελαιολάδου από τους Γαργαλιάνους, ο κυματισμός της Marina Galleria από την… Ιαπωνία και το νέο deal που έρχεται
Inside Stories |

Το λιμάνι της αγωνίας για τους Αμερικανούς, τo spray ελαιολάδου από τους Γαργαλιάνους, ο κυματισμός της Marina Galleria από την… Ιαπωνία και το νέο deal που έρχεται

Τι σχέση έχει ο Κυματισμός -το κεντρικό στοιχείο του οράματος του Kengo Kuma, με έμπνευση την ελληνική θάλασσα- που κυριαρχεί στη Marina Galleria του Ελληνικού με το Japan National Stadium που θα δούμε στις οθόνες μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιαπωνικής πρωτεύουσας;