Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) και η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη στήριξη της υλοποίησης του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα θα συνδυάσει δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία διαχειρίζεται το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, εμπορική χρηματοδότηση της EBRD και χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές και εμπορικές τράπεζες, ώστε να επιτύχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Αναμένεται να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ και να συνεχιστεί έως τα τέλη του 2025.

Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και EBRD θα επικεντρωθεί σε πέντε τομείς προτεραιότητας: την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, τον εξαγωγικό προσανατολισμό, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία (έρευνα και ανάπτυξη).

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε από την κα Charlotte Ruhe, γενική διευθύντρια της EBRD για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός

Με βάση το σχεδιασμό του προγράμματος, οι εμπορικές τράπεζες σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και την EBRD θα διαθέτουν τα ποσά.

Οι εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν άμεση χρηματοδότηση με τη μορφή δανείων ή με την έκδοση κοινοπρακτικών δανείων ή έμμεσα ως ανάδοχοι εκδόσεων εταιρικών ομολόγων.

Η EBRD θα συμμετάσχει ως χρηματοδότης και στα ΣΔΙΤ, που θα προχωρήσουν από τον επόμενο χρόνο στα μεγάλα οδικά έργα, τα δίκτυα άρδευσης, και τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων.

Παράλληλα, θα υπάρχει συνδετικός κρίκος με την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων. Ένα μέρος του ποσού θα διατεθεί ως μέρος των εσόδων του δημοσίου από την δημοπρασία των δικτύων 5G και θα απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ψηφιακές τεχνολογίες.

Το δεύτερο σκέλος του ποσού αξιοποιηθεί με κεφάλαια  από το μερίδιοτου δημοσίου από το Invest EU, θα απευθύνεται σε καινοτόμες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να επενδύσουν σε «πράσινες» τεχνολογίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Οικονομία |

Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τώρα ξεκινά το υπουργείο Υγείας να τεκμηριώσει το αίτημα για οικονομική υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ