Μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση, η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού COVID–19 η οποία είχε έντονα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, ιδιαίτερα το 2020, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και του ΑΕΠ.

Η επάνοδος της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2021 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη σημαντικών κλάδων της οικονομίας (π.χ. τουρισμός, λιανεμπόριο κλπ.) και εφόσον προηγηθεί μια ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα.

Στην δύσκολη αυτή συγκυρία,η κινητοποίηση ενός μεγάλου αριθμού κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων ήταν πρωτοφανής, αναφέρεται σε έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, που διεξήγαγε για 10η συνεχή χρονιά η Διεύθυνση Οικονομικών-Κλαδικών Μελετών της ICAP. 

Η ΕΚΕ αποτέλεσε αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης της κρίσης για τις επιχειρήσεις δείχνοντας έτσι υπευθυνότητα και κοινωνική ευσυνειδησία απέναντι στους ανθρώπους τους, τους πελάτες τους και στην αγορά, ενισχύοντας την αποκατάσταση της οικονομίας και την βιώσιμη ανάπτυξη με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επισημαίνεται.

«Οι απρόσμενες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του COVID-19 ώθησαν τις επιχειρήσεις στην προσαρμογή των διαδικασιών και της λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα, αναλαμβάνοντας το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ συνδέθηκαν και με πλήθος καλών πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Οι επιχειρήσεις, εκτός από την στήριξη των δικών τους ανθρώπων κινητοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό προσφέροντας σημαντικές υλικές και χρηματικές δωρεές τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο σε άλλες δράσεις που προωθούν την ευημερία των πολιτών και μετά την υγειονομική κρίση του Covid-19», τόνισε σε δήλωση του ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, CEO της ICAP.

Σε κοινωνία και ανθρώπινο δυναμικό τα μεγαλύτερα κονδύλια

Τα μεγαλύτερα κονδύλια για το 2021 δαπανήθηκαν σχεδόν ισόποσα για τις δράσεις που σχετίζονται με την Κοινωνία καταλαμβάνοντας μερίδιο 31% και το Ανθρώπινο δυναμικό με μερίδιο 30%, σύμφωνα με την έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις έρευνες των ετών 2019-2020 η κατηγορία Κοινωνία λαμβάνει προβάδισμα, ενώ σε έρευνες των προηγούμενων ετών (2015-2018) το υψηλότερο μερίδιο κατείχε διαχρονικά η κατηγορία Ανθρώπινο Δυναμικό.

Έως 200 χιλ. ευρώ δαπανούν 6 στις 10 εταιρείες για δράσεις ΕΚΕ

Διερευνώντας το ύψος των κονδυλίωνπου δαπανούν οι επιχειρήσεις για δράσεις ΕΚΕ προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστότων εταιρειών (64%) δαπανά έως 200 χιλ. ευρώ, ποσοστό αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (60%).

Το 12% των επιχειρήσεων δαπανά από 500 χιλ. ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο ποσοστό δαπανά και από 1 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ .

Τέλος, το υπόλοιπο 9% δαπανά από 200 χιλ. έως 500 χιλ. ευρώ.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός 2 στις 3 επιχειρήσεις αύξησαν τα έξοδα για ενέργειες ΕΚΕ το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό την προηγούμενη περίοδο (2019/18) διαμορφώθηκε σε 55%.

Μέτριος ο βαθμός διείσδυσης της ΕΚΕ – Σημαντική η επίδραση της πανδημίας

Ωστόσο, οι εταιρείες θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης της ΕΚΕ από τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού το 63% θεωρεί ότι ο βαθμός διείσδυσης/εφαρμογής των πρακτικών της εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.

Επίσης, 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν τη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο ως το κυριότερο όφελος από τις πρακτικές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες συνθήκες, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε ποσοστό 34% αξιολόγησε ως «μέτριο» τον βαθμό επηρεασμού των δράσεων ΕΚΕ από την πανδημία, ενώ το 28% τον αξιολόγησε ως «πολύ».

Επιολέον, σε ερώτηση αν η εταιρεία προχώρησε στη ματαίωση των ενεργειών ΕΚΕ λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας (Covid–19), το 66% απάντησε αρνητικά.

Το μέγεθος της επιχείρησης, η γραφειοκρατία αλλά και η δυσμενής τρέχουσα οικονομική συγκυρία, θεωρούνται οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες υλοποίησης ΕΚΕ από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οφέλη των εταιρειών από τις δράσεις ΕΚΕ

Το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων (94%) αξιολόγησανμε το μεγαλύτερο βαθμό σημαντικότητας («πάρα πολύ» και «πολύ») τη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολοως το κυριότερο όφελος που έχουν από τις πρακτικές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη σημασία της ΕΚΕ για την κοινωνία (ποσοστό αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα).

Ακολουθεί για ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό (93%) η βελτίωση της απόδοσης /παραγωγικότητας των εργαζομένω ναπάντηση η οποία έλαβε το 2020 ποσοστό 71%.

Για άλλη μια χρονιά τα οικονομικά οφέλη αξιολογήθηκαν με πολύ χαμηλό βαθμό σημαντικότητας από τις επιχειρήσεις, καθώςτο 91% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι οι φοροελαφρύνσεις συνεισφέρουν από «καθόλου» έως «μέτρια».

Επιπλέον αξιόλογο ποσοστό εταιρειών (75%) δεν θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συνεισφορά των δράσεων ΕΚΕ στην αύξηση των πωλήσεών τους.

Ταυτότητα της Έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη από τη Διεύθυνση Οικονομικών –Κλαδικών Μελετών της ICAP Α.Ε.

Χρόνος διεξαγωγής: 17.05.2021-04.06.2021

Μεθοδολογία: Χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις: α) μιας μόνο απάντησης β) πολλαπλών απαντήσεων και γ) ιεράρχησης των απαντήσεων κατά σημαντικότητα με βάση συγκεκριμένη κλίμακα. Η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων έγινε με μεθόδους περιγραφικής στατιστικής.

Δείγμα: 74επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες), που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις