Ο Κλάδος των Τηλεπικοινωνιών αλλά και των συνδεδεμένων με τις δραστηριότητες τους βιομηχανίες – από την παραγωγή τηλεπικοινωνιακών καλωδίων μέχρι τα κατασκευαστικά έργα για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών- θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του επενδυτικού boom της επόμενης περιόδου.

Οι Οπτικές Ίνες  

Στην σελίδα 172 της αναλυτικής παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0  διαβάζω για μια επένδυση της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για υποδομές οπτικών ινών σε κτήρια. Πιο συγκεκριμένα, από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας πρόκειται να υποστηριχθεί με το ποσό των 73 εκατομμυρίων ευρώ μια δράση με πολλαπλό οικονομικό και κοινωνικό αντίκρισμα για την «εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση υποδομής επόμενης γενιάς (next-generation infrastructure) από τους πολίτες. Υλοποίηση βασισμένη στο μοντέλο του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Στόχος η ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών και η βέλτιστη διασύνδεση των πολιτών με τις πηγές των δεδομένων. Το έργο θα οδηγήσει σε πολλαπλές νέες επενδύσεις, θέσεις εργασίας και αύξηση εισοδημάτων».

Στην Πράξη: Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Ειδικά, η αναφορά στο μοντέλο του «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον»; Με απλά λόγια, ότι η αρχική μαγιά των 70 εκατ. ευρώ μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά μέσω της κινητοποίησης πόρων και επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Κλάδος

Η συμφωνία εξαγοράς της Wind από τον Όμιλο United που ελέγχεται από την διεθνή επενδυτική φίρμα BC Partners, η οποία πάλι μέσω του United ελέγχει πλέον και την Nova έρχεται να «πατήσει» και να αξιοποιήσει όσο καλύτερα – και αποδοκτικότερα- γίνεται το νέο σκηνικό που φτιάχνεται με την καταλυτική συνδρομή του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ουσιαστικά στο επόμενο χρονικό διάστημα στην ελληνική αγορά θα είναι δύο βασικοί ανταγωνιστικοί πυλώνες. Από την μια, ο Όμιλος ΟΤΕ (με την βασική μέτοχο, Deutsche Telekom να έχει τον πρώτο και τον αποφασιστικό λόγο στην ατζέντα των στρατηγικών επιλογών) και τον Όμιλο που «στήνει» μέσα από τις εξαγορές της United η BC Partners στην Ελλάδα.

Και οι δύο έχουν πρόσβαση σε αγορές, επενδυτές και κεφάλαια γεγονός που παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη συνέχεια.

___________________________________

Οι Υποδομές

Το ΣΔΙΤ για τις υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Ultrafast Broadband με προϋπολογισμό 870 εκατομμυρίων ευρώ  (με συγχρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ). βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη, οι όμιλοι που θα διεκδικήσουν την «δουλειά» βρίσκονται όλοι στη δεύτερη αποφασιστική φάση. Το ΣΔΙΤ θα έχει διάρκεια 20 ετών, από τα οποία τα 3 πρώτα έτη είναι τα έτη κατασκευής του έργου. Τα υπόλοιπα 17 αφορούν το σκέλος της διαχείρισης του έργου.

Η Μείζων Αντιπολίτευση: Το ΣΔΙΤ έρχεται από την περίοδο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα καθώς η έγκριση δόθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2019. Θυμίζω ότι με αφορμή την έγκριση του ΣΔΙΤ ο Γιάννης Δραγασάκης – αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας την περίοδο αυτή- είχε κάνει μια δήλωση. Σε αυτήν μεταξύ άλλων είχε υποστηρίξει και τα εξής: «Με το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ, αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους παράλληλα με ιδιωτικά κεφάλαια, καλύπτονται περιοχές όπου δεν έχουν αναπτυχθεί τα αναγκαία δίκτυα, θα εξυπηρετούν περισσότερους από 2,4 εκ πολίτες και στοχεύουμε στη γεφύρωση του χάσματος ως προς την κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή.

Είμαστε σε μια εποχή όπου τα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς αποτελούν πλέον μια βασική υποδομή για την ανάπτυξη της χώρας, εξίσου σημαντικά με την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες κοινής ωφελείας, όπως η ύδρευση, η ηλεκτρική ενέργεια, υποδομές μεταφορών.

Τα έργα αυτά συμβάλλουν καθοριστικά στην επίσπευση της καινοτομίας και της μάθησης, καθώς και στην υποστήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, όχι μόνο στον ψηφιακό τομέα αλλά και σε όλους τους τομείς της οικονομίας (εκπαίδευση, υγεία, περιβάλλον, τουρισμό, πολιτισμό, έρευνα, γεωργία, μεταποίηση, ενεργειακή απόδοση, κ.α.)».

Προφανώς, τα ΣΔΙΤ αλλά και η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων δημόσιου συμφέροντος αποτελούν μέρος της κληρονομιάς που δεν απορρίπτει ή απαρνιέται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  παρά τις φωνές  ακραίου λαϊκισμού στο εσωτερικό του».

_________________________________________

Οι Διεκδικητές

Στο παιχνίδι για το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ για τις υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας είναι οι εταιρείες ή και οι ενώσεις εταιρειών: Wind, Vodafone, ΔΕΗ, Άβαξ ,Ένωση Εταιρειών Μυτιληναίος– ΜΕΤΚΑ,  Ιntracom Κατασκευές, Ένωση εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. – Grid Telecom. Η τελευταία είναι 100 % θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Ένα πλήρες μωσαϊκό συμφερόντων που δείχνει και την κατεύθυνση της επόμενης μέρας για τις συνδυασμένες δραστηριότητες κατασκευαστικών εταιρειών και τηλεπικοινωνιακών φορέων.

___________________________________

Οι Δρόμοι 5G

Για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (με ή χωρίς διεθνείς συνεργασίες)  «προορίζονται» και τα 130 εκατομμύρια ευρώ του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 για την ανάπτυξη υποδομής wireless network 5G σε έξι (6) ελληνικούς αυτοκινητόδρομους (2011 χιλιόμετρα). Το έργο θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις στην συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας.

___________________________________

Τα υποβρύχια καλώδια

Η συνάντηση των κατασκευαστικών εταιρειών με τις εταιρείες παραγωγής τηλεπικοινωνιακών καλωδίων βρίσκει πρόσφορο έδαφος εφαρμογής και κάτω από το νερό. Στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο. Μια ξεχωριστής σημασίας επένδυση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 είναι εκείνη για τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο μέσω σύγχρονων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί με 89 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική κατασκευαστική αγορά όσο και η ελληνική βιομηχανία καλωδίων έχουν αναπτύξει πέραν από σχέσεις και μια ακριβή τεχνογνωσία αναγκαία και απαραίτητη για τέτοιου είδους έργα. Μάλιστα, ειδικά στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με νησιά η σχέση είναι πολύ προχωρημένη.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα (Απρίλιος 2021) έχει να κάνει με τη συνεργασία της Ελληνικά Καλώδια (μέλος ομίλου Cenergy Holdings που ελέγχεται από τον  Όμιλο Viohalco, συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου) με την Τέρνα Ενεργειακή, για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος 150 kV το οποίο θα συνδέει το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο Kafireas ΙΙ, ισχύος 330 MW, με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το αιολικό πάρκο Kafireas ΙΙ, το οποίο βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Εύβοιας, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας στον υποσταθμό 150 kV του ΑΔΜΗΕ στο Λαύριο.

Η Υπενθύμιση:  Ο Όμιλος Cablel® Ελληνικά Καλώδια είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη. Σήμερα, ο Όμιλος Cablel® Ελληνικά Καλώδια αποτελείται από την εταιρία Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., η οποία λειτουργεί τρία εργοστάσια στη Βοιωτία που παράγουν καλώδια, σύρματα περιελίξεων καθώς και πλαστικά και ελαστομερή μείγματα. Ο Όμιλος επίσης, διατηρεί το εργοστάσιο της Fulgor A.Ε. στην Κόρινθο, που παράγει υποβρύχια καλώδια, καλώδια ισχύος, και ράβδους χαλκού και αλουμινίου, την Icme Ecab S.A., που κατασκευάζει ηλεκτρικά καλώδια και καλώδια τηλεπικοινωνιών με έδρα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας καθώς και τη Lesco O.O.D.στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories