Στην αγορά υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα εισηγηθεί τη μη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην περίπτωση που το τίμημα θα περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών και όχι μόνο…

Η Άρνηση

Στην αγορά υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα εισηγηθεί τη μη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην περίπτωση που το τίμημα θα περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών και όχι μόνο… Πάντως, σε ποιο ύψος θα μπει ο πήχης δεν έχει γίνει γνωστό και ούτε πρόκειται να γίνει σύντομα… Όλα εξαρτώνται από τις προσφορές, τις δεσμευτικές προσφορές των διεκδικητών που έχουν περιορισθεί σε 4 (CVC Capital Partners, KKR, First Sentier, Macquarie). Η εικόνα αναμένεται, εκτός απροόπτου,  να ξεκαθαρίσει εντός του επομένου μήνα.

_________________________________________

Τo Project

Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει το VDR για να αντλήσουν οι δυο ενδιαφερόμενοι επενδυτές τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Προκειμένου να αξιολογηθεί το οικονομικό σκέλος της παραχώρησης και να προχωρήσουν οι προσφορές.

Το Προαπαιτούμενο: Για να προχωρήσει το project ωστόσο θα πρέπει προηγουμένως η εποπτική αρχή της αγοράς ενέργειας, η ΡΑΕ να εγκρίνει κανονισμό τιμολόγησης.

____________________________________

Η Παρατήρηση

Η Χλόη Μαρία Λασκαρίδη δεν είναι από τα καινούργια μέλη του ΔΣ της εισηγμένης ξενοδοχειακής Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα. Μάλιστα, η κόρη του Αθανασίου Λασκαρίδη (στον οποίον και ανήκει ο Όμιλος των 6 ξενοδοχείων) ήταν εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και Διευθύντρια Εταιρικής Ανάπτυξης. Και στο νέο διοικητικό συμβούλιο παραμένει αλλά με αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες. Θα είναι η νέα εκτελεστική πρόεδρος της  ΔΣ.

Σύμφωνα με το cv που φιλοξενείται στον ιστότοπο της Λάμψα η Χλόη Μαρία Λασκαρίδη σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Ιστορία (BA) στο Πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας και στην συνέχεια έκανε 2 μεταπτυχιακά στο Λονδίνο, ένα σε War Studies (MA) στο King’s College και ένα σε HR (MRS) στο London School of Economics. Η ίδια είχε αναλάβει καθήκοντα Διευθύντριας Εταιρικής Ανάπτυξης στην Λάμψα απο το 2008.

Το συμπέρασμα: Το ξεκαθάρισμα των συμφερόντων των δύο αδελφών έφερε με αυξημένες ευθύνες σε πρώτα πλάνο την νέα γενιά δηλαδή ένα από τα παιδιά του Αθανασίου Λασκαρίδη.

Η Εξέλιξη

Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την υλοποίηση της νέας συμφωνίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco για την μεταβίβαση του υπολοίπου 16 % των μετοχών του ΟΛΠ ( ποσοστό που έρχεται να προστεθεί στο 51 % που ήδη κατέχουν). Το ΤΑΙΠΕΔ που έχει υπογράψει την Συμφωνία Μετόχων αλλά και την Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών έχει εγκρίνει τις τροποποιήσεις των δύο κειμένων, τα οποία οδεύουν ήδη για το Ελεγκτικό Συνέδριο από το Υπουργείο Οικονομικών υπό την αίρεση πάντα της έγκρισης της  Βουλής.

Ο Κανόνας: Στην περίπτωση του ΟΛΠ είχαμε μια επανάληψη των όσων συνέβησαν για την αποζημίωση της Fraport, για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Έστω και καθυστερημένα. Πάντα, μετά από κινητοποίηση του Μαξίμου. Πάντα, όμως, με σεβασμό στη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Άλλωστε, όλα όσα πρέπει να γίνουν θα περάσουν από την έγκριση της Βουλής. Έτσι, η νέα σύμβαση παραχώρησης δημοσίου-Cosco θα έρθει στη Βουλή, για την κύρωσή της.

Τι απομένει: Το τελικό ok από το Ελεγκτικό Συνέδριο και βεβαίως, η Βουλή.

Η Αίσθηση: Είχαμε προαναγγείλει την εξέλιξη όταν ακόμα υπήρχε η αίσθηση ότι λόγω των αμερικανικών παρεμβάσεων η μεταβίβαση κολλούσε οριστικά. Ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση του, ξεκίνησε πέρυσι το φθινόπωρο. Ωστόσο, χρειάστηκαν και πάλι περίπου 10 μήνες.

______________________________________

Η Απόφαση

Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να διεκδικήσει και τρίτη θητεία στην προεδρεία της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης. Ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο. Για πολλούς λόγους. Σχετικά ενημέρωσε και τον Έλληνα πρωθυπουργό στην τελευταία συνάντηση τους. Η αίσθηση που δημιούργησε μάλιστα είναι ότι μέτρα τις μέρες που του απομένουν στην Προεδρία μία – μία…

Το Παρασκήνιο: Ο ίδιος ισχυρίζεται δε ότι δεν πρόκειται να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής σε κανέναν υποψήφιο του κόμματος του. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, αλλά ακούγονται στην Λευκωσία.

Το Πρόσωπο: Ο πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρήστος Στυλιανίδης θα είναι ένα από τα υπολογίσιμα πρόσωπα της νέας προεδρικής εκλογής στο νησί.

Το Ενδεχόμενο

Παρά τα όσα επιμένουν να ακούγονται (και να διαδίδονται) από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα στην Αθήνα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Για πολλούς λόγους.

Ο Ανασχηματισμός: Μάλιστα, τελευταία φαίνεται να απομακρύνεται και το ενδεχόμενο ακόμα και μεγάλου κυβερνητικού ανασχηματισμού από Σεπτέμβριο. Παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχεται από συγκεκριμένους άμεσους συνεργάτες του στο Μαξίμου. Πάντως, ο ανασχηματισμός μάλλον πάει για τον Χειμώνα.

Η Απόφαση

— Στην BC Partners επιβεβαίωσαν (εσωτερικά) πρόσφατα και πάλι τη στρατηγική τους απόφαση να μπουν στην αγορά της πράσινης ενέργειας. Πρόκειται για μια κίνηση που τηρουμένων των αναλογιών έχει αργήσει να υλοποιηθεί.

Η Περίπτωση: Το fund φέρεται να έχει στο μικροσκόπιο του συγκεκριμένη περίπτωση. Για την οποία θα φανεί σύντομα, αν θα κινηθεί. Στη BC δεν θέλουν επ΄ ουδενί να χάσουν το ενεργειακό τρένο στην Ελλάδα

Η Κίνηση: Η γενική στρατηγική των εξαγορών δεν αλλάζει – ούτε κατά διάνοια. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή το deal με την Wind θα γίνει και θα είναι μέρα μεσημέρι.

Η Διαφορά

Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το ΕΚΟΜΕ – κυρίως λόγω της ελληνικής εκδοχής του Cash rebate- έκανε τη μεγάλη διαφορά στις εγχώριες οπτικοακουστικές παραγωγές. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα μια Πολιτεία που στήθηκε στα παράλια του ΣΕΦ για τις ανάγκες της παραγωγής της ταινίας Σμύρνη μου αγαπημένη.

Σε μια ανάρτηση του ΕΚΟΜΕ στα social media διαβάζω: «Επισκεφθήκαμε τα γυρίσματα της ταινίας Σμύρνη μου αγαπημένη και ανακαλύψαμε πώς ο άψογος συγχρονισμός, οι υψηλές προδιαγραφές της παραγωγής, ο αυστηρός επαγγελματισμός συντελεστών και ηθοποιών, σε συνδυασμό με τα μαγευτικά σκηνικά που στήθηκαν για τις ανάγκες του έργου, ανταγωνίζονται επάξια το Χόλυγουντ.

Σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman, η Tanweer Productions μας αποδεικνύει πώς η Ελλάδα στέκεται επάξια στο ύψος των απαιτήσεων των μεγάλων παραγωγών.

Στηρίζουμε υπερήφανα αυτή την προσπάθεια και προσκαλούμε το κοινό να ανακαλύψει την αξία του οπτικοακουστικού έργου μέσα από τη δουλειά των επαγγελματιών της παραγωγής!».

Μια Σημείωση: Κρατήστε, το όνομα του Martin Sherman – του 83χρονου Αμερικανού δραματουργού και σεναριογράφου, δημιουργού το 1979 του έργου Bent που αναφέρεται στον έρωτα δύο ομοφυλόφιλων ανδρών σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories