Ράμστεντ: Άλμα του πληθωρισμού ως το 4% «βλέπει» ο υποδιοικητής της BoE

Κατά τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας είναι ευνόητο πως το τωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να μην ολοκληρωθεί

Ράμστεντ: Άλμα του πληθωρισμού ως το 4% «βλέπει» ο υποδιοικητής της BoE

Δημόσιο χαρακτήρα έχουν πάρει πλέον οι διαφωνίες των στελεχών της Τράπεζας της Αγγλίας για το ζήτημα του πληθωρισμού. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο υποδιοικητής, Ντέιβ Ράμσντεν υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στη χώρα θα κινηθεί σε διπλάσια επίπεδα από το όριο-στόχο της BoE, ανεβαίνοντας ως το 4%.

Τα σημερινά στοιχεία για τον Ιούνιο έδειξαν πως ο δείκτης επιταχύνθηκε σε υψηλά τριετίας, στο 2,5%. Η ίδια η Τράπεζα στην επίσημη πρόβλεψη της «βλέπει» τον πληθωρισμό να ανεβαίνει πάνω από το 3%, λόγω του ντόμινο που έχει πυροδοτήσει η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και η αύξηση των ενεργειακών τιμών, αλλά επιμένει πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές. Το ίδιο έχει ισχυριστεί σε δηλώσεις του και ο διοικητής, Άντριου Μπέιλι.

Ωστόσο, ο κ. Ράμσντεν έδειξε να διαφωνεί εκτιμώντας πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει φτάνοντας έως και στο ταβάνι του 4% και πως το ρίσκο που προκύπτει είναι αρκετά μεγαλύτερο. Μάλιστα, εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τις αυξήσεις των μισθών, αύριο, υποστήριξε πως περιμένει επίσης θεαματικό άλμα του δείκτη με την ίδια την ανεργία να υποχωρεί.

Οι δηλώσεις αυτές ανατροφοδότησαν τη συζήτηση για το ρυθμό ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας και τις συνέπειες που θα έχει η πορεία αυτή και η κάθετη άνοδος των τιμών, στη νομισματική πολιτική της BoE και τα μέτρα στήριξης. Ο ίδιος ο Ράμσντεν επεσήμανε πως αν η ανάπτυξη ισχυροποιηθεί, τότε η Τράπεζα θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα και να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων.

«Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα QE. Αλλά είναι ευνόητο πως μπορεί να μην ολοκληρώσουμε το τωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων» τόνισε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας και πάλι τη συζήτηση για πρόωρο tapering.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο