Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης των Εθνικών Σχεδίων Ανακάμψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων έχει αρχίσει.

Μεταξύ των πρώτων χωρών που λάβουν χρήματα είναι και η Ελλάδα.

Επόμενος «σταθμός» στη διαδικασία είναι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ecofin, το οποίο συνεδριάζει δια ζώσης την επόμενη Τρίτη 13 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ecofin, οι υπουργοί θα μελετήσουν την εφαρμογή του Μηχανισμού Αανάκαμψηςκαι Ανθεκτικότητας (RRF).

Και αναμένεται να εγκρίνουν την πρώτη δέσμη εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών (RRP).

Έως τις 24 Ιουνίου, το Συμβούλιο είχε λάβει θετικές εκτιμήσεις για τα RRP για τις ακόλουθες χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία.

Αφού εγκριθούν οι εκτελεστικές αποφάσεις, η Κομισιόν θα υπογράψει τις συμφωνίες χρηματοδότησης τα κράτη μέλη, θα δεσμεύσει πόρους και θα προχωρήσει στην πληρωμή της προχρηματοδότησης (έως και 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων) εντός δύο μηνών.

Για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου για πρώτη φορά την έκδοση κοινού χρέους, συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα συνολικά 35 δισεκ. ευρώ. Συνολικά η Επιτροπή θα πρέπει να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026.

Η Ελλάδα στις πρώτες χώρες

Στην Ελλάδα επικρατεί αισιοδοξία αναφορικά με την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στην ΕΕ εγείρονται ενστάσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας και απαντώντας στον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ανακριβή τα δημοσιεύματα .

«Η διαδικασία έγκρισης και από το Συμβούλιο προχωρά σε εξαιρετικό κλίμα» δηλώνει ο κ. Σκυλακάκης και συστήνει στον ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις μέρες υπομονή ακόμη για την οριστική έγκριση του σχεδίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ την Τρίτη.

»Το ελληνικό πρόγραμμα κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συγκεντρώσει εξαιρετικά σχόλια τόσο από την Επιτροπή (χθες μόλις έγιναν τα πιο πρόσφατα σχετικά επώνυμα σχόλια στο Συνέδριο του Economist), όσο και από τον διεθνή Τύπο. Η διαδικασία έγκρισης και από το Συμβούλιο προχωρά σε εξαιρετικό κλίμα» ανέφερε.

«Εύσημα» Ρέγκλινγκ

Εφικτούς χαρακτήρισε τους στόχους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ,
Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι εφικτοί οι στόχοι για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και 6% το 2022 και αποτελούν το βασικό σενάριο του ESM, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι παραμένουν οι κίνδυνοι, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο, για παράδειγμα στον τουρισμό.
Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τα 31 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Σταϊκούρα και την κυβέρνηση για το σχέδιο ανάκαμψης, λέγοντας ότι είναι ένα πολύ καλό σχέδιο. Στο σημείο αυτό είπε ότι θα πρέπει να έχουμε κατά νου κάποιους μακροχρόνιους περιορισμούς για τις προοπτικές ανάπτυξης που είναι σημαντικοί, όπως το μάνατζμεντ των δημόσιων επιχειρήσεων, τη δυνατότητα του τραπεζικού τομέα να χορηγεί δάνεια στην οικονομία, το επίπεδο του μη μισθολογικού κόστους και τις ακαμψίες στην αγορά εργασίας. Δεν περιλαμβάνονται όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις, είπε, στο Σχέδιο Ανάκαμψης.

Με θετικά λόγιο εκφράστηκε για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist έδωσε συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για το Σχέδιο που κατατέθηκε σημειώνοντας ότι με τα 30 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα θα καταστεί εφικτός ο μετασχηματισμός της οικονομίας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, εδραιωμένο πάνω σε μία καλά σχεδιασμένη στρατηγική.
Αναφερόμενος στους ενδεχόμενους κινδύνους στην υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» επεσήμανε ότι αυτοί σχετίζονται με τα προβλήματα που παραδοσιακά έχουν οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας όμως πως το πρώτο βήμα της καλύτερης οργάνωσης και προετοιμασίας έχει γίνει.

Άλλα θέματα στην ατζέντα του Ecofin

Κατά τη διάρκεια του Ecofin , η σλοβενική Προεδρία θα παρουσιάσει επίσης το πρόγραμμα εργασιών της στον τομέα της οικονομίας και των οικονομικών για το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2021. Η Προεδρία θα παρουσιάσει επίσης την πορεία των εργασιών σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών που θα διεξαχθεί στις 9-10 Ιουλίου 2021.
Οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν γενική συζήτηση σχετικά με την πρόσφατη στρατηγική και τις προτάσεις της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Όπως προβλέπεται στον κανονισμό RRF που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2021, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του μηχανισμού θα επικεντρωθούν στα εξής:
• πράσινη μετάβαση
• ψηφιακός μετασχηματισμός
• έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη
• κοινωνική και εδαφική συνοχή
• υγεία, και οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανθεκτικότητα
• πολιτικές για την επόμενη γενιά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Οικονομία |

Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τώρα ξεκινά το υπουργείο Υγείας να τεκμηριώσει το αίτημα για οικονομική υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ