H γερμανική εταιρεία Svevind Energy υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Kazakh Invest National Company, μια επενδυτική εταιρεία που έχει ιδρύσει το κράτος του Καζακστάν, με στόχο την ανάπτυξη 45GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας για την τροφοδοσία πράσινης παραγωγής υδρογόνου στην ασιατική χώρα.

Τα έργα θα κατασκευαστούν κυρίως στις στέπες του Δυτικού και Κεντρικού Καζακστάν για 30GW ηλεκτρολυτών που θα είναι σε θέση να παράγουν περίπου 3 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως.

Η εταιρεία Svevind ανακοίνωσε ότι το πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται είτε θα εξάγεται απευθείας στις αγορές της Ευρασίας είτε θα χρησιμοποιείται τοπικά για την παραγωγή «πράσινων» προϊόντων, όπως αμμωνία, χάλυβας ή αλουμίνιο.

Η συνολική φάση ανάπτυξης, τα έργα μηχανικής, και η διαδικασία χρηματοδότησης αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τρία έως πέντε χρόνια. Ενώ οι φάσεις κατασκευής και εκκίνησης λειτουργίας προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν περίπου πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το Kazakh Invest είναι ένας εθνικός οργανισμός προώθησης ξένων «πράσινων» επενδύσεων του Καζακστάν.

Ο πρόεδρος της Kazakh Invest Μεϊρτζάν Γιουσούποφ δήλωσε σχετικά: «Η ενέργεια υδρογόνου είναι πολύ παραγωγική τεχνολογία και πολύ αποδοτική στη χρήση. Αυτός ο ενεργειακός πόρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις μεταφορές, στην καθημερινή ζωή, στην ενέργεια και στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Όλα αυτά συμβάλλουν στην πρόοδο της ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στόχος που συνάδει με τη στρατηγική κατεύθυνση ανάπτυξης της Δημοκρατίας του Καζακστάν και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών».

Και κατέληξε: «Μέσω της ανάπτυξης της ενέργειας υδρογόνου, το Καζακστάν μπορεί να αποκτήσει τη θέση του στην παγκόσμια παραγωγή πράσινου υδρογόνου.»

Ο ιδιοκτήτης και CEO της Svevind, Βόλφγκανγκ Κροπ, δήλωσε από τη μεριά του: «Η Svevind στοχεύει να συνδυάσει τους εξαιρετικούς φυσικούς πόρους του Καζακστάν με τη μακροχρόνια εμπειρία και το πάθος της Svevind στην ανάπτυξη έργων, για να παρέχει στο Καζακστάν και την Ευρασία πράσινη, βιώσιμη ενέργεια και προϊόντα, που τροφοδοτούνται από τη φύση».

«Οι εγκαταστάσεις πράσινου υδρογόνου θα ανεβάσουν το Καζακστάν μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου με πολύ ανταγωνιστικό, εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής. Πιστεύουμε ότι για το πράσινο υδρογόνο, το Καζακστάν είναι το κατάλληλο μέρος. »

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green