H συμμετοχή, πόσο μάλλον ένα μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί το μεγαλύτερο όνειρο για κάθε αθλητή. Είναι ένα επίτευγμα που φέρνει δόξα και τιμή στη χώρα που εκπροσωπεί, πόσο μάλλον στον ίδιο προσωπικά, οδηγώντας βέβαια και σε αυξημένες οικονομικές απολαβές κυρίως χάρη στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας του και τις εμπορικές συμφωνίες που μπορεί να κλείσει. Όμως, κάποιοι από τους αθλητές έφτασαν στο Τόκιο έχοντας ήδη πολύ… γεμάτο πορτοφόλι.

Ποιοι είναι οι αθλητές με τις μεγαλύτερες απολαβές στους Ολυμπιακούς Αγώνες

5. Ρόρι ΜακΙλρόι – 32 εκατ. δολάρια – γκολφ

Ο 32χρονος Ιρλανδός γκολφέρ δεν κατάφερε να ανέβει τελικά στο βάθρο, κάτι που θα κοστίσει στο γόητρο του, αλλά όχι απαραιτήτως στην τσέπη του. Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και πάλαι ποτέ νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη του αθλήματος (και μάλιστα για 100 συνεχόμενες εβδομάδες) είναι ο πέμπτος πλουσιότερος αθλητής στο Τόκιο. Υπολογίζεται πως, μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι απολαβές του ανήλθαν σε 29 εκατ. δολάρια χάρη στις εμπορικές συμφωνίες που έχει με σπόνσορες όπως η Nike και η Omega. Ωστόσο, έχει κερδίζει και αρκετά εκατομμύρια από τη συμμετοχή του σε αγώνες, όπως τα 15 εκατ. που διασφάλισε από το Κύπελο FedEx, το 2019. Κοινώς τα έσοδα του υπολογίζονται συνολικά στα 32 εκατ. δολάρια.

4. Νόβακ Τζόκοβιτς – 34,5 εκατ. δολάρια – τένις

Γνωστότερος, ίσως, στο ελληνικό κοινό από τα ματς του με τον Στέφανο Τσιτσιπά και πιο πρόσφατα την επική τους αναμέτρηση στο γαλλικό Ρολάν Γκαρός, ο 34χρονος Σέρβος στάθηκε άτυχος στο Τόκιο, καθώς έμεινε εκτός βάθρου, πιθανότατα κουρασμένος από τις πρόσφατες επιτυχίες του στα Grand Slam. Όμως, παραμένει ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου, αλλά και ένας από τους πλουσιότερους αθλητές. Από τις εμπορικές του συμφωνίες με εταιρείες όπως η Lacoste, η Peugeot και η NetJets αποκόμισε 30 εκατ. δολάρια και μαζί με τις απολαβές του από τους διεθνείς αγώνες οι απολαβές του υπολογίζονται στα 34,5 εκατ. δολάρια.

3. Ντέμιαν Λίλαρντ – 40,5 εκατ. δολάρια – μπάσκετ

Ο 31χρονος παίκτης των Portland Trail Blazers μπορεί να γίνεται Ολυμπιονίκης για πρώτη φορά, όμως σίγουρα ξέρει καλά από επιτυχίες ως τακτικό μέλος του All-Star του NBA. Και βέβαια ως σταρ του αμερικανικού μπάσκετ έχει υψηλότατες απολαβές. Μόνο η δεκαετής συμφωνία του με την Adidas για την προσωπική του γραμμή σε αθλητικά παπούτσια υπό την ονομασία Dame ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια, για να μην μιλήσουμε και για τις επιπλέον συμφωνίες του με σπόνσορες όπως η Gatorade και η Hulu. Μάλιστα, πέρα από το μπάσκετ έχει κάνει καριέρα και στη μουσική, ως ράπερ με το όνομα Dame Dolla και με την κυκλοφορία τριών άλμπουμ υπό τη δική του φίρμα την Font Page Music. Οι απολαβές του την τελευταία χρονιά υπολογίζονται στα 40,5 εκατ. δολάρια.

2. Ναόμι Οσάκα – 60 εκατ. δολάρια – τένις

Το τένις μετρά δύο αθλητές στην πεντάδα επιβεβαιώνοντας τα παχυλά εμπορικά συμβόλαια που «παίζουν» στο άθλημα. Μάλιστα, στα 23 της χρόνια η Γιαπωνέζα σταρ έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά σε όλα τα επίπεδα αποτελώντας το νούμερο δύο στην παγκόσμια κατάταξη και την πρώτη Ασιάτισσα παίχτρια που έχει φτάσει τόσο ψηλά στο άθλημα. Βέβαια, η τύχη δεν της χαμογέλασε στην απόπειρα της να κερδίσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο και μάλιστα στη χώρα της, με την ίδια να αποδίδει την αποτυχία της στην πίεση που αισθανόταν. Όμως, οι σταθερά υψηλές απολαβές της αποτελούν μια, κάποια, παρηγοριά. Οι εμπορικές της συμφωνίες με εταιρείες όπως η Google, η Louis Vuitton και η Levi’s ξεπερνούν τα 55 εκατ. δολάρια στα οποία προστίθενται και περίπου πέντε εκατ. από τους αγώνες. Και τα 60 αυτά εκατ. είναι μόλις η αρχή, δεδομένου ότι έχει να προσβλέπει μελλοντικά στα έσοδα από τη γραμμή καλλυντικών που ετοιμάζει, όπως και τη γραμμή μαγιό που σχεδιάζει. Δεν είναι τυχαίο πως το Forbes την κατέταξε στην 12η θέση των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών του 2021.

1. Κέβιν Ντουράντ – 75 εκατ. δολάρια – μπάσκετ

Ο 32χρονος σταρ των Brooklyn Nets είναι βετεράνος των Ολυμπιακών Αγώνων διαθέτοντας ήδη δύο χρυσά μετάλλια και τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ των ΗΠΑ στα ολυμπιακά τουρνουά. Αδημονεί δε, για ένα ακόμη χρυσό στο Τόκιο, αν και αυτό αποτελεί μόλις ένα τμήμα της επιτυχημένης του καριέρας που τον έχει κατατάξει σε έναν από τους καλύτερους παίκτες της δεκαετίας στο NBA. Οι απολαβές του, ωστόσο, που υπολογίζονται στα 75 εκατ. δολάρια δεν προέρχονται μόνο από εμπορικές συμφωνίες ή τους αγώνες, καθώς έχει ήδη εξελιχτεί σε επιχειρηματία των media διαθέτοντας το δικό του δίκτυο, το Boardroom. Επίσης, έχει δημιουργήσει τη δική του επενδυτική εταιρεία και έχει αγοράσει μερίδιο στην ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου Philadelphia Union.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι