Την πρωτιά σε εξορύξεις κρυπτονομισμάτων διατηρεί η Κίνα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, παρά το γεγονός πως το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά του κλάδου υποχωρεί συνεχώς.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως μέχρι και τον Απρίλιο η Κίνα αναλογούσε σχεδόν στο 46% των εξορύξεων crypto, αν και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί αισθητά από το 75,5% που συγκέντρωνε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, δεδομένου πως έκτοτε το Πεκίνο έχει εξαπολύσει μεγάλη εκστρατεία για την αυστηριοποίηση των ελέγχων στον κλάδο και την πάταξη των ορυχείων σε πολλές επαρχίες της χώρας, εκτιμάται πως το ποσοστό της Κίνας θα συνεχίσει να μειώνεται.

Στον αντίποδα, το μερίδιο των ΗΠΑ αυξήθηκε από το 4,1% στο 16,8% με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση, αν και με μεγάλη διαφορά από την Κίνα. Όμως, η μεγάλη έκπληξη εντοπίζεται στην τρίτη θέση με τη δυναμική εμφάνιση του Καζακστάν, το οποίο πολλαπλασίασε το μερίδιο του στις παγκόσμιες εξορύξεις bitcoin ανεβαίνοντας από το ισχνό 1,4% στο 8,2% μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ενδυνάμωση του Καζακστάν στο κλάδο έχει να κάνει με την υποχώρηση της θέσης της Κίνας, με την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας να προσελκύει όσους διέφυγαν από την Κίνα και το κυνήγι που έχει εξαπολύσει.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται η Ρωσία και το Ιράν αντιστοίχως, με την Τεχεράνη να ακολουθεί επίσης την σκληρή τακτική των Κινέζων. Μάλιστα, στα τέλη Μάϊου οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν διά στόματος του ίδιου του προέδρου Ροχανί πως απαγορεύουν τις εξορύξεις crypto για τέσσερις μήνες, ήτοι μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News