Η μεγαλύτερη γεννήτρια του κόσμου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την ροή της παλίρροιας εγκαταστάθηκε έξω από τη Σκοτία για να καλύπτει τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών.

Το σύστημα των 680 τόνων αποτελείται από ένα μακρόστενο πλωτό τμήμα από το οποίο εξέχουν δύο βυθιζόμενοι βραχίονες με προπέλες. Προσφέρουν ισχύ 2 megawatt από τη ροή της άμπωτης και της πλημμυρίδας δύο φορές ημέρα.

Μέρος της παραγωγής θα τροφοδοτείται σε σύστημα ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου με χαμηλό κόστος.

Από τη διαδικασία μεταφοράς του συστήματος από εργοστάσιο του Νταντί (Orbital Marine Power)

Η ενεργοποίηση του συστήματος στο αρχιπέλαγος των Ορκάδων χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» από την κατασκευάστρια εταιρεία Orbital Marine Power.

Η κυβέρνηση της Σκοτίας χρηματοδότησε το σύστημα με 3,4 εκατομμύρια λίρες, ενώ το υπόλοιπο μέρος του προϋπολογισμού καλύφθηκε από επενδυτές της πλατφόρμας ηθικών επενδύσεων Abundance Investment.

«Χάρη στους άφθονους φυσικούς πόρους της, της εξειδίκευσης και της φιλοδοξίας της, η Σκοτία βρίσκεται σε ιδανική θέση για την κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς θαλάσσιας ενέργειες, ενώ παράλληλα βοηθά στην κατάκτηση της οικονομίας μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μάικλ Μάθεσον.

Συστήματα παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας έχουν δοκιμαστεί και αλλού στον κόσμο, μέχρι στιγμής όμως η αξιοποίηση της τεχνολογίας σε μεγάλη κλίμακα θεωρείται ασύμφορη, εν μέρει λόγω των γεωγραφικών απαιτήσεών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green