Ο Ελληνοαμερικανός Τζώρτζ Τσούνις, που σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΡ είναι το φαβορί για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχει αναφερθεί και στο παρελθόν ως υποψήφιος για ανάλογη θέση.

Συγκεκριμένα, για εκείνη του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Όσλο. Επί προεδρίας Ομπάμα. Και πάλι με… επιχείρημα ότι είναι μέγας χορηγός του κόμματος των Δημοκρατικών.

Η Προϊστορία: Ο δικηγόρος Τσούνις, ομογενής δεύτερης γενιάς, έχει κάνει την (μεγάλη) περιουσία του δραστηριοποιούμενος μέσω των οικογενειακών επιχειρήσεων στο χώρο του real estate και των ξενοδοχείων. Πιο συγκεκριμένα, ο υποψήφιος για να αναλάβει την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι  Chairman and CEOτης εταιρείας Chartwell Hotels, η οποία πέραν όλων των άλλων έχει στην ιδιοκτησία ή στη διαχείριση της ξενοδοχεία με τη φίρμα Hilton, Marriott και Intercontinentalστις πολιτείες της Πενσυλβάνια, της Νέας Υόρκης, του New Hampshireν και του Rhode Island. Ο ίδιος είναι και ο διαχειριστής τους οικογενειακού χαρτοφυλακίου στο real estate.

Η Αντίδραση: Προς το παρόν, από την αμερικανική πρεσβεία τηρείται σιγή ιχθύος. Πάντως, το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, συνεπάγεται ότι ο χρόνος για τον δικό μας Τζέφ Πάιατ «μετρά αντίστροφα».

———————–

Οι Αποφάσεις

Σε συνέχεια του tip, της περασμένης Παρασκευής, για την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας να προχωρήσει στην πώληση – έστω – μόνο των τακτοποιημένων οικοπέδων της στα νότια προάστια της Αθήνας, να προσθέσουμε και το εξής: Με την υπόθεση, από εδώ και στο εξής, θα ασχολείται, προσωπικά, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Η Επικοινωνία: Ήδη, φέρεται να υπήρξε επικοινωνία του με τον Δήμαρχο, που πρόβαλε τις βασικές αντιρρήσεις. Στην Αρχιεπισκοπή, άλλωστε, γνωρίζουν ότι το κλειδί των τακτοποιήσεων βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης κι όχι του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

Η Σκέψη: Όταν και τα υπόλοιπα οικόπεδα τακτοποιηθούν, θα πωληθούν. Τότε ο Δήμος των 3Β δεν θα μπορεί να προβάλλει αντίσταση.

———————–

Το Κουίζ

Όλοι αναρωτιούνται ποιο είναι το μέλος του Κοινοβουλίου που αρνείται πεισματικά να εμβολιασθεί, μολονότι δεν έχει υποκείμενα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, δεν έχουν διαρρεύσει και πολλά στοιχεία για την ταυτοποίησή του. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι πως πρόκειται για γυναίκα… από τον Βορρά.

Και δεν είναι η μόνη. Τουλάχιστον, άλλος ένας συνάδελφος της από περιοχή της Αττικής ( βουλευτής της ΝΔ) και τουλάχιστον, ένας ευρωβουλευτής (πάλι της ΝΔ) δεν έχουν προσέλθει σε εμβολιαστικά κέντρα.

———————–

Το Project

Τη σύσταση ενός Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων προωθεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Αποστολή του; Να διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών χρέους και κατ´ επέκταση την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Ο Στόχος: Κατ´ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί και η διαφάνεια στη δευτερογενή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το συνολικό της ύψος υπολογίζεται σήμερα σε πάνω από 40 δις ευρώ.

———————-

Η Φήμη

Για μια ακόμα φορά, τα τελευταία χρόνια, αναβιώνει η φήμη που υποστηρίζει ότι πέριξ της πλατείας Ομόνοιας, συγκεκριμένος, μεγάλος, επιχειρηματικός όμιλος προχωρά σε σαρωτικές αγορές ακινήτων, σε υποβαθμισμένους δρόμους. Με στόχο τις υπεραξίες, όταν «φτιάξει» η περιοχή.

———————-

Υπενθυμίζεται: Κατά καιρούς, ανάλογες φήμες έχουν κυκλοφορήσει, με άλλους «πρωταγωνιστές», για την πλατεία Βάθη κυρίως…

Η «Λεπτομέρεια»: Πάντα σε «συνεννόηση» υποτίθεται με τις κατά καιρούς δημοτικές αρχές, που υποτίθεται και πάλι ότι ετοιμάζουν παρεμβάσεις αναβάθμισης.

———————-

Οι ιδιωτικές επενδύσεις

Το κείμενο που ακολουθεί θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα απολύτως τεχνικό κείμενο, κατάλληλο μόνο για ειδικούς. Και όμως αξίζει να διαβαστεί και να «κρατηθεί» για τη συνέχεια μιας και πρόκειται για ένα χρήσιμο έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης του εθνικού σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Διαβάζω: Η Ελλάδα αποσκοπεί στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω ενός «μηχανισμού δανειοδότησης», στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι δίαυλοι διανομής: i) διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω επιχειρησιακών συμφωνιών· ii) εμπορικές τράπεζες (μέσω ανοικτής πρόσκλησης για επιλογή)· iii) πλατφόρμα ίδιων κεφαλαίων (μέσω σύμβασης εντολής)· και iv) η συνιστώσα κράτους μέλους του InvestEU, μέσω συμφωνίας συνεισφοράς.

Οι προαναφερθείσες συμφωνίες και η πρόσκληση για την επιλογή εμπορικών τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των υποστηριζόμενων εταιρειών όσον αφορά τη συμμόρφωση με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 και την τεχνική καθοδήγηση της Επιτροπής (2021/C58/01) σχετικά με την εφαρμογή της αρχής «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης», βάσει των οποίων απαιτείται έλεγχος βιωσιμότητας, κατάλογος αποκλεισμού, υποχρεωτικοί έλεγχοι συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις για πράξεις που εξαιρούνται από τον έλεγχο βιωσιμότητας από ανεξάρτητο ελεγκτή και επιλογή δραστηριοτήτων σύμφωνα με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η δέσμευση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των εμπορικών τραπεζών και του InvestEU για επένδυση κονδυλίων με σκοπό τη στήριξη της κλιματικής και ψηφιακής μετάβασης θα πρέπει να υλοποιηθεί με χρήση της μεθοδολογίας των παραρτημάτων VI και VII του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, ενώ ανεξάρτητοι ελεγκτές θα πρέπει να ελέγχουν τη συμμόρφωση με την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» καθώς και με τους κλιματικούς και ψηφιακούς στόχους βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241.

———————–

Το Εύρημα

Δεύτερο θέμα, στην πρώτη σελίδα της αμερικανικής εφημερίδας WSJ, ήταν προ ημερών η ιστορία των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Με δηλώσεις υπουργών (Γεωργιάδης) και όχι μόνο (Πάϊατ). Στο πλαίσιο μιας σειράς άρθρων της ίδιας εφημερίδας για την ανάγκη να μην επιτραπεί η περαιτέρω διείσδυση της Κίνας σε τρίτες αγορές.

Η Δήλωση: Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων  φέρεται να δηλώνει στην WSJ ότι «δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα στην Κίνα».

Το Παράδοξο: Στο ίδιο ρεπορτάζ, εκτεταμένη αναφορά γίνεται και στην επιχειρούμενη κινεζική οικονομική διείσδυση στην… Αιθιοπία.

———————–

Η Είδηση

Απρίλιο του 2022 υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επέκτασης του ξενοδοχείου Grand Hyatt στην Αθήνα. Με την οργανική ενσωμάτωση του διπλανού κτιρίου, του πρώην πολυσινεμά Star City.

Η Σημείωση: Και με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories