Για τις χώρες που βρίσκονται στο δρόμο της ανάκαμψης, η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η νέα έρευνα του προσωπικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία δείχνει ότι όταν οι κυβερνήσεις δαπανούν για υποδομές, δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Με βάση ένα 19ετές σύνολο δεδομένων από 5.600 κατασκευαστικές εταιρείες από 27 προηγμένες οικονομίες και 14 αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, η έρευνα πραγματοποιεί «μια καινοτόμο προσέγγιση» για να μετρήσει την άμεση επίδραση που μπορεί να έχει στην απασχόληση κάθε 1 εκατ. δολ. που επενδύεεται σε υποδομές -ηλεκτρική ενέργεια, δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία και νερό και αποχέτευση.

Το μέγεθος της δημιουργίας θέσεων εργασίας εξαρτάται από την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού – πόσο εύκολο είναι να μετακινηθείτε σε εταιρείες εντός τομέων – και την ένταση εργασίας – που ορίζονται ως οι επιπτώσεις της εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού σε έναν τομέα. Για παράδειγμα, σε μια αναδυόμενη οικονομία της αγοράς με υψηλή κινητικότητα εργατικού δυναμικού και υψηλή ένταση εργασίας, δημιουργούνται περίπου 35 θέσεις εργασίας σε νερό και αποχέτευση ανά 1 εκατομμύριο δολάρια πρόσθετης επένδυσης. Σε μια χώρα με χαμηλή κινητικότητα εργατικού δυναμικού και χαμηλή ένταση εργασίας, ο αριθμός αυτός πέφτει περίπου στους 8.

Στις προηγμένες οικονομίες, 1 εκατομμύριο δολάρια δαπανών μπορούν να δημιουργήσουν κατά μέσο όρο 3 θέσεις εργασίας σε σχολεία και νοσοκομεία και πάνω από 6 θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας, υποθέτοντας ενδιάμεση κινητικότητα εργασίας και επίπεδα έντασης εργασίας.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα, οι εκτιμήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και κυμαίνονται από 16 θέσεις εργασίας σε δρόμους έως 30 θέσεις εργασίας σε νερό και αποχέτευση. Με άλλα λόγια, κάθε μονάδα δημόσιας επένδυσης σε υποδομές δημιουργεί πιο άμεσες θέσεις εργασίας στον ηλεκτρισμό σε χώρες υψηλού εισοδήματος και περισσότερες θέσεις εργασίας σε νερό και αποχέτευση σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Τα οφέλη της επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καινοτομίας

Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι υψηλότερος για τις πράσινες επενδύσεις, εν μέρει επειδή πολλές θέσεις εργασίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν απαιτούν μεγάλη εκπαίδευση πέρα ​​από το λύκειο.
Ανά 1 εκατομμύριο δολάρια που επενδύονται, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περίπου 5–10 θέσεις εργασίας σε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, 2–12 θέσεις εργασίας σε νέα αποδοτικά κτίρια όπως σχολεία και νοσοκομεία και 5–14 σε πράσινο νερό και αποχέτευση μέσω αποδοτικών γεωργικών αντλιών και ανακύκλωσης.

Οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη μπορούν επίσης να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας-αν και κυρίως, αν όχι αποκλειστικά-για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα πολύ μικρότερο στοιχείο των δημόσιων επενδύσεων – κυρίως σε κυβερνητικά ιδρύματα και τριτοβάθμια εκπαίδευση – δημιουργούνται περίπου 4 θέσεις εργασίας σε Ε & Α ανά επενδυμένο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δημόσιες δαπάνες για υποδομές μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Συνολικά, το ένα τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ στις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως μόνο με άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.