Αυτό και αν είναι είδηση… Τα μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια – ΝΟΔΕ στη κομματική διάλεκτο- κατέγραψαν σε σύσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης τον σοβαρό προβληματισμό τους για το αν η κομματική Επιτροπή που θα συστήσουν θα έχει σκοπό να εποπτεύει το έργο της Επιτροπής υπό τον Σταύρο Μπένο ή απλώς θα έρθει προς βοήθεια του…

Τις τοπικές (υπαρξιακές) κομματικές ανησυχίες ανέλαβε να εκφράσει η δικηγόρος Ιστιαίας Αναστασία Σίδερη. Εκείνη έκανε και την πρόταση περί εποπτείας του Μπένου! Και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες με καντάρια τα κομματικά παράσημα και τα ένσημα συμφώνησαν απολύτως… Άλλωστε, ποιος είναι ο Μπένος μπροστά στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας;

Όταν το όλο θέμα άρχισε να ξεφεύγει επενέβη ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πέτρος Ποδάρας (εκ των συνεργατών του Γιώργου Πατούλη, με την ιδιότητα του coordinator του Κέντρου Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής και παλαιότερα, σύμφωνα με το Ιστιαία News, συνιδρυτής με τον πρώην υπουργό Κώστα Μαρκόπουλο του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας- ΠΕΜΑΣ).

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ προσπάθησε να μετατρέψει το αίτημα της εποπτείας σε …βοήθεια στο Μπένο αλλά όλοι είχαν καταλάβει το που πάει η δουλειά … Πάντως, η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Σταύρο Μπένο δεν σηκώνει ούτε βοήθειες, ούτε πολύ περισσότερο … εποπτείες!

Η επένδυση

###H Prodea συνεχίζει τις επενδύσεις. Τελευταίο απόκτημα ένα ακίνητο της εισηγμένης Yalco στη θέση Ρουμάνια των Οινοφύτων. Το τίμημα της εξαγοράς του ακινήτου 85.200 περίπου τετραγωνικών μέτρων ανήλθε στο ποσό των 8.250.000 ευρώ και πήγε κατευθείαν στα ταμεία της «ομολογιούχου δανείστριας σε ισόποση μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας», δηλαδή της Yalco. Στη συνέχεια, η πωλήτρια προχώρησε σε συμβόλαιο μίσθωσης μέρους του ακινήτου με την αγοράστρια εταιρεία.

Ο Πάγκος

Η αξιοποίηση του Χρήστου Τριαντόπουλου και η «μεταφορά» του στο Μέγαρο Μαξίμου, ως υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, δείχνει ότι υπάρχει πάγκος.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως είναι καλός προπονητής σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και οργάνωσης λειτουργιών. Και ο Τριαντόπουλος δεν είναι ο μόνος που ήρθε από τον πάγκο – στον ανασχηματισμό που βρίσκεται στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού θα φανεί και το βάθος…

Ο προορισμός

###Ο Θοδωρής Λιβάνιος με την ένταξη του στην ομάδα του Κυριάκου Πιερρακάκη στο περιβάλλον του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται στη φυσική του θέση. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία σε επιχειρήσεις πληροφορικής και έρευνας αγοράς στον ιδιωτικό τομέα, ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, διαχειριστής βάσεων δεδομένων και αναλυτής δεδομένων ερευνών. Από τον Ιανουάριο του 2011 έως και τον Αύγουστο του 2014 ήταν Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Αθηναίων (επί Καμίνη), ενώ αμέσως μετά και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας έως τις εκλογές ήταν

Διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των Ευρωεκλογών του 2019 και των Εθνικών Εκλογών του 2019.

Η συνέχεια: Η ομάδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δυναμώνει και αυτό θα φανεί στα projects που έρχονται και θα αφορούν και πάλι την καθημερινότητα των πολιτών.

————————————————————–

Τα Καλώδια

###Η Cenergy Holdings, που ελέγχεται σχεδόν κατά 80 % από την Viohalco, φαίνεται ότι θα είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών στα μεγάλων έργα των καλωδίων και κυρίως, των έργων των υποβρύχιων καλωδίων των ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων που προωθεί με το σχέδιο Ελλάδα 2.0 το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόσφατη επιτυχία της Cenergy το γεγονός ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, ανακηρύχθηκε από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), προσωρινός ανάδοχος για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου μειοδοτώντας με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2021. Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται: Η ενσωμάτωση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, μέσω Νάξου, εντάσσεται στη Δ΄ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικήςσημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων.

Περιλαμβάνει τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρυχίων και χερσαίων καλωδίων 150kV για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο ως μέρος του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.)».

——————————————————————————-

Το Μάθημα

###Όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά την διαδρομή του Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών – το γνωστό και ως «Ταμείο Μολυβιάτη»- που συνεστήθη διά νόμου, με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και εισήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, αλλά και την κατάληξη του είναι πρόθυμοι να δικαιώσουν την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Προτιμώ από το να συλλέγω χρήματα να αναθέτω έργα».

Στο Ταμείο, σύμφωνα με τον ίδιο τον Πέτρο Μολυβιάτη που ανέλαβε την προεδρία του, «εισέρρευσαν και κατετέθησαν σε ειδικό τοκοφόρο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος 198.018.545,99 ευρώ από δωρεές οργανισμών, τραπεζών, εταιρειών και χιλιάδων πολιτών, καθώς και 10.295.882,08 ευρώ από τόκους, σύνολο 208.314.428,07 ευρώ. Για την εκπλήρωση των σκοπών του, το Ταμείο εδαπάνησε μέχρι την 8η Οκτωβρίου του 2009, οπότε και το Δ.Σ. υπέβαλε την παραίτησή του στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 76.622.018,04 ευρώ, κυρίως στην Ηλεία αλλά και σε άλλες πληγείσες περιοχές. Το υπόλοιπο στην Τράπεζα της Ελλάδος την ημέρα εκείνη ήταν 131.692.410,03 ευρώ.». Το Ταμείο καταργήθηκε το 2011 με απόφαση της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, και το υπόλοιπο του λογαριασμού του στην Τράπεζα της Ελλάδος μετεφέρθη στον κρατικό προϋπολογισμό. Γύρω από τις επιλογές του Ταμείου και όχι την λειτουργία του είχε ξεσπάσει τότε πολιτική αντιπαράθεση που κράτησε καιρό…

Ο Στουρνάρας: Το 2013 το θέμα έρχεται στη Βουλή με πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και στο ερώτημα που πήγαν τα λεφτά του Ταμείου Μολυβιάτη κλήθηκε να απαντήσει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε ο υπουργός Στουρνάρας, μετά την κατάργηση του ΕΤΕΑ (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών), το ταμειακό υπόλοιπο που προέκυψε, ήταν ύψους 118.324.384,80 ευρώ, περιήλθε το 2011 στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών και μεταφέρθηκε από τους λογαριασμούς που τηρούσε το ΕΤΕΑ στον «Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων» (είχε συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος) ειδικά για τη συγκέντρωση δωρεών υπέρ πυροπλήκτων. Επιπρόσθετα, «ο λογαριασμός αυτός πιστώθηκε επίσης με το ποσό των 2.079.480,04 ευρώ το οποίο προέρχεται από τόκους (συνολική πίστωση 120.404.620,84 ευρώ).

Αφότου περιήλθε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η παραπάνω αρμοδιότητα μεταφοράς των αιτούμενων ποσών, έχουν ικανοποιηθεί από τη Δ24-Λογαριασμών του Δημοσίου, έως και την 10η Απριλίου του 2013, όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις χρηματοδότησης των φορέων συνολικού ύψους 27.686.811,45 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας- Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565,69 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 2.910.605,90 ευρώ». Με λίγα λόγια, 6 και πλέον χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία ο πολιτικός κόσμος συζητούσε το που πήγαν τα λεφτά και αν έπρεπε να πάνε εδώ ή εκεί…

Η επιλογή: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια επιλογή: Η Κυβέρνηση του να μην ασχοληθεί με κονδύλια αλλά να συμβάλλει στην υλοποίηση έργων από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών, επιχειρήσεων και ιδρυμάτων που γνωρίζουν καλύτερα από το κράτος και τους μηχανισμούς του να τελειώνουν τη δουλειά γρήγορα και σωστά…

Από τη συνέντευξη του δανείζομαι το συγκεκριμένο απόσπασμα: «Προτιμώ από το να συλλέγω χρήματα να αναθέτω έργα. Έχουμε ήδη ένα κατάλογο έργων και έχουμε ήδη συνομιλήσει με πολλούς ιδιώτες δωρητές, εταιρείες, φυσικά πρόσωπα, ιδρύματα. Και θα προχωρήσουμε σε μία κατανομή έργων σε αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήθελα να μου παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και να μην μου δίνει λεφτά, ώστε να υλοποιήσω εγώ το έργο. Σίγουρα θα κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα και για τον απλούστατο λόγο ότι ο ιδιώτης δεν δεσμεύεται από τις πιο βαριές διαδικασίες περί διαγωνιστικών διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου. Άρα, αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε».

——————————————————

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories