Τα μαζικά προγράμματα στήριξης των οικονομιών, δημοσιονομικά και νομισματικά, και κυρίως η πίστη ότι τα μέτρα αυτά θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο κλίμα ευφορίας στα χρηματιστήρια με τους επενδυτές να δείχνουν άγνοια κινδύνου τοποθετώντας κεφάλαια σε μετοχές αδιαφορώντας ακόμη και για τη δυναμική επανεμφάνιση του νέου στελέχους του κορονοϊού.

Επικεφαλής αυτής της πρωτοφανούς κούρσας βρίσκεται η Wall Street. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά την Παρασκευή. Ο Dow Jones ξεπέρασε τις 35.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ανεβάζοντας τα φετινά του κέρδη στο 16%. Χαρακτηριστικό της ευφορίας που επικρατεί στο χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι ο δείκτης έκανε πολύ γρήγορα το άλμα των 1.000 μονάδων στις 35.000 μονάδες από τις 34.000 μονάδες που ήταν στα μέσα Απριλίου. Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite, επίσης, έκλεισαν σε νέα ιστορικά επίπεδα.

Η χρηματιστηριακή αγορά πέρασε κάποιες αναταράξεις στην αρχή της εβδομάδας, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 700 μονάδες τη Δευτέρα, λόγω ανησυχιών για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης και του φόβου για έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, όμως ξεπέρασε γρήγορα αυτό το σκόπελο βρίσκοντας στήριγμα στα εταιρικά αποτελέσματα –που αποδεικνύονται καλύτερα των προσδοκιών- και στην έξαρση δραστηριότητας των επενδυτών που κινούνται σε ημερήσια βάση.

Kοιμούνται ακόμη οι «αρκούδες»;

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη Wall Street είναι επίσης το γεγονός ότι έχουν χαθεί από το προσκήνιο οι γνωστές «αρκούδες» της αγοράς, όσοι δηλαδή προβλέπουν υποχώρηση των τιμών στο χρηματιστήριο. Οι προβλέψεις για διόρθωση της αγοράς, που εμφανίζονται κατά περιόδους, χάνονται μέσα στο κλίμα της γενικευμένης ευφορίας και της διαρκούς ρευστότητας. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι με τέτοιες εγγυήσεις για παροχή στήριξης και με την οικονομία να ανακάμπτει, είναι φυσιολογικό οι Αμερικανοί να θέλουν να πάρουν μερίδιο από τα κέρδη που φέρνει αυτός ο συνδυασμός, αγοράζοντας μετοχές σαν να μην υπάρχει αύριο. Ωστόσο, η μεγάλη σε ποσοστό πτώση της Δευτέρας ερμηνεύθηκε από μερίδα αναλυτών ως προειδοποιητική βολή για την πιθανότητα διόρθωσης της αγοράς.

Η πορεία των αμερικανικών ομολόγων πρόσφερε ακόμη περισσότερη σιγουριά στους επενδυτές της Wall Street. «Η ομολογιακή αγορά έχει εκπλήξει τους πάντες,» δήλωσε ο Νίκ Φρελινχούισεν, της Chilton Trust. «Η ισχύς της ανόδου λέει στη χρηματιστηριακή αγορά πως ότι συμβαίνει με τον πληθωρισμό είναι πιθανότατα παροδικό φαινόμενο και ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κατάσταση που επικρατούσε τις δεκαετρίες του 1970 και του 1980.»

Τα εταιρικά κέρδη είναι βασικός κινητήριος μοχλός αυτή την περίοδο. Περίπου το 25% των εισηγμένων εταιρειών του δείκτη S%P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα, εκ των οποίων το 88% εξέπληξαν θετικά, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό θετικών εκπλήξεων του συγκεκριμένου δείκτη από το 2008. Η ανάπτυξη κερδών για το δεύτερο τρίμηνο προβλέπεται να κινηθεί στο 78%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv, ποσοστό που θα είναι το καλύτερο από το 2009. Τα περιθώρια κέρδους κινούνται επίσης ανοδικά υπό το φως του αυξανόμενου πληθωρισμού, με τις εταιρείες να ανακοινώνουν μέσο περιθώριο κέρδους στο 12,8% για το δεύτερο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τον ιστορικό μέσο όρο, σύμφωνα με την S&P Global.

Εβδομάδα σημαντικών ειδήσεων

Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη του ράλι στο χρηματιστήριο για μια σειρά ειδήσεων. Πρώτον, η Federal Reserve συνεδριάζει Τρίτη και Τετάρτη με τους επενδυτές να περιμένουν ενδείξεις αναφορικά με τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας για τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Δεύτερον, περίπου 165 εταιρείες του δείκτη S&P 500 πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα, αριθμός που καθιστά την εβδομάδα κυρίαρχη αυτής της περιόδου ανακοινώσεων. Ανάμεσα στις εταιρείες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα είναι οι Apple, Microsoft, Alphabet, Procter & Gamble, McDonald’s, Boeing, Caterpillar. Tρίτον, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώνει τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δευτέρου τριμήνου στις ΗΠΑ, αλλά και για τον δείκτη ατομικής καταναλωτικής δαπάνης. Αναλυτές εκτιμούν πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 9,7% στο β΄ τρίμηνο και κατά 8,3% στο γ΄ τρίμηνο, τοποθετώντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2021 στο 7-7,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street