Ολοένα και περισσότερα από τα μηνύματα που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για την πανδημία των ανεμβολίαστων

Οι βουλευτές της Περιφέρειας ( οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ταχθεί εξ αρχής υπέρ της επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας μετά μουσικής) πιέζουν την Πειραιώς (όπου βρίσκεται η έδρα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας) αλλά και τους υπουργούς – μέλη του οικονομικού επιτελείου. Το ίδιο και οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Επιμελητηρίων (οι περισσότεροι εκ των οποίων λειτουργούν ως άτυπες ομάδες πίεσης με αυτόνομες στρατηγικές). Και οι μεν και οι δε ζητούν από τους υπουργούς να ασκήσουν την επιρροή τους επί των τραπεζών για να «ανοίξει» η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων προς τους μικρομεσαίους. Μάλιστα, μια επιτροπή που έφτιαξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λειτουργεί ως ένα σταθερό βήμα επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (πρόεδροι Επιμελητηρίων κλπ) αλλά άσπρος καπνός δεν πρόκειται να βγει γιατί ουδείς είναι διατεθειμένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Ότι κανείς και ποτέ δεν μπορεί να δώσει δάνειο για κεφάλαιο κίνησης σε εταιρεία με δυσμενή στοιχεία.

Με άλλα λόγια, ένας κοκκινισμένος φάκελος δεν μπορεί ούτε για αστείο να παρακαμφθεί…

___________________________________

Οι ανεμβολίαστοι

Ολοένα και περισσότερα από τα μηνύματα που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για την πανδημία των ανεμβολίαστων. Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Η πρώτη και γρήγορη απάντηση έχει να κάνει με την ανάληψη της πλήρους ευθύνης από τους πολίτες που δεν θα έχουν προσέλθει, για τον ένα ή άλλο λόγο, το ερχόμενο φθινόπωρο στα εμβολιαστικά κέντρα. Οι ίδιοι όσο περνούν οι μήνες θα διαπιστώνουν ότι η επιλογή τους θα έχει προσωπικό και οικογενειακό οικονομικό κόστος. Το μοντέλο για τους εκπαιδευτικούς που το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα τους βρει εμβολιασμένους θα επεκταθεί τόσο σε εργαζομένους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Με λίγα λόγια, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ για να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο της δουλειάς τους… Το κόστος αυτής της υποχρέωσης δεν είναι μια απλή υπόθεση για το πορτοφόλι χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Αλλά, το κόστος δεν θα είναι αποκλειστικά και μόνο οικονομικό, μιας και το μοντέλο της covid free χώρων πολιτισμού (θέατρα, συναυλίες, κινηματογράφοι, εκθέσεις κλπ), των συνεδρίων και των μεγάλων εμπορικών εκθέσεων, της εστίασης – ψυχαγωγίας κλπ θα γενικευτεί.

_________________________________________

Η Αποχώρηση

Τώρα, που έπεσε η σκόνη, να ξεκαθαρίσουμε ένα – δυο πράγματα: Γιατί αποφάσισε να αποεπενδύσει από την ΜΕΒΓΑΛ το CVC Capital Partners; Για δυο λόγους, όπως μαθαίνουμε. Συγκεκριμένα: α) Η τιμή που του προσφέρθηκε από την πλευρά Μαίρης Χατζάκου – Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ήταν όντως καλή, τηρουμένων των αναλογιών. Κι επειδή στο CVC δεν είναι παλαιόθεν …«γαλατάδες», την αποδέχθηκαν, β)Η ΜΕΒΓΑΛ έχει δυναμική, αλλά παράλληλα έχει άμεση ανάγκη από μεγάλες επενδύσεις στη παραγωγική της μονάδα στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης. Κυρίως σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού (αλλά και όχι μόνο)

Η Σημείωση: Το CVC έχει άλλωστε τη ΔΕΛΤΑ, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε και τη Δωδώνη, που δραστηριοποιείται επίσης στο κομμάτι της γαλακτοβιομηχανίας. Οπότε θα κάνει focus εκεί.

_____________________________

Το Παράπονο

Φτάνουν στα ευαίσθητα αυτιά μου τα παράπονα που εκφράζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και διακινούν ως οφείλουν οι στενοί του συνεργάτες για τη στάση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Το παράνονα του ετσιάζονται στη σταθερή άρνηση της να εκδοθεί Ευρωπαϊκό ομόλογο, επί των ημερών του ως πρωθυπουργού («την παρακαλούσα, αλλά δεν το συζητούσε»). Ο ίδιος το θεωρεί σημείο – καμπή στην πορεία του, που θα άλλαζε τα (πολιτικά) δεδομένα. Αλλά, η Μέρκελ είναι Μέρκελ!

Το Σχόλιο: Και ο προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς, έχει παράπονα από την Καγκελάριο. Το δικό του παράπονο έχει να κάνει με την αρνητική της στάση στο ενδεχόμενο έγκρισης μιας μεγάλης δόσης από την Ένωση (προς το τέλος της θητείας του). Η άρνηση της, κατά μία εκδοχή, «άνοιξε» τον δρόμο για τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματος του.

Η Διευκρίνιση: Και ο νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει και εκείνος τα δικά του παράπονα από την καγκελάριο Μέρκελ. Και δεν είναι ένα και δύο…Μεγάλα παράπονα.

Οι Στόχοι

Μαθαίνω ότι ο ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Sky Express, Γιάννης Γρύλος, διερευνά το ενδεχόμενο εξαγοράς του ατμοπλοϊκού ομίλου Attica ,ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία της άλλοτε κραταιάς εταιρείας συμμετοχών και επενδύσεων MIG. Πάντως, οι διεκδικητές για το Attica Group είναι περισσότεροι του ενός.

Το Ενδιαφέρον: Ο όμιλος συμφερόντων του Γιάννη Γρύλου εμφανίζεται να έχει αποφασίσει να εμφανιστεί στη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου τον επόμενο μήνα, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Το ενδιαφέρον (2): Κάποια στιγμή, το όνομα του επιχειρηματία ακούστηκε και για τα υδροπλάνα στο Ιόνιο.

_________________________________________

Η Επίσκεψη

Ο καθηγητής Ιατρικής Nadir Arber από το Ισραήλ, που είχε την ιδέα για το φάρμακο που δοκιμάζεται σε ελληνικά νοσοκομεία κατά του κορονοΐού, συναντήθηκε τουλάχιστον μια φορά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν το περασμένο Πάσχα και τον συνόδευε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης

Τσιόδρας. Μαζί τους ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

___________________________________

Το Hub

Ο Περιφερειακός Κόμβος Διαστήματος (regional space hub) που θα φτιαχτεί στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Amazon Web Services θα λειτουργεί ενισχυτικά για δύο επιμέρους δράσεις: α)τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και εξειδίκευσης για επαγγελματίες του χώρου της αεροδιαστημικής και β) τη συλλογή, ανάπτυξη και διάθεση συνόλων δεδομένων σχετικά με το διάστημα.

___________________________________–

Τα Δεδομένα

Το myHealth είναι εδώ. Μια ακόμη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το υπουργείο Υγείας. Εν ολίγοις, το myHealth είναι μια εφαρμογή όπου ο πολίτης να μπορεί να βλέπει στο κινητό του τα στοιχεία που βλέπει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο γιατρός. Έτσι, η εφαρμογή θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα προβάλλει στον χρήστη όλα εκείνα τα δεδομένα που καταχωρούνται στον ΑΜΚΑ του.

________________________________

Το Πωλητήριο

Στον όμιλο Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται ότι ξαναζεσταίνουν τις μηχανές για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center που ανήκει στην εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε. και αποτελεί ένα από τους πλέον σύγχρονους και μεγαλύτερους νοσηλευτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το ενδιαφέρον υπάρχει και έχει εκφραστεί κατά καιρούς με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το ενδιαφέρον δεν προέρχεται μόνο από τους «συνήθεις υπόπτους»…

———————————————

Η Κίνηση

Τα δάνεια του ομίλου Notos Com εξαγόρασε η Optima Bank. Πωλητής, ένα βρετανικό fund.

Η Σημείωση: Η τράπεζα του ομίλου Βαρδινογιάννη, δείχνει αποφασισμένη να διεκδικήσει κομμάτι της πίτας πιο επιθετικά, και προσεχώς θα ξαναχτυπήσει.

——————————————————

Το Παρασκήνιο

Τις μέρες της μεγάλης έντασης στην Κύπρο, όταν επισκέπτονταν τα κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας με τις δηλώσεις και τις πράξεις του σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχθηκε μια μάλλον παράτολμη εισήγηση: Να επισκεφθεί και ο ίδιος τη Λευκωσία, ως «απάντηση». Τις ίδιες μέρες που ήταν ο Ερντογάν «κάτω». Τελικώς, επικράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις και στο νησί πήγαν ως απεσταλμένοι του, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Τα ορόσημα & οι δόσεις

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα πάει σε κάλπες με άδεια χέρια – θα ήθελε σε κάθε περίπτωση να έχουν αρχίσει να τρέχουν οι καταβολές από τις Βρυξέλλες ( δηλαδή οι δόσεις της μη επιστρεπτέας στήριξης, η κάθε μια εκ των οποίων θα ανέρχεται σε 2 δις ευρώ περίπου). Και για να τρέχουν χρειάζεται να τηρούνται τα λεγόμενα ορόσημα που δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις υλοποίησης του εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0. Για παράδειγμα, για να λάβει η χώρα μας τη 4η δόση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει γίνει η κοινοποίηση της ανάθεσης των συμβάσεων για τα τρία υποέργα του BOAK ( ο περίφημος Βόρειος Άξονας της Κρήτης) αλλά και να έχει γίνει και η ανάθεση συμβάσεων για τα ηλεκτρονικά διόδια, όπως και να έχει γίνει η ανάθεση της σύμβασης ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση και ανακατανομή του σιδηροδρομικού δικτύου. Το ίδιο θα χρειαστεί να συμβεί και με την ανάθεση της σύμβασης για τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι. Ανάθεση συμβάσεων πρέπει να έχει γίνει και για τα Ερευνητικά Κέντρα στο πλαίσιο της δημιουργίας — επέκτασης — αναβάθμισης των υποδομών των ερευνητικών κέντρων υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας όπως και η ανάθεσησυμβάσεων για το έργο TH2ORAX (όπου TH2ORAX: Επιλέξιμο ολιστικό υβριδικό επιχειρησιακό αυτόνομο σύστημα -Trellis Holistic & Hybrid Operational Ruggedized Autonomous eXemplary system). Ανάθεση συμβάσεων πρέπει να έχουν γίνει και για τη διασύνδεση των νησιών στο πλαίσιο των καθορισμένων παρεμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο πρέπει να έχει γίνει και με τις συμβάσεις που προωθούν και στηρίζουν την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Για τη 4η δόση θα μετρήσουν επίσης οι αναθέσεις των συμβάσεων για τις αναδασώσεις στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όπως και οι αναθέσεις των συμβάσεων για το έργο των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, για το έργο των μικροδορυφόρων, για το έργο των διαδρόμων 5G (στο πλαίσιο της ανάπτυξης δικτύων 5G που θα παρέχουν κάλυψη όλων των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων που αποτελούν μέρος των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών).

Ο κατάλογος με τα ορόσημα και τους στόχους που αναφέρονται στη 4η δόση είναι μακρύς και τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις κτυπούν κόκκινο στο επιτελείο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για το νέο ΕΣΠΑ. Άρα, οι πολιτικές εξελίξεις καθορίζονται πλέον από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου ή και του ΕΣΠΑ και την πρακτική έκφραση τους στην υλοποίηση των έργων. Όσοι παίζουν στα δάκτυλα τα ορόσημα και τις ημερομηνίες των δόσεων κοιτάζουν με περισσότερη άνεση την άνοιξη του 2023.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories