Η ισοτιμία της λίρας έναντι του αμερικανικού νομίσματος παραμένει κοντά στα ιστορικά χαμηλά της. Μοιάζει δε έτοιμη, ανά πάσα στιγμή και με την παραμικρή αφορμή, να πέσει ακόμη πιο χαμηλά και να σπάσει ακόμη και το όριο των 9 λιρών ανά δολάριο.

Ο πληθωρισμός μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου. Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, άγγιξε το 19% σε ετήσια βάση, έναντι 17,5% τον Ιούνιο και 11,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Το αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια νοικοκυριά να δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους καθημερινές ανάγκες, ακόμη και την επαρκή διατροφή – ούτε λόγος δε για την κανονική εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Μπορεί να αλλάξει το κλίμα;

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν – καθώς όλα κρίνονται τελικά στην οικονομία – το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη διαρκή κατρακύλα των ποσοστών του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Όσο για τις ελπίδες τους ότι η εικόνα είναι αναστρέψιμη, καθώς το 2023 (έτος εκλογών θεωρητικά) απέχει ακόμη δύο χρόνια, δεν υπάρχουν πολλά που να τη στοιχειοθετούν.

Σε αυτό το φόντο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η τελευταία κρίση που πλήττει τη χώρα, με τα εκατοντάδες πύρινα μέτωπα που καταστρέφουν παρθένα δάση και τουριστικές περιοχές, ενώ απειλούν και σταθμούς παραγωγής ενέργειας, θα δώσουν την χαριστική βολή στον «σουλτάνο».

Η αντιπολίτευση του επιτίθεται κατά κύματα και αδιάκοπα. Του προσάπτει, εκτός των άλλων, πως δεν φρόντισε να συντηρηθεί ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ότι δεν έγιναν τα αναγκαία αντιπυρικά έργα, καθώς και ότι άργησε να δεχθεί τη διεθνή βοήθεια που προσφέρθηκε στην Τουρκία.

Αρκετοί, παράλληλα, δεν διστάζουν να υπενθυμίσουν ότι με δική του ευθύνη, η Τουρκία είναι σήμερα το μοναδικό από τα κράτη-μέλη της ομάδας των G20 που αρνείται να επικυρώσει τη Συνθήκη του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί»

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εντείνει τη δυσφορία των ψηφοφόρων απέναντι στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), τα ποσοστά του οποίου στις δημοσκοπήσεις έχουν υποχωρήσει σε επίπεδο-ρεκόρ, εξαιτίας της διαχείρισης μιας οικονομίας που πλήττεται από υψηλή ανεργία και διψήφιο πληθωρισμό για το μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενων τεσσάρων ετών», σημειώνουν οι Financial Times.

Παραθέτουν δε σχόλιο του Σινάν Ουλγκέν, συνεργάτη του ινστιτούτου Carnegie Europe. «Υπάρχει μια αίσθηση στις τάξεις των Τούρκων ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει στο να προσφέρει καλύτερο επίπεδο ζωής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια πλειοψηφία που πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».

«Η Τουρκία συνεχίζει να πολώνεται αναφορικά με ζητήματα πολιτισμού και ταυτότητας, όμως τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι τόσο πιεστικά – πανδημία, ανεργία, πληθωρισμός, πλημμύρες, πυρκαγιές – που το αίσθημα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα λύσει ενισχύεται», λέει από την πλευρά του (επίσης προς τους FT) ο Μπεκίρ Αγκιρντίρ, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων KONDA Research.

«Είμαστε σε πόλεμο. Πρέπει να κρατήσουμε ακμαίο το ηθικό μας. Καλώ τους πάντες να κάνουν υπομονή», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Μπεκίρ Παγκντεμιλί. Εάν αυτό ισχύει – και μάλλον ισχύει – τότε ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, έστω και σπανίως, οι αρχιστράτηγοι αντικαθίστανται εν μέσω πολέμου όταν οδηγούν τον στρατό από ήττα σε ήττα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή