Οι οικονομολόγοι αναλυτές, αλλά πιστεύουμε και οι απλοί πολίτες, μετά τις 27/4 που εντοπίζεται η πρώτη σημαντική μείωση στον δείκτη αυστηρότητας (βλέπε τον Δείκτη Αυστηρότητας) του μέτρου κοινωνικής αποστασιοποίησης, αντιλαμβάνονται ότι ξανακερδίζουν τη ζωή τους παράλληλα με τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης (βλέπε την απομείωση του κύματος των θανάτων) επιστρέφοντας στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αυτή η αίσθηση έχει ένα απευθείας ισοδύναμο στην οικονομική δραστηριότητα και της επιστροφής της ανάκαμψης (βλέπε την εκτίμηση της μεταβολής του ΑΕΠ ανά ημέρα).

Όμως η έκπληξη που συνειδητοποιούμε είναι το μέγεθος της ανάκαμψης. Προφανώς η οικονομία (κατανάλωση και επιχειρήσεις) εμφανίζει μια διάθεση επιστροφής στην ανάκαμψη πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Αυτό φαίνεται και στις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις προβλέψεις το 2021 και στα επόμενα χρόνια (βλέπε προβλέψεις Ιουνίου 2021). Έτσι η ανάκαμψη πλέον το 2021 εκτιμάται στο +4,35%, σχεδόν 1% παραπάνω από ότι την προηγούμενη πρόβλεψη. Παράλληλα φαίνεται να χαμηλώνει ο πήχης για το 2022 όπου από 6,67% που εκτιμούσαμε την άνοδο του ΑΕΠ το 2022 μειώνεται κατά μια μονάδα στο +5,75%.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ο Ελληνικός Recovery Tracker που έχουμε δημιουργήσει για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε πραγματικό χρόνο, στον Ο.Τ., είχε «συλλάβει» την κίνηση αυτή εδώ και εβδομάδες, γεγονός που του αυξάνει την αξιοπιστία.

Η βελτίωση για το 2021 φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην επίδραση των επενδύσεων αλλά και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οι βελτιώσεις αυτές θα έχουν θετικές επιδράσεις και στο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα το οποίο από 17.781 ευρώ το 2020 το αναμένουμε να κινηθεί στα 17.991 ευρώ.

Σ’ ένα βαθμό οι βελτιώσεις αυτές σχετίζονται με την διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος το οποίο από -4,59% του ΑΕΠ το 2021, στις εκτιμήσεις του Μαΐου 2021, αυξάνεται σε -5,37% στις εκτιμήσεις του Ιουνίου 2021 οπότε και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (ορισμός κατά Μάαστριχτ) θα αυξηθεί, σε σχέση με το ΑΕΠ, από 197,46% σε 198,35%.

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση αποφασίζει να αυξήσει ελαφρά την ελλειμματική ενίσχυση της οικονομίας για να βελτιώσει τις επιδόσεις της οικονομίας μέσα στο 2021 δεδομένου ότι αυτό γίνεται σ’ ένα έτος που δεν ισχύουν οι σχετικοί δημοσιονομικοί περιορισμοί. Οι αυξημένες δημοσιονομικές δραστηριότητες «σπρώχνουν», να έρθουν νωρίτερα οι ευνοϊκές επιδράσεις για να ανακουφιστούν γρηγορότερα οι πολίτες.

Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
ΕΚΠΑ: Στη 224η θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων
Academia |

ΕΚΠΑ: Στη 224η θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Κατάταξης, το ΕΚΠΑ  βρίσκεται στην 224η  θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων,  στην 48η θέση μεταξύ των 3238 Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη και στην 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

ΟΠΑ: Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας- Ιστορία, παρόν και μέλλον
Academia |

ΟΠΑ: Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας- Ιστορία, παρόν και μέλλον

Αυτή την εποχή υπάρχει μία σημαντική δυναμική στο πεδίο της καινοτομίας και στο ευρύτερο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ γίνεται όλο και περισσότερο συζήτηση για την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας

ΕΚΠΑ – Yale: Ιδρύουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό Κέντρο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
Academia |

ΕΚΠΑ – Yale: Ιδρύουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό Κέντρο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Η σύμπραξη των πανεπιστημίων θα συντελέσει στην εξεύρεση πρωτοπόρων λύσεων που συνθέτουν το επιστημονικό με το κοινωνικό στοιχείο για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων στην ανθρώπινη υγεία