Οι οικονομολόγοι αναλυτές, αλλά πιστεύουμε και οι απλοί πολίτες, μετά τις 27/4 που εντοπίζεται η πρώτη σημαντική μείωση στον δείκτη αυστηρότητας (βλέπε τον Δείκτη Αυστηρότητας) του μέτρου κοινωνικής αποστασιοποίησης, αντιλαμβάνονται ότι ξανακερδίζουν τη ζωή τους παράλληλα με τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης (βλέπε την απομείωση του κύματος των θανάτων) επιστρέφοντας στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αυτή η αίσθηση έχει ένα απευθείας ισοδύναμο στην οικονομική δραστηριότητα και της επιστροφής της ανάκαμψης (βλέπε την εκτίμηση της μεταβολής του ΑΕΠ ανά ημέρα).

Όμως η έκπληξη που συνειδητοποιούμε είναι το μέγεθος της ανάκαμψης. Προφανώς η οικονομία (κατανάλωση και επιχειρήσεις) εμφανίζει μια διάθεση επιστροφής στην ανάκαμψη πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Αυτό φαίνεται και στις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις προβλέψεις το 2021 και στα επόμενα χρόνια (βλέπε προβλέψεις Ιουνίου 2021). Έτσι η ανάκαμψη πλέον το 2021 εκτιμάται στο +4,35%, σχεδόν 1% παραπάνω από ότι την προηγούμενη πρόβλεψη. Παράλληλα φαίνεται να χαμηλώνει ο πήχης για το 2022 όπου από 6,67% που εκτιμούσαμε την άνοδο του ΑΕΠ το 2022 μειώνεται κατά μια μονάδα στο +5,75%.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ο Ελληνικός Recovery Tracker που έχουμε δημιουργήσει για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε πραγματικό χρόνο, στον Ο.Τ., είχε «συλλάβει» την κίνηση αυτή εδώ και εβδομάδες, γεγονός που του αυξάνει την αξιοπιστία.

Η βελτίωση για το 2021 φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην επίδραση των επενδύσεων αλλά και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οι βελτιώσεις αυτές θα έχουν θετικές επιδράσεις και στο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα το οποίο από 17.781 ευρώ το 2020 το αναμένουμε να κινηθεί στα 17.991 ευρώ.

Σ’ ένα βαθμό οι βελτιώσεις αυτές σχετίζονται με την διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος το οποίο από -4,59% του ΑΕΠ το 2021, στις εκτιμήσεις του Μαΐου 2021, αυξάνεται σε -5,37% στις εκτιμήσεις του Ιουνίου 2021 οπότε και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (ορισμός κατά Μάαστριχτ) θα αυξηθεί, σε σχέση με το ΑΕΠ, από 197,46% σε 198,35%.

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση αποφασίζει να αυξήσει ελαφρά την ελλειμματική ενίσχυση της οικονομίας για να βελτιώσει τις επιδόσεις της οικονομίας μέσα στο 2021 δεδομένου ότι αυτό γίνεται σ’ ένα έτος που δεν ισχύουν οι σχετικοί δημοσιονομικοί περιορισμοί. Οι αυξημένες δημοσιονομικές δραστηριότητες «σπρώχνουν», να έρθουν νωρίτερα οι ευνοϊκές επιδράσεις για να ανακουφιστούν γρηγορότερα οι πολίτες.

Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia