Πώς θα επιβιώσουν οι εταιρείες των τεστ μετά την πανδημία

Με τη μείωση της ζήτησης διαγνωστικών τεστ, τι θα πρέπει να κάνουν οι εταιρείες του κλάδου για να επιβιώσουν οικονομικά

Πώς θα επιβιώσουν οι εταιρείες των τεστ μετά την πανδημία

Με την πανδημία να έχει ευνοήσει την αγορά διαγνωστικών τεστ κατά του κορωνοϊού, η αξία εταιρειών, όπως της ελβετικής φαρμακευτικής Roche και των εργαστηρίων Abbott στο Σικάγο, εκτοξεύθηκε, χάρη στη μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα τους. Εντούτοις, η αύξηση των εμβολιασμών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για διαγνωστικά τεστ, καθιστώντας, έτσι, αναγκαία τη σύναψη νέων συμφωνιών, ώστε οι εταιρείες να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά.

Η ενίσχυση της ζήτησης για τεστ συνέβαλε στην αύξηση της συνδυασμένης κεφαλαιοποίησης σε οκτώ από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείας  του κλάδου όπως, μεταξύ άλλων, η Qiagen, η BioMerieux και η Thermo Fisher Scientific, κατά 38% ή 228 δισ. δολάρια από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Breakingviews.

Εσχάτως, ωστόσο, παρατηρείται μείωση στην αγορά διαγνωστικών τεστ, με τη διενέργεια τεστ στις ΗΠΑ να έχει μειωθεί κατά 65% από τις αρχές του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των New York Times. Έχοντας καταγράψει αύξηση εισόδων κατά 15%, το 2020, οι εταιρείες του κλάδου θα δούνε μείωση ύψους 5% φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Breakingviews βάσει προβλέψεων της Refinitiv. Συνεπώς, η δημιουργία νέων συμφωνιών είναι η μόνη λύση ώστε οι εταιρείες να αναπληρώσουν τα μειωμένα έσοδα και να ικανοποιήσουν τους μετόχους τους.

Με τις εταιρείες να έχουν ήδη αρχίσει να δαπανούν χρήματα προς την κατεύθυνση αυτή, η DiaSorin στο Μιλάνο επένδυσε 2 δισ. δολάρια στην εισηγμένη στο Nasdaq, Luminex, ώστε να εδραιώσει τη θέση της στον τομέα της μοριακής διάγνωσης, που αποσκοπεί στο να προβλέπει την πορεία μίας νόσου μέσω ανάλυσης του DNA ή των πρωτεϊνών των ασθενών.

Πάντως, η μεταβαλλόμενη φύση του κορωνοϊού μπορεί να επηρεάσει τη σύναψη νέων συμφωνιών από τις εταιρείες. Για παράδειγμα, μπορεί η ζήτηση διαγνωστικών τεστ να μειωθεί, τα νοσοκομεία, όμως, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να κάνουν τεστ στους ασθενείς τους. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστική τη BioMerieux, εταιρεία παραγωγής PCR test. Ακόμη, οι εταιρείες ίσως χρειαστεί να συγχωνευθούν για να καλύψουν τα κόστη.

Εντούτοις, η αγορά δεν είναι ιδανική για εξαγορές. Οι τιμές των μετοχών κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός πως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για σύναψη νέων συμφωνιών, ώστε να εξασφαλισθεί η επιβίωση των εταιρειών τους. Όλα αυτα προμηνύουν το επικίνδυνο τέλος της ευημερίας μερικών εταιρειών που είχαν ευνοηθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Περισσότερα από Επικαιρότητα

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο