Σε 273 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2020, οι δαπάνες των κρατών-μελών της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος (NEEP).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostast, στη 15ετία 2006-2020 οι δαπάνες αυτές αυξήθηκαν κατά 40%, με μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 2%.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος παρέμειναν σχετικά σταθερές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια (μεταξύ 1,8% και 2,0% του ΑΕΠ).

Οι δαπάνες των εταιρειών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος ήτοι 57%, το 2020. Η συμβολή των κυβερνήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών και των νοικοκυριών είναι πολύ μικρότερη, στο 22% και στο 21% αντίστοιχα τον ίδιο χρόνο.

Από το 2006 έως το 2020, οι δαπάνες των εταιρειών για την προστασία του περιβάλλοντος αυξήθηκαν κατά 53%. Την ίδια περίοδο, οι δαπάνες προστασίας του περιβάλλοντος των κεντρικών κυβερνήσεων και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εξυπηρετούν νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 12%. Οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος από την πλευρά των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των πληρωμών προς την τοπική αυτοδιοίκηση ή εξειδικευμένες επιχειρήσεις για τη συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων ή λυμάτων, αυξήθηκαν κατά 45%.

Το μερίδιο των επενδύσεων στις συνολικές δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος ήταν 20% ήτοι 54 δισ. ευρώ.

Μειώθηκαν οι επενδύσεις

Κατά τη δεκαπενταετία 2006-2020, οι επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μειώθηκαν κατά 8% με την εξέλιξή τους να μην ακολουθεί το σύνολο των επενδύσεων της ΕΕ.

Το 2009, η χρηματοπιστωτική κρίση φαίνεται να οδήγησε σε μείωση  τις επενδύσεις στο σύνολο της οικονομίας, μεγαλύτερη από ό, τι στις επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι τελευταίες ωστόσο, συνέχισαν να μειώνονται τα επόμενα χρόνια, όταν οι επενδύσεις πλην των περιβαλλοντικών ανέκαμψαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green