Η μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία και κυριαρχεί πλέον ταχύτατα σε κάθε γωνιά του πλανήτη – και την Ευρώπη – καθώς αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επιθετική και περισσότερο… ευέλικτη απέναντι στα περισσότερα εμβόλια. Πρακτικά, το τέταρτο κύμα έχει ήδη φτάσει στις περισσότερες χώρες ή βρίσκεται προ των θυρών τους.

Υπάρχει, ωστόσο, μια σοβαρή διαφορά σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα: Τα εμβόλια είναι εδώ, κυκλοφορούν ευρέως και είναι διαθέσιμα σχεδόν για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες. Ήδη δε, ένα μεγάλο τμήμα έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως ή, έστω, με μία δόση.

Διαφορετικό το τέταρτο κύμα

Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά την εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων, τα συστήματα υγείας δεν δέχονται την ίδια πίεση (τουλάχιστον προς το παρόν), ενώ και ο αριθμός των θανάτων διατηρείται σχετικά χαμηλός. Κάτι που οφείλεται σε δύο, κυρίως, παράγοντες: Αφενός, την προστασία που έχει η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμένων από τη σοβαρή νόσηση και, αφετέρου, το νεαρό της ηλικίας όσων εκδηλώνουν συμπτώματα, που τους καθιστά πιο ανθεκτικούς στη νόσο.

Παρ’ όλα αυτά, είναι φανερό πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Έτσι, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν όσοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια και αρνούνται να τα κάνουν – ο αριθμός των οποίων κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι – να αλλάξουν στάση. Οι ειδικοί, από την πλευρά τους, όχι απλώς δεν εφησυχάζουν, αλλά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές πλευρές.

Η ανάμιξη εμβολίων θέλει προσοχή

Μία από αυτές είναι η τάση να δημιουργούνται «κοκτέιλ» εμβολίων, με τη χορήγηση διαφορετικού είδους στην πρώτη και τη δεύτερη δόση. Πολύ περισσότερο καθώς αυτό συμβαίνει συχνά με ατομική πρωτοβουλία, είτε πολιτών είτε και μεμονωμένων γιατρών.

«Έχουμε να κάνουμε με μια κάπως επικίνδυνη τάση. Θα προκληθεί χαοτική κατάσταση σε κάποιες χώρες εάν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα λάβει τη δεύτερη, την τρίτη ή την τέταρτη δόση», προειδοποίησε χαρακτηριστικά η Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να αποφασίζουν από μόνοι τους, οι δημόσιες υγειονομικές αρχές πρέπει να το κάνουν, βασιζόμενες στα διαθέσιμα στοιχεία», πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα από την ανάμιξη των εμβολίων είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. «Τα στοιχεία από τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων αναμένονται – ο βαθμός ανοσοποίησης και ασφάλειας πρέπει επίσης να αξιολογηθεί», τόνισε.

Συμπτώματα που δεν υποχωρούν

Την ίδια στιγμή, ερευνητές εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για την επανάπαυση που παρατηρείται όσο η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη έκρηξη στις νοσηλείες και τους θανάτους. Κι αυτό διότι, όπως λένε, αυτός ο ιός έχει και κάποιες ύπουλες πλευρές, που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες.

Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι η βασική συνέπεια του τέταρτου κύματος ενδέχεται να είναι διαφορετικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία. Η εμφάνιση συμπτωμάτων σε εκατομμύρια ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους, τα οποία δεν θα υποχωρούν για μήνες και θα τους ταλαιπωρούν, επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα της ζωής τους.

Κάνουν δε λόγο για ένα «σύνδρομο Covid», που συνεπάγεται την ύπαρξη σοβαρών και ενοχλητικών συμπτωμάτων επί αρκετό διάστημα αφότου ο ασθενής θα διαγνωστεί αρνητικός. Ανάμεσα σε αυτά, όπως προκύπτει από τις σχετικές μελέτες, είναι η εξουθενωτική κούραση, η δυσκολία στην αναπνοή και οι πόνοι στο στήθος, οι αϋπνίες και τα προβλήματα στη μνήμη και τη συγκέντρωση, που περιγράφονται και ως «διανοητική θολούρα».

Τα παραπάνω συμπτώματα ενδέχεται να συνδυάζονται και με ανησυχητικά ευρήματα στις εξετάσεις που κάνουν όσοι έχουν περάσει Covid. Όπως, για παράδειγμα, κάποια «ίχνη» στους πνεύμονες ή άλλα ζωτικά όργανα του σώματος από την επέλαση του ιού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί προειδοποιούν: Εμβολιαστείτε με βάση τις οδηγίες των ειδικών και των αρχών. Προσέχετε κάθε στιγμή.  Και βεβαίως, μην χαλαρώνετε εάν περάσετε ελαφρά και εκτός νοσοκομείου τη νόσο.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, μεγάλο βάρος πέφτει στους κυβερνώντες. Τόσο για την ουσιαστική ενίσχυση των συστημάτων υγείας όσο και για τη μέριμνα προκειμένου να μην υπάρχουν χώρες και άνθρωποι δεύτερης και τρίτης ταχύτητας, καθώς εκεί συντελούνται οι πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο ΠΟΥ προέτρεψε τα ανεπτυγμένα κράτη να δώσουν εμβόλια στον Τρίτο Κόσμο και τις πιο φτωχές χώρες παρά να προχωρήσουν στη χορήγηση τρίτης, συμπληρωματικής δόσης στους πολίτες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης