Η μεγαλύτερη γεννήτρια του κόσμου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την ροή της παλίρροιας εγκαταστάθηκε έξω από τη Σκοτία για να καλύπτει τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών.

Το σύστημα των 680 τόνων αποτελείται από ένα μακρόστενο πλωτό τμήμα από το οποίο εξέχουν δύο βυθιζόμενοι βραχίονες με προπέλες. Προσφέρουν ισχύ 2 megawatt από τη ροή της άμπωτης και της πλημμυρίδας δύο φορές ημέρα.

Μέρος της παραγωγής θα τροφοδοτείται σε σύστημα ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου με χαμηλό κόστος.

Από τη διαδικασία μεταφοράς του συστήματος από εργοστάσιο του Νταντί (Orbital Marine Power)

Η ενεργοποίηση του συστήματος στο αρχιπέλαγος των Ορκάδων χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» από την κατασκευάστρια εταιρεία Orbital Marine Power.

Η κυβέρνηση της Σκοτίας χρηματοδότησε το σύστημα με 3,4 εκατομμύρια λίρες, ενώ το υπόλοιπο μέρος του προϋπολογισμού καλύφθηκε από επενδυτές της πλατφόρμας ηθικών επενδύσεων Abundance Investment.

«Χάρη στους άφθονους φυσικούς πόρους της, της εξειδίκευσης και της φιλοδοξίας της, η Σκοτία βρίσκεται σε ιδανική θέση για την κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς θαλάσσιας ενέργειες, ενώ παράλληλα βοηθά στην κατάκτηση της οικονομίας μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μάικλ Μάθεσον.

Συστήματα παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας έχουν δοκιμαστεί και αλλού στον κόσμο, μέχρι στιγμής όμως η αξιοποίηση της τεχνολογίας σε μεγάλη κλίμακα θεωρείται ασύμφορη, εν μέρει λόγω των γεωγραφικών απαιτήσεών της.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
No New Coal – H νέα πράσινη πρωτοβουλία κατά των εργοστασίων λιγνίτη
Green |

Ο στόχος της απολιγνιτοποίησης στο δρόμο για τη νέα Σύνοδο για το Κλίμα

Επτά χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τη διακοπή της κατασκευής νέων εργοστασίων λιγνίτη, με στόχο η πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και άλλους υποστηρικτές εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκόβη, τον ερχόμενο μήνα

Κλιματική κρίση – Οι νέοι της Ελλάδας ένωσαν τις φωνές τους με τον πλανήτη
Green |

Κλιματική κρίση: Οι νέοι της Ελλάδας ένωσαν τις φωνές τους με τον πλανήτη

Σε συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων «Friday’s for Future», που οδήγησαν στη λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σήμερα διαδήλωσαν με το σύνθημα «είμαστε εμείς η γενιά της αλλαγής»

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Το υψηλό κόστος το μεγαλύτερο πρόβλημα για την απόκτησή του
Green |

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Σύμφωνα με ανάλυση της Mobility Lens Forecaster, ένας στους δύο υποψήφιους αγοραστές (50%) σκέφτεται την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όμως δεν αποφασίζει να το αποκτήσει εξαιτίας του κόστους του

WindFloat Atlantic – Πάνω από 75 GWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας 
Green |

WindFloat Atlantic: Πάνω από 75 GWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας 

Το WindFloat Atlantic, το οποίο λειτουργεί υπό τη διαχείριση της EDP Renewables μέσω της κοινοπραξίας Windplus, που έχει συσταθεί από την Ocean Winds, τη Repsol και την Principle Power, είναι το πρώτο ημιβυθιζόμενο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο.