O Εθνικός Επενδυτής (λέγε με, BC Partners) επιστρέφει – εν μέσω διακοπών- και διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του δεύτερου ανταγωνιστικού πυλώνα στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των media.

Η δήλωση του ισχυρού άνδρα του Εθνικού Επενδυτή, του Νίκου Σταθόπουλου, με αφορμή την εξαγορά της Wind τα λέει όλα: «Η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας αγορά για εμάς. Mε την εξαγορά της Wind είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο, ολιστικό πάροχο και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, μέσω επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, σε περιεχόμενο, σε τεχνολογία και σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελώντας ηγετική δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας». Πάντως, το κλειδί της ιδιαίτερης ανάγνωσης της επενδυτικής επιλογής του BC Partners έχει να κάνει απολύτως με το μεγάλο εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα αλλά και με τα έργα και τις επενδύσεις που προωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Πρόσωπο

Ο Νίκος Σταθόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος (managing partner) και προεδρεύων της Eπενδυτικής Eπιτροπής και της Eκτελεστικής Eπιτροπής της διεθνούς εταιρείας επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο, BC Partners, η οποία ελέγχει την United Group. Μάλιστα, ηγείται των επενδύσεων της BC Partners στις τηλεπικοινωνίες και τα ΜΜΕ.Ο ίδιος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο cv του, έχει πάνω από 23 έτη εμπειρία ως επενδυτής και στη διοίκηση επιχειρήσεων, δραστηριοποιούμενος σε πολλές χώρες του εξωτερικού και στην Ελλάδα.

Κατέχει πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές MBA από το Harvard Business School.

————————————-

Ο Προτείνων

Η τελευταία φάση ενός κρίσιμου επενδυτικού παιχνιδιού ξεκινά στις 27 Ιανουαρίου 2021. Εκείνη την ημέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίζει την έγκριση του πληροφοριακού δελτίου για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της εταιρίας Newco United Group Hellas S.a.r.l προς του μετόχους της εταιρείας Forthnet.

Στο πληροφορικό δελτίο διαβάζουμε: «Ο Προτείνων αποτελεί εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (société à responsabilité limitée) με την επωνυμία «Newco United Group Hellas S.à r.l.», που ιδρύθηκε και λειτουργεί σύμφωναμε το δίκαιο του Λουξεμβούργου, με έδρα στη διεύθυνση 2, rue Edward Steichen L-2540,Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και Αριθμό Εμπορικού Μητρώου B244417. Ο Προτείνων δεν έχει άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα πέραν της μετοχικής συμμετοχής του στην Εταιρεία καθώς και της κατοχής απαιτήσεων κατά της Εταιρείας και των θυγατρικών της, από δάνεια, πιστώσεις και εγγυήσεις της Εταιρείας και των θυγατρικών της ύψους, κατά την Ημερομηνία του Πληροφοριακού Δελτίου, €291.101 χιλ.

Ο Προτείνων δεν έχει εργαζόμενους. Κατά την Ημερομηνία του Πληροφοριακού Δελτίου, ο Προτείνων είναι άμεση θυγατρική κατά 100% της εταιρείας Slovenia Broadband S.à r.l., με  καταστατική έδρα στο Λουξεμβούργο, και απώτερη θυγατρική κατά 100% της εταιρείας Adria Midco B.V., με καταστατική έδρα στην Ολλανδία στο επίπεδο της οποίας ενοποιείται ο Όμιλος United στον οποίο ανήκει ο Προτείνων».

Οι παλιοί γνώριμοι

Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Η Wind ήταν μέχρι τελευταία μέτοχος στην Forthnet. Το ποσοστό της εξαγόρασε η BC Partners. Ο Νίκος Σταθόπουλος ήταν μέλος της ομάδας που εξαγόρασε την TIM Hellas το 2005 (κοινοπραξία της βρετανικής Apax Partners και της Αμερικανικής TPG Capital – Texas Pacific Group. Ο Σταθόπουλος φέρνει την United Group στην Forthnet και είναι εκείνος που σπεύδει να εξαγοράσει μέσω της United Group την κληρονόμο της TIM Hellas.

————————————————-

H ΝΑ Ευρώπη

Η United Group που ελέγχει την Nova και εξαγοράζει την Wind αποτελεί από την αρχή έως το τέλος το τέλειο αφήγημα για την επιχειρηματική διείσδυση στη ΝΑ Ευρώπη. Το έδαφος υπάρχει – όποιος θέλει να έρθει να αντικαταστήσει το BC Partners ας ετοιμάζεται…

————————————————-

 Ο Όμιλος

Το κείμενο που ακολουθεί έχει προκύψει από τα στοιχεία του πληροφοριακού δελτίου για την δημόσια προσφορά που οδήγησε την Forthnet εκτός ταμπλό.

  • Ο Όμιλος United είναι μέλος του ευρύτερου ομίλου BC Partners, πολυεθνικού ομίλου επενδύσεων που δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς όπως: (i) επενδύσεις μέσω εταιριών ιδιωτικών κεφαλαίων, (ii) πιστώσεις, (iii) ακίνητη περιουσία, και (iv) άλλοι τομείς (περιλαμβανομένων επενδύσεων στους τομείς των επικοινωνίας, τεχνολογίας και τηλεόρασης).
  • Ο Όμιλος United αποτελεί έναν πολυεθνικό όμιλο εταιρειών με παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρέχοντας υπηρεσίες σε 3,7 εκατομμύρια νοικοκυριά κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2020.
  • Ο Όμιλος United κατέχει σημαντική θέση στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας στη Βουλγαρία, Σλοβενία, Σερβία και Βοσνία Ερζεγοβίνη, είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Κροατία καθώς και ο δεύτερος σε μέγεθος διανομέας στο Μαυροβούνιο. Σε αυτές τις αγορές ο Όμιλος United παρέχει υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και σταθερής τηλεφωνίας μέσω της ιδιόκτητης καλωδιακής του υποδομής καθώς και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, Σλοβενία και Κροατία λειτουργώντας ως mobile network operator (MNO).

– Κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2020 o Όμιλος United παρείχε υπηρεσίες σε περίπου 9,5 εκατομμύρια μονάδες παραγωγής εσόδων (RGUs – Revenue Generating Units ή μονάδες παραγωγής εσόδων είναι ο τεχνικός όρος με τον οποίο νοούνται οι συνδρομητές, είτε ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, οι οποίοι καταβάλλουν τίμημα για παροχή υπηρεσιών, το οποίο δημιουργεί επαναλαμβανόμενο έσοδο) καθώς και αναλογικές και ψηφιακές υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης σε περίπου 1,9 εκατομμύρια μοναδικούς συνδρομητές. Τα ακαθάριστα έσοδα του Ομίλου United για τους δώδεκα μήνες ως την 30η Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 940 εκατομμύρια Ευρώ και το EBITDA του για το ίδιο διάστημα ήταν 361 εκατομμύρια Ευρώ.

– Ο Όμιλος United κατέχει επίσης σημαντική θέση στη παροχή υπηρεσιών δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρέχοντας ένα πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών στη Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Μαυροβούνιο, μέσω της πλατφόρμας Total TV προκειμένου να καλύπτει και συνδρομητές που βρίσκονται εκτός της ιδιόκτητης καλωδιακής υποδομής του, ακόμα και απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. Περαιτέρω, η τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα του Ομίλου United συμπληρώνεται από δύο επιπρόσθετες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής περιεχομένου (over-the-top («OTT») distribution platforms) στις οποίες έχουν πρόσβαση οι καταναλωτές μέσω διαδικτυακών εφαρμογών συνεχούς ροής (streaming). Οι πλατφόρμες αυτές επιτρέπουν σε συνδρομητές ανταγωνιστικών παρόχων να συνδέονται και να καταναλώνουν το περιεχόμενο του Ομίλου United ακόμα και αν δεν είναι οι ίδιοι συνδεδεμένοι στην καλωδιακή υποδομή.

– Εκ παραλλήλου με τις τηλεπικοινωνιακές του επιχειρήσεις, ο Όμιλος United αναπτύσσει το επιχειρησιακό κομμάτι των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Οι κύριες δραστηριότητες της United Media κατανέμονται σε τέσσερις κατηγορίες: παραγωγή καναλιών, διανομή, διαφήμιση και ψηφιακό περιεχόμενο. Επιπλέον του ισχυρού χαρτοφυλακίου θεματικής συνδρομητικής τηλεόρασης σε όλα τα είδη (σπορ, ειδήσεις, παιδικά και επιστημονικά προγράμματα, ταινίες, μουσική, διασκέδαση), η United Media κατέχει πλήρη υποδομή πανεθνικών τηλεοπτικών σταθμών στην Κροατία, Βοσνία και Μαυροβούνιο και επενδύει σημαντικά στην απόκτηση και παραγωγή περιεχομένου.

– Επιπλέον του δικού του περιεχομένου, δεδομένου ότι ο Όμιλος United έχει αυξημένη διείσδυση και ευρέως ανεπτυγμένο δίκτυο διανομής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Όμιλος United είναι ο συνεργάτης επιλογής διαφόρων παρόχων τοπικού και διεθνούς περιεχομένου υψηλής ποιότητας (premium), όπως ενδεικτικά, τα κανάλια Discovery/Eurosport, Viacom, AXN, CNN, HBO, Fox και Universal, καθώς και αθλητικούπεριεχομένου όπως η αγγλική Premier League, η ισπανική LaLiga, οι προκριματικοί και η κύρια διοργάνωση του UEFA European Championship για το 2020, οι προκριματικοί για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2022, οι αγώνες UEFA League of Nations, η Φόρμουλα 1, η Euroleague για το μπάσκετ και το Moto GP. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει στον Όμιλο United να διασφαλίζει υψηλής ποιότητας περιεχόμενο σε ελκυστικές τιμές.

-Ο Όμιλος United δραστηριοποιείται κυρίως στις ακόλουθες οκτώ χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Σλοβενία, Σερβία, Βοσνίας Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Μαυροβούνιο. Οι χώρες αυτές έχουν συνδυαστικά ένα πληθυσμό περίπου 27 εκατομμυρίων, που περαιτέρω κατανέμεται σε περίπου 9,7 νοικοκυριά συνιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης μετά από αυτήν της Πολωνίας. Ο Όμιλος United παρέχει συνδυαστικές υπηρεσίες στις αγορές που ήδη δραστηριοποιείται παρέχοντας στους συνδρομητές του τη δυνατότητα να αγοράζουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ευρυζωνικού διαδικτύου και τηλεφωνίας μέσω ενός και μόνου παρόχου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories