Σε καταρχήν συμφωνία για την πώληση του 10% στην ιδιωτική επενδυτική εταιρεία (private equity) CVC Capital Partners κατέληξε το κορυφαίo ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ισπανίας, η Λα Λίγκα. Από το ντιλ – που πρέπει τώρα να εγκριθεί από τις ομάδες – η Λα Λίγκα θα λάβει περίπου 2,7 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτιμά την αξία της περίπου στα 24,2 δισ. ευρώ. Με τη συμφωνία αναμένεται ότι θα μπορέσουν να πάρουν ανάσα οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες του κορυφαίου ισπανικού πρωταθλήματος, περιλαμβανομένης και της Μπαρτσελόνα, οι οποίες έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα στα έσοδα από τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.

Περίπου το 90% των κεφαλαίων από τον νέο επενδυτή αναμένεται τώρα ότι θα διοχετευτούν στις ποδοσφαιρικές αυτές ομάδες της Ισπανίας, οι οποίες και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με τη Λα Λίγκα.

Με αυτή τη μεγάλη ένεση ρευστότητας η Λα Λίγκα εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα έξι με επτά χρόνια θα αυξήσει τον κύκλο δραστηριοτήτων της περισσότερο και από αυτόν της βρετανικής Premier League, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Η Λα Λίγκα πριν από λίγους μήνες φρόντισε επίσης να διευρύνει και τη συνεργασία της με τη Microsoft, σε μια προσπάθεια να βάλει περισσότερα χρήματα στα ταμεία των ισπανικών ποδοσφαιρικών ομάδων και να αυξήσει ξανά το ενδιαφέρον των οπαδών για αυτές.

Επενδυτές στα σπορ

Η CVC Partners αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επενδυτές στον κλάδο των σπορ και τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει να κλείσει ανάλογες συμφωνίες με μεγάλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη. Πρόσφατα μάλιστα πλησίασε για τον σκοπό αυτόν το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ιταλίας, τη Serie A, θέλοντας να αποκτήσει μερίδιο από τα δικαιώματα προβολής της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ομως αυτή η συμφωνία τελικά δεν προχώρησε επειδή αντέδρασαν αρκετές ομάδες του πρωταθλήματος.

Υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάτι αντίστοιχο και με το ντιλ της Λα Λίγκα όπου για να περάσει θα πρέπει να υπάρξει στήριξη από την πλειοψηφία των 42 ομάδων της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Η Λα Λίγκα θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της διαχείρισης των ποδοσφαιρικών κανονισμών.

Εάν οριστικοποιηθεί το ντιλ αυτό θα είναι το πρώτο του είδους με μεγάλο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και μπορεί να αποτελέσει τον πρόδρομο και για άλλες αντίστοιχες συμφωνίες. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο έχουν χάσει τεράστια ποσά λόγω της πανδημίας, καθώς ανεστάλησαν πρωταθλήματα και ο κόσμος δεν μπορούσε πλέον να πάει στα γήπεδα.

Ολα αυτά προκάλεσαν χαμένα έσοδα πολλών δισ. ευρώ αλλά και έφεραν στο φως αμφιλεγόμενα επιχειρηματικά μοντέλα μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων που είχαν συνηθίσει να προχωρούν σε άκρατες δαπάνες και να λαμβάνουν κακές αποφάσεις από οικονομικής άποψης, συχνά οδηγώντας τις ομάδες στο χείλος της χρεοκοπίας, όπως σχολίασε το Reuters.

Η συμφωνία της Λα Λίγκα με την CVC Partners έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για το ποδόσφαιρο στην Ισπανία. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, εξακολουθούν να προσπαθούν να αποσχιστούν και να δημιουργήσουν ένα νέο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (European Super League) παρά την αποτυχία των σχετικών προσπαθειών τον Απρίλιο. Τότε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για αυτό το χωριστό πρωτάθλημα ήταν η ίδια η Λα Λίγκα, της οποίας ο πρόεδρος Χαβιέ Τέμπας παραμένει σκληρός επικριτής της σχετικής προσπάθειας, πιστεύοντας ότι ένα νέο πρωτάθλημα θα κατέστρεφε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι