Ετοιμες να υποστηρίξουν τη μεταπανδημική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι τράπεζες, έχοντας δρομολογήσει την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους και διαθέτοντας επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα προς κάλυψη της ζήτησης για νέο δανεισμό. Πλέον, οι αναλυτές τους εκτιμούν ότι ήδη από εφέτος η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 5%, καθώς η χώρα εξέρχεται από το αυστηρό καθεστώς περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης και η αγορά επανέρχεται στην κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζίτες χαρακτηρίζουν μοναδική ευκαιρία την ορθή αξιοποίηση των διαθέσιμων έως και το 2027 ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων που θα υποστηρίξουν καινοτόμα, πράσινα, ψηφιακά και εξωστρεφή επενδυτικά πλάνα. Πρόκειται για συνολικούς πόρους που θα προσεγγίσουν στο σύνολό τους τα 90 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνεται η τραπεζική χρηματοδότηση και η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων, που κατ’ ελάχιστον θα φτάσουν αθροιστικά τα 19 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα χρήματα για επενδύσεις θα προέλθουν από τις εξής πηγές:

  •  Ταμείο Ανάκαμψης: 31,20 δισ. ευρώ.
  • Εθνικές Αναπτυξιακές Δράσεις: 10 δισ. ευρώ.
  • ΕΣΠΑ: 26,7 δισ. ευρώ.
  • Κοινή Αγροτική Πολιτική: 19,30 δισ. ευρώ.
  • Τράπεζες: Δάνεια 13 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ΤΑ.
  • Ιδια συμμετοχή επιχειρήσεων: 6,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ΤΑ.

Η διαφορά με το 2010

Επιπλέον, αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, το rebound της οικονομίας θα επιχειρηθεί υπό πολύ καλύτερες συνθήκες. Κι αυτό διότι:

Πρώτον, βρισκόμαστε σε μία περίοδο δημοσιονομικής χαλάρωσης πανευρωπαϊκά, που θα αποσυρθεί σταδιακά και όχι απότομα, για να διευκολυνθεί η διαδικασία της ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν περιθώρια στοχευμένης κρατικής ενίσχυσης στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον και το 2022, ενώ στο πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και νέες μειώσεις φόρων.

Δεύτερον, η προσπάθεια ανάταξης θα γίνει σε ένα περιβάλλον πλεονάζουσας ρευστότητας. Τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, διευκολύνοντας Δημόσιο, πιστωτικά ιδρύματα και ιδιωτικό τομέα να αντλήσουν με ευνοϊκούς όρους τους απαραίτητους πόρους από τις αγορές.
Τρίτον, ο τραπεζικός κλάδος έχει εξασφαλίσει την εξυγίανσή του από τα κόκκινα δάνεια και είναι σε θέση, βάσει ρευστότητας και κεφαλαίων, να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Υποστηρικτικά λειτουργεί και η αύξηση της αποταμίευσης κατά 25 δισ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Οι εκτιμήσεις

Οι τραπεζικές διοικήσεις με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν την άνευ προηγουμένου για την Ελλάδα συγκυρία, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική αύξηση των εισοδημάτων μέσω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα 6-7 χρόνια και να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους κινδύνους σε περίπτωση μιας νέας κρίσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης θεωρεί ότι οι θετικές προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο συνδέονται πλήρως με την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας. «Εχοντας αντιμετωπίσει την κληρονομιά του παρελθόντος, βασιζόμενοι στον δικό μας ισολογισμό, επιλέγουμε σήμερα να επικεντρωθούμε στην αλλαγή της ατζέντας» υποστήριξε πρόσφατα σε ομιλία του, αναφερόμενος στην αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιεί η τράπεζα. Ο ίδιος υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται μετά την πανδημία για την Ελλάδα, με ρυθμό ανάπτυξης άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, λόγω της αναθέρμανσης της εμπιστοσύνης των κεφαλαιαγορών και της βελτίωσης του επενδυτικού προφίλ της χώρας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας πιστεύει ότι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία δεν αφορά πια τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, αλλά την κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων για την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων. Η Eurobank, που ενίσχυσε πρώτη την κεφαλαιακή της βάση πριν από δύο χρόνια και θα έχει μονοψήφιο δείκτη ήδη από εφέτος, είναι σε θέση κατά τον ίδιο να εστιάσει στην ανάπτυξη. Κι αυτό διότι ο μετασχηματισμένος όμιλος, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του σε αντίστοιχα έργα, μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές τον συντονισμό για την ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης με γρήγορες και απλές διαδικασίες.

Ενδιαφέρον

Μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία θεωρεί την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Οπως έχει δημοσίως τοποθετηθεί, αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, το αποτέλεσμα για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσιο. Κατά τον ίδιο θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και αποδοχή των ελληνικών προϊόντων, θα περιορίσουν τη «μαύρη οικονομία», θα ολοκληρώσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και θα συμβάλουν στην ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας διαβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Θεωρεί ότι το αφήγημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προσελκύει τους επενδυτές, είναι οι μακροοικονομικές προοπτικές, οι μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα και αυτές που θα ακολουθήσουν και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που ήδη διαφαίνεται ότι θα επιτύχει η χώρα.

Προτεραιότητα της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs), παράλληλα με τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων και την υποστήριξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την περίοδο 2021-2024, σχεδιάζεται η εκταμίευση νέων δανείων της τάξεως των 22-23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% θα δοθεί σε επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις