Κυρώσεις στον υπουργό Άμυνας και στη μονάδα ειδικών δυνάμεων της Κούβας θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς ισχυρίζονται ότι παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.  Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Κούβα στοχεύουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την καταστολή των διαδηλωτών και ότι είναι μόνο το πρώτο βήμα στην αμερικανική αντίδραση. «Καταδικάζω απερίφραστα τις μαζικές κρατήσεις και τις ψευδείς δίκες που στέλνουν άδικα σε φυλακές εκείνους που τόλμησαν να μιλήσουν σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και απειλής του κουβανικού λαού», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος .

 «Αυτό είναι μόνο η αρχή – οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να τιμωρούν άτομα που είναι υπεύθυνα για την καταπίεση του κουβανικού λαού», πρόσθεσε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν την πολιτική εμβασμάτων για «μεγιστοποίηση της υποστήριξης προς τον κουβανικό λαό», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης δεσμευτεί να αναδιαρθρώσει το ανθρώπινο δυναμικό στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα ώστε να παρέχει προξενικές υπηρεσίες και να έλθει πιο κοντα στην κοινωνία των πολιτών «διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των αμερικανών διπλωματών που υπηρετούν στην Κούβα», τόνισε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με περιφερειακούς εταίρους για να πιέσουν την κουβανική κυβέρνηση να απελευθερώσει  πολιτικούς κρατούμενους και να αποκαταστήσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Κουβανικής κυβέρνησης Μπρούνο Ροντρίγκεζ καταγγέλει ότι οι ΗΠΑ ασκούν διπλωματική πίεση σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, για να καταδικάσουν την κουβανική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις στην Κούβα, καθώς οι κάτοικοι της χώρας έχουν θυμώσει με την κατάρρευση της οικονομίας, τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τις ελλείψεις τροφίμων και την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Η Κούβα περνάει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα κρατικά έσοδα να έχουν μειωθεί δραματικά καθώς η πανδημία πλήττει τον τουρισμό, έχει υποτιμήσει το νόμισμα της και διαθέτει περιορισμένη ρευστότητα για να εισάγει αγαθά. Τα οικονομικά στοιχεία συνθέτουν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα που πλήττει την καθημερινότητα των Κουβανών.

Τις διαδηλώσεις έσπευσε να στηρίξει ο αμερικανός πρόεδρος  δηλώνοντας ότι «Ο λαός της Κούβας έχει αίτημα την ελευθερία από ένα αυταρχικό καθεστώς. Δε νομίζω ότι έχουμε δει τέτοιες διαδηλώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Oι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στον κουβανικό λαό».

Η απάντηση στον αμερικανό πρόεδρο ήλθε από τον πρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης, Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ που δήλωσε «Αν θέλετε να κάνετε πραγματικά μια χειρονομία προς την Κούβα και να ενδιαφερθείτε για το λαό της Κούβας να άρετε το εμπάργκο και να δούμε πως θα διαμορφωθεί το παιχνίδι. Γιατί δεν έχετε το θάρρος να το κάνετε;»

Μια βδομάδα μετά ακολούθησε μαζική συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης της Κούβας  που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο Ραούλ Κάστρο, αδελφός του Φιντέλ. Στη διαδήλωση που οργανώθηκε από την κυβέρνηση, χιλιάδες Κουβανοί κατήγγειλαν το εμπάργκο των ΗΠΑ και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην επανάσταση της Κούβας, μια εβδομάδα μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που έπληξαν την χώρα .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης