Η άνοδος στην Wall Street σε συνδυασμό με την μεικτή εικόνα των ασιατικών αγορών υπογραμμίζει πως η επενδυτική κοινότητα αποκτά ως κυρίαρχη άποψη το ότι θα ξεπεράσουν την κρίση της πανδημίας χωρίς πισωγύρισμα οι αναπτυγμένες χώρες με καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ενώ οι αναδυόμενες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αντίθετους για την ανάπτυξη ανέμους. Έτσι δεν εξέπληξε η συντονισμένη άνοδος των futures των ευρωπαϊκών δεικτών που όλα εμφανίζουν μέτρια αλλά σταθερά κέρδη ενώ όσο πλησίαζε το άνοιγμα οι μεταβολές τους έφθαναν και ξεπερνούσαν το +0,50%.

Αναμένοντας τα στοιχεία από την προκαταρκτική μέτρηση των δεικτών PMI για τον Ιούλιο,  οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο σύνθετος δείκτη της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί περαιτέρω. Ο σύνθετος ΡΜΙ του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Ιούνιο, λόγω της προβλεπόμενης συγκράτησης τόσο στη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα όσο και στη δραστηριότητα συνολικά.  Στα εταιρικά κέρδη, ο γίγαντας τηλεπικοινωνιών Vodafone θα δημοσιεύσει αποτελέσματα σήμερα.

Η Christine Lagarde υποσχέθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μάθει από τα λάθη των προηγούμενων κρίσεων και δεν θα εκτροχιάσει την τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη, αποσύροντας την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης πολύ νωρίς. Αναθεώρησε τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτόκια, και είπε ότι δεν θα αντιδρά απαραίτητα αμέσως εάν η αύξηση των τιμών υπερβεί αυτόν τον στόχο για μια «μεταβατική» περίοδο. Τα μέτρα ενισχύουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ να πείσει τις αγορές ότι θα διατηρήσει υπερβολικά χαλαρή πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών ρεκόρ αρνητικών επιτοκίων, για όσο διάστημα απαιτείται για την αναζωογόνηση της σταθερότητας των τιμών. Τα σχόλια της κ. Lagarde επηρέασαν άμεσα ολόκληρη την αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρώπης, με τους επενδυτές να στρέφονται στο χρέος των πιο οικονομικά ευάλωτων χωρών της περιοχής, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

«Αυτό σημαίνει ότι η νέα στρατηγική σηματοδοτεί πράγματι μια στροφή προς περισσότερη χαλαρότητα», έγραψε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING. Η Bloomberg Economics, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να προωθήσει περισσότερα κίνητρα στην οικονομία τον Σεπτέμβριο με αύξηση στις αγορές περιουσιακών στοιχείων ανά μήνα. Η αλλαγή καθοδήγησης της ΕΚΤ σημαίνει επίσης  ότι ακόμα κι αν ο πληθωρισμός βρίσκεται στο στόχο στο τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης – έως και τρία χρόνια – δεν θα αναγκαστεί να ανταποκριθεί με αυστηρότερη πολιτική. Οι αξιωματούχοι προβλέπουν επί του παρόντος αύξηση των τιμών κατά μέσο όρο μόλις 1,4% το 2023, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων απέχει πολλά χρόνια.

Στις 9:20 δική μας ώρα κέρδη +0,22% είχαν τα ΣΜΕ του DAX, ενώ άνοδο της τάξης του +0,37% εμφάνιζαν τα futures του CAC40 και για τον FTSE100 η μεταβολή των ΣΜΕ ήταν και της τάξης του +0,40%. Ανάλογη εικόνα είχαν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street με άνοδο +0,25% σε αυτά του S&P500, παρέχοντας μήνυμα για διάθεση για ρίσκο των επενδυτών εκεί.

Δέκα  λεπτά πριν το άνοιγμα τα ΣΜΕ του FTSE100 ήταν στο +0,53%, του DAX στο +0,41% και του CAC40 στο +0,56%. Αλλά αυτά για τον EUROSTOXX 50 είχαν άνοδο +0,52% υπογραμμίζοντας την αύξηση των αισιόδοξων στοιχημάτων όσο πλησίαζε η έναρξη.

Στο άνοιγμα ο DAX είχε κέρδη +0,53% που σταθεροποιήθηκε στο πρώτο πεντάλεπτο, ο CAC40 μεταβολή +0,35% με τάση αυξητική, ο IBEX ανέβηκε +0,50% με τάση μείωσης, ο FTSE100 κέρδισε +0,50% με τάση υποχώρησης. Με μικρή διαφορά από  τα μηνύματα με θετικές προσδοκίες  με βάση τα στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με άνοδο +0,40% αλλά έπιασε γρήγορα το +0,45%!

Οι μετοχές που από την έναρξη σχεδόν καθόρισαν την τάση ήταν Vodafone Group +3.38%, Intesa Sanpaolo +0.40% Lloyds Banking Gr +0.78% Telecom Italia +0.32% Valeo Se +7.41% Skanska AB Series B +6.85% Scatec ASA  -9.17% Signify N.V. -8.32%.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών σταθεροποιήθηκε στις αγορές της ευρωζώνης και είχε ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την πτώση του κατά -0,43% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε ως μεταβολή +0,65% στις 10:15 δική μας ώρα. Ο DAX είχε άνοδο +0,48% αφού κέρδισε την Πέμπτη +0,60%, ο CAC απόκτησε μεταβολή +0,54%, με άνοδο +0,26% την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,77% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,64%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,53% με επίδοση την προηγούμενη +0,53%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,56% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:12 ώρα Ελλάδας +0,45%.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη

Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν υψηλότερα μετά από μια συνεδρία μικτής διαπραγμάτευσης καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν αρνητικά οικονομικά δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τον αγώνα της χώρας να περάσει στην μετά την πανδημία COVID-19 φάση, ενώ οι αποδόσεις σε περιουσιακά στοιχεία με χαρακτήρα ασφαλούς καταφυγίου, όπως τα αμερικανικά ομόλογα υποχώρησαν. Και οι τρεις βασικοί δείκτες μετοχών των ΗΠΑ κατέληξαν στο πράσινο και εντός απόστασης 1% κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα βίου, χάρη εν μέρει στην ομάδα των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας τις Big Tech. Ο Dow και ο S&P 500 έπεσαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς αυξήθηκε πάνω από τις προβλέψεις ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Το δολάριο επίσης αυξήθηκε αφού υποχώρησε νωρίτερα κατά τη διαπραγμάτευσή του.

Ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε 25,35 μονάδες ή +0,07%, κλείνοντας στις 34,823,35 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 8,79 μονάδες, ή +0,20%, για να καταλήξει στις 4.367,48 και ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 52,64 μονάδες ή +0,36%, κλείνοντας στις 14.684,60.

Οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα μειώθηκαν μετά τη δημοπρασία ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 10ετή της κατηγορίας που θεωρούνται προστατευμένα από τον πληθωρισμό τα λεγόμενα TIPS Treasury Inflation-Protected Security. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε 2,2 μονάδες βάσης στο 1,260%.

Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές εμφάνισαν μικτή εικόνα σήμερα Παρασκευή 23/7 μετά από μια ασταθή εβδομάδα κατά την οποία οι προσδοκίες των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη εξασθένησαν και μειώθηκαν με κάθε νέα είδηση για την παραλλαγή Delta του Covid-19.

Πολλές έρευνες σχετικά με την  βιομηχανική παραγωγή του Ιουλίου αναμένεται να δείξουν σήμερα μια ελαφριά μείωση της δραστηριότητας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και από πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η Ασία φαίνεται πιο ευάλωτη.

Η προοπτική για απόκλιση από τις αρχικές προσδοκίες αντικατοπτρίζεται στον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, ο οποίος στις 10:00 δική μας ώρα υποχώρησε 0,78%, αφήνοντας απώλειες -1,5% στην εβδομάδα μέχρι στιγμής. Ο  Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε για διακοπές, αλλά με πτώση -1,7% για την εβδομάδα και οριακά ψηλότερα από τον πυθμένα σε βάθος επτά μηνών.

Στις 10:00 δική μας ώρα τα κινεζικά blue chip CSI300 έχαναν -1,20%, και παρέμειναν εντός του στενού εύρους συναλλαγών των τελευταίων τριών εβδομάδων, με τον S & P / ASX 200 της Αυστραλίας να κερδίζει +0,03%. Ο δείκτης Hang Seng άνοιξε με πτωτικό χάσμα και στις 10:00 έχανε -1,25%

Τα προγραμματισμένα γεγονότα για σήμερα

Παρασκευή 23 Ιουλίου

09:00 Ηνωμένο Βασίλειο: Λιανικές πωλήσεις Ιουνίου

10:15 Γαλλία: “Flash” PMI Προκαταρτική μέτρηση του ΡΜΙ βιομηχανικής παραγωγής Ιουλίου

10:15 Γαλλία: “Flash” PMI Προκαταρτική μέτρηση του ΡΜΙ για Τις Υπηρεσίες, Ιουλίου

10:30 Γερμανία: “Flash” Προκαταρτική μέτρηση του ΡΜΙ βιομηχανικής παραγωγής Ιουλίου

10:30 Γερμανία: Flash” PMI Προκαταρτική μέτρηση του ΡΜΙ για Τις Υπηρεσίες, Ιουλίου

08:30 Γερμανία: “Flash” Σύνθετος PMI, Ιουλίου

11:00 E19: Προκαταρτική μέτρηση του ΡΜΙ βιομηχανικής παραγωγής Ιουλίου

11:00 E19: Προκαταρτική μέτρηση του ΡΜΙ για Τις Υπηρεσίες, Ιουλίου

11:00 E19: “Flash” Σύνθετος PMI, Ιουλίου

11:30 Ηνωμένο Βασίλειο: “Flash” PMI Προκαταρτική μέτρηση του ΡΜΙ βιομηχανικής παραγωγής Ιουλίου

11:30 UK: “Flash” Υπηρεσίες PMI,

11:30 Ηνωμένο Βασίλειο: “Flash” Σύνθετο PMI, Ιουλίου

16:45 ΗΠΑ: Προκαταρτική μέτρηση του ΡΜΙ βιομηχανικής παραγωγής “από Markit

16:45 ΗΠΑ: “Flash” PMI της  Markit για τον τομέα των υπηρεσιών Ιουλίου

1645 ΗΠΑ: “Flash” Markit σύνθετο PMI, Ιουλίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές