
Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανέβηκαν τα ανοίγματα στην αμερικανική αγορά εργασίας τον Ιούνιο, αντανακλώντας την παράδοξη εικόνα που εξακολουθεί να επικρατεί στη χώρα, όπου παρά τα τεράστια κενά σε θέσεις εργασίας το ποσοστό των απασχολούμενων δεν έχει αυξηθεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τα ανοίγματα στην αγορά εργασίας αυξήθηκαν στα 10,1 εκατ. από 9,5 εκατ. το Μάιο. Οι οικονομικοί αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη αύξηση στα 9,27 εκατ.
Αν και με την άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς πολλές επιχειρήσεις κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών ζητούν προσωπικό, τα επίπεδα προσφοράς παραμένουν περιορισμένα. Οι αναλυτές αποδίδουν την εικόνα αυτή στην συνεχιζόμενη ανησυχία πολλών Αμερικανών για τον κορωνοϊό, αλλά και τα υψηλά επιδόματα ανεργίας, παρά το γεγονός πως πολλές πολιτείες βρίσκονται ήδη σε τροχιά κατάργησης κάποιων από τα επιπλέον επιδόματα που χορήγησε το πακέτο Μπάιντεν.
Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η δρομολογούμενη κατάργηση των επιδομάτων θεωρείτο πως θα βελτίωνε ήδη το ποσοστό επιστροφής των Αμερικανών στην αγορά εργασίας, η αναζωπύρωση της πανδημίας αποτέλεσε και πάλι ανασχετικό παράγοντα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κενών στην αγορά εργασίας ξεπέρασε σε όγκο τις προσλήψεις κατά 3,4 εκατ. σε μηνιαία βάση. Ο δε, αριθμός των παραιτήσεων αυξήθηκε σε ποσοστό 2,7%.
Το θετικό σημείο, πάντως, είναι πως τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έκθεσης προηγήθηκαν χρονικά της έκθεσης για την απασχόληση τον Ιούλιο, η οποία έδειξε πως έκτοτε η εικόνα στην αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί. Η έκθεση για την απασχόληση, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε πως οι προσλήψεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά 943.000 μέσα στον Ιούλιο, που σημαίνει πως η ψαλίδα μειώθηκε και οι επιχειρήσεις είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην προσέλκυση νέου προσωπικού, αν και για να το πετύχουν αναγκάστηκαν να προσφέρουν υψηλότερες απολαβές.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια