Δύο μικρές ιστορίες – μια από το ΕΜΠ και άλλη μια από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- δείχνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη μεγάλη απόσταση που έχει διανύσει με επιτυχία το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο για να φθάσει από τη θεωρία στη…πράξη,  ή με άλλα λόγια, να πετύχει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις, δίνοντας τις απαραίτητες «μάχες» στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της ανταγωνιστικής αγοράς.

Ας ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλονίκη. Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2020 μια εταιρεία από την Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του νέου επενδυτικού κεφαλαίου TECS Capital Fund, το οποίο είχε βρει χρηματοδότηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) – την μετεξέλιξη του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ).

Πριν από λίγες ημέρες από μια ανάρτηση στα social media του αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναπληρωτή καθηγητή Στράτου Στυλιανίδη μάθαμε ότι η πρώτη επένδυση του TECS Capital Fund αφορούσε μια spin-off του ΑΠΘ. Το όνομα της Cyclopt, μια εταιρεία που προέρχεται από τα σπλάχνα των εργαστηρίων του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Τεχνολογίας Λογισμικού (ISSEL) που αποτελεί κομμάτι του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφορίας (IPL) του τμήματος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το ISSEL συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), ένα από τα Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης).

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Ανδρέας Συμεωνίδης είναι ο CRO της spin-offή σε απλά ελληνικά ο επικεφαλής της έρευνας που διεξάγει η εταιρεία τεχνοβλαστός, ενώ χρειάζεται να σημειωθεί ότι σύμβουλος της εταιρείας είναι ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.

Με βάση την ανακοίνωση της επένδυσης ο αντιπρύτανης Στυλιανίδης δήλωσε: «Η Cyclopt είναι μία από τις πρόσφατες spin-off του ΑΠΘ που αποδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα της έρευνας που διεξάγεται στο Ίδρυμά μας, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργεί καινοτόμες λύσεις στον τομέα του λογισμικού και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ως ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή η επένδυση είναι μια σημαντική απόφαση που θα επιταχύνει την ανάπτυξη της Cyclopt στη διεθνή αγορά».

——————————

Όταν η Venture Stories Partners ΑΕΔΑΚΕΣ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του TECS Capital Fund έσπευσε να δώσει και δύο – τρία στοιχεία για την πρωτοβουλία της. Το TECS ήταν το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital Fund) που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζοντας σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων λογισμικού κλπ.

Από την ανακοίνωση της συγκρατώ το εξής: «Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές startup επιχειρήσεις αναπτύσσονται ταχύτατα. Τα συνολικά κεφάλαια που επενδύονται έχουν αποκτήσει σημαντικό μέγεθος και αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, με ισχυρή ερευνητική κοινότητα και επιχειρήσεις που παραδοσιακά είναι εξωστρεφείς, με τη δρομολόγηση σημαντικών πρωτοβουλιών ενίσχυσης της καινοτομίας και στρατηγικές τοποθετήσεις κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία και την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να αναδείξει ένα startup οικοσύστημα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διεθνώς αναγνωρίσιμο».

—————————–

Ένα Πανεπιστήμιο, ένα ή περισσότερα τοπικά και περιφερειακά funds, μια κρατική επενδυτική τράπεζα όπως η ΕΑΤΕ, εταιρείες καινοτομίας από τα σπλάχνα πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ερευνητικών κέντρων και μια δεξαμενή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων ( Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κλπ) μπορούν να διαμορφώσουν τους όρους ενός ποιοτικού άλματος που το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κυρίως, η Ελλάδα εκτός των Αθηναϊκών Τειχών.

—————————–

Και από τη Θεσσαλονίκη στου Ζωγράφου, στη Πολυτεχνειούπολη. Διαβάζοντας μια πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) για την ίδρυση του πρώτου Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων (Energy Competence Center) στην Ελλάδα, ενός συνεργατικού σχηματισμού (cluster) για την υποστήριξη και την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της τεχνικής επάρκειας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ενέργειας αλλά και της βιωσιμότητας – βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας συγκράτησα κάτι που θεωρώ ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη συνέχεια: «(…) βασική μέριμνα του Ενεργειακού Κέντρου είναι η προώθηση της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης, η δημιουργία δικτύων και η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών με έμφαση στα ακόλουθα αντικείμενα όπως η Κεντρική Παραγωγή Ενέργειας στη Μεταλιγνιτική Εποχή : Υβριδοποίηση και τροποποίηση υφιστάμενων λιγνιτικών σταθμών για καύση βιομάζας και φυσικού αερίου, ενσωμάτωση τεχνολογιών αντιρρύπανσης και δέσμευσης, αποθήκευσης και αξιοποίησης CO2, συμπαραγωγή και τριπαραγωγή θερμότητας, ηλεκτρισμού και ψύξης σε κεντρικούς θερμικούς σταθμούς».

————————–

Το Κέντρο Ικανοτήτων με θέμα την Ενέργεια ιδρύθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και θα λειτουργήσει ως εταιρεία τεχνοβλαστός με σκοπό την αξιοποίηση σχετικών ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνογνωσίας που παρήχθησαν από Πανεπιστήμια ή άλλους Δημόσιους Οργανισμούς Παραγωγής Γνώσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί μια σύμπραξη φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στην περιοχή της Ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Συντονιστικό ρόλο για τη δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων αναλαμβάνει εκ μέρους των συνεργαζόμενων φορέων το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)/ΕΛΚΕ. Στο Ενεργειακό Κέντρο συμμετέχουν επιπλέον 12 φορείς, σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, ερευνητικοί φορείς καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος και οικονομίας, αναλυτικά: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Μotor Oil Hellas, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, Δαναός Ειδικοί Σύμβουλοι, HYDRUS, Αναπτυξιακή Δήμου Τρικκαίων, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος.

—————————-

«Κανένας άλλος τομέας δεν είναι τόσο θεμελιώδης για την ανάπτυξη της χώρας και τόσο στενά συνδεδεμένος με την ευημερία των πολιτών και τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής όσο η ενέργεια ειδικά σε συνδυασμό και με το περιβάλλον. Τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά κέντρα αποτελούν σήμερα τους βασικούς φορείς διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας στη χώρα. Ωστόσο, πέρα από την προαγωγή της επιστήμης και της αριστείας, στόχος μας στο πεδίο της ενέργειας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση των διατιθέμενων ενεργειακών πόρων κατά βέλτιστο τρόπο, η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και η έμπρακτη προσφορά της στην εθνική βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομία» επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση ο Πρύτανης του ΕΜΠ καθηγητής Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, ο Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ καθηγητής Ιωάννης Βασιλείου και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΜΠ και Υπεύθυνος Συντονισμού του Κέντρου καθηγητής Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου.

—————————-

Με την έγκριση 12 αιτήσεων χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 22,05 εκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης «Κέντρα Ικανοτήτων», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» (ΕΣΠΑ 2014 -2020).

—————————-

Αρχίσαμε με Θεσσαλονίκη, κλείνουμε με Θεσσαλονίκη. Συγκρατώ μια δήλωση του Σωτήρη Σιάγα εκ μέρους του TECS Capital Fund: «Μετά από προσπάθεια και ζυμώσεις αρκετών ετών, δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη ένας επενδυτικός οργανισμός που εστιάζει αποκλειστικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος. Στόχος είναι οι επενδύσεις μας να αναδείξουν ιδέες και ανθρώπους που παράγουν μοναδικά προϊόντα και βελτιώνουν τον κόσμο. Θέλουμε να έχουμε ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα. Το TECS Capital Fund είναι συνεχώς σε αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories