Τη μέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη ΔΕΘ – μεσημέρι του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου- προγραμματίζεται να γίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου  Ανάπτυξης και Επενδύσεων η ειδική εκδήλωση για τα πρώτα βραβεία του θεσμού Elevate Greece. Ένα από τα βραβεία θα αφορά εκείνο της Νεοφυούς Επιχείρησης της Χρονιάς.

Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή συγκράτησα το ξέσπασμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – δίκαιο ξέσπασμα σύμφωνα με τους συνεργάτες του- για τα «ωραία» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. «Αναγνώρισα με πολύ μεγάλο θάρρος τα λάθη τα οποία κάναμε. Ζήτησα για ακόμα μία φορά συγγνώμη για τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού και πρότεινα μία σειρά από μέτρα για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι για να τα διορθώσουμε. Δεν τα ακούσατε όλα αυτά; Δεν τα ακούσατε; Δηλαδή, προσπαθώ να καταλάβω πραγματικά αν έχει νόημα αυτός ο διάλογος από τη στιγμή που είστε απολύτως αποφασισμένος να έρθετε εδώ και να πείτε αυτά που θέλετε. Ξέρετε, η ομορφιά του κοινοβουλευτικού συστήματος είναι ότι μπορούμε  (…), να συνομιλούμε και να επιδιώκουμε κοινό τόπο. Μα δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση με αυτούς τους όρους».

Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι το σχέδιο του προκατόχου του είχε στο πυρήνα του την «δολοφονία χαρακτήρα» του. «Αν ο σκοπός σας είναι να έρθετε εδώ και επί 45 λεπτά να “πυροβολείτε” με συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, αμφισβητώντας την ικανότητά μου και το χαρακτήρα μου, έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε. Αλλά μην περιμένετε μετά να συζητάμε για αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και μην εκπλήσσεστε μετά που όλα αυτά τα οποία λέτε, ουσιαστικά, δεν τα ακούει κανείς. Με μεγάλη ευκολία, μάλιστα, επιλέγετε να διαστρεβλώνετε πράγματα τα οποία λέω».

_________________________________

Το ΑΕΠ

Ας κρατήσουμε την εκτίμηση της Εθνικής Τράπεζας (Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης – Αύγουστος 2021) για την επίδοση του ΑΕΠ αλλά και το γεγονός που προκύπτει από τα δεδομένα: «Κατανάλωση και τουρισμός ανακάμπτουν δυναμικά επιβεβαιώνοντας το αισιόδοξο σενάριο για το ΑΕΠ (+5,7% για το 2021), ενώ η διατήρηση της έντονα ανοδικής τάσης στο υπόλοιπο του έτους θα εξαρτηθεί από τους εμβολιασμούς».

Τα Δεδομένα: Στη πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας διαβάζω: «Η μεταποιητική παραγωγή διατήρησε τη δυναμική της – αύξηση της τάξης του 14,4% ετησίως το 2ο τρίμηνο του 2021 – υποστηριζόμενη από την ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό και την ταχεία ανάκαμψη της εγχώριας δραστηριότητας. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι τόσο η παραγωγή όσο και ο κύκλος εργασιών στον τομέα της μεταποίησης υπερέβησαν σημαντικά το 1ο εξάμηνο του 2021 τα αντίστοιχα επίπεδα του 1ου εξαμήνου του 2019 (κατά 5,1% και 4,5%, αντίστοιχα), υποδεικνύοντας πως η δραστηριότητα των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων σε αυτόν τον κλάδο ανέκαμψε με ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό από τις επιπτώσεις του Covid-19, συνεπικουρούμενη και από την ισχυρή εξαγωγική τους δραστηριότητα. Η σημαντική αύξηση μάλιστα στο βαθμό χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού στην ελληνική βιομηχανία – 76,8 τον Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008 – θέτει τις βάσεις για άμεση ενίσχυση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, συνεπικουρούμενη και από την εκταμίευση της πρώτης δόσης επιχορηγήσεων και δανείων, ύψους €4 δισ., από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (Resilience and Recovery Fund, RRF)».

____________________________________

Η Αειφορία

Για το νέο ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ – το κοινό ομολογιακό δάνειο με ρήτρα αειφορίας- τα γράψαμε και τα διαβάσατε. Όπως επίσης ότι η Alpha Bank είχε τον ρόλο του αναδόχου, αρχικού διοργανωτή, διαχειριστή πληρωμών και αρχικού ομολογιούχου ( με την Eurobank ως διοργανωτή και αρχικός ομολογιούχος). Αλλά, εκείνο το στοιχείο που έρχεται να πιστοποιήσει το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στις τράπεζες και εν γένει, στην αγορά των χρηματοοικομικών επενδύσεων είναι μια δήλωση του Γιάννη Εμίρη, γενικού διευθυντή Wholesale Banking της Alpha Bank, ο οποίος έχει διατελέσει και διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Δήλωση: «Η Alpha Bank, με στόχο να πρωτοστατήσει στην πλήρη ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη η σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου με ρήτρα αειφορίας με τη ΔΕΗ Α.Ε., καταδεικνύοντας την ισχυρή δέσμευση της Alpha Bank να εδραιώσει μία εταιρική κουλτούρα βιωσιμότητας».

Η Ρήτρα: Υπενθυμίζεται ότι το νέο Ομολογιακό Δάνειο της ΔΕΗ – μέχρι 300 εκατ. ευρώ- περιλαμβάνει ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40%μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 με έτος βάσης το 2019, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της συναλλαγής με τις πρόσφατες εκδόσεις Ομολόγων της ΔΕΗ Α.Ε.

________________________________________

Η Στρατηγική

Η περιβαλλοντική στρατηγική και η δημιουργία τραπεζικών προϊόντων χρηματοδότησης που να υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της διοίκησης της Attica Bank. Η τελευταία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτο εξαμήνου του 2021 όπου παρουσιάζεται αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 22% σε σχέση με τo αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 αλλά και αξιοσημείωτη αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 51% σε ετήσια βάση.

Το Επίκεντρο: Από την ανακοίνωση της διοίκησης της Attica Bank συγκρατώ το εξής: «Η Attica Bank, έχει θέσει στο επίκεντρο του νέου στρατηγικού σχεδίου της, την αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούνται με τη δημιουργία σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων χρηματοδότησης της περιβαλλοντικής στρατηγικής των πελατών της, καθώς και την ολοκλήρωση του ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού της και την επανατοποθέτησή της στην αγορά τόσο σε ψηφιακό επίπεδο, όσο και μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της, το μοντέλο λειτουργίας των οποίων θα μεταβληθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».

____________________________________

Η Πρόληψη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να μιλήσει στη συζήτηση για τις πυρκαγιές για τα κενά που υπήρξαν ακόμη και στον τομέα της πρόληψης. «(…)και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι’ αυτή φέτος διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους και σε δασαρχεία, τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν ήταν τα αναμενόμενα. Γι’ αυτό και τώρα, η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία, με το πρόγραμμα «ΔΡΥΑΔΕΣ». Σε βάθος χρόνου 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για καθαρισμούς και για ζώνες πυροπροστασίας. Και τα έργα αυτά πρέπει να γίνονται το Χειμώνα και την Άνοιξη με τη συνεργασία δασολόγων και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η Ευθύνη: Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να μιλήσει για όλα όσα συνδέονται με τα δάση – την πρόληψη και την προστασία τους.

–        «Στον τομέα της οργάνωσης διαπιστώνεται, επίσης, ότι αν και δόθηκαν περισσότερα κονδύλια δασοπροστασίας η απορρόφησή τους δεν ελέγχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε, δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους. Και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία σύντομα θα κυρώσουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κάνουμε μια σημαντική δομική αλλαγή. Υπάγουμε, επιτέλους θα έλεγα, τα Δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον αρμόδιο Υφυπουργό και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο εποπτικό κέντρο που θα καθορίζει τη δασική μας πολιτική, θα εποπτεύει τα Δασαρχεία, έτσι ώστε αυτά να μην υπάγονται απλά και συχνά ανεξέλεγκτα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Είναι μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία πιστεύω ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της Δασικής Υπηρεσίας συνολικά και θα επιτρέψει να συνεργαστεί καλύτερα με την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε οι δύο αυτοί πυλώνες, Δασική Υπηρεσία από τη μια, Πολιτική Προστασία από την άλλη, να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά κυρίως κατά την διάρκεια που δεν έχουμε φωτιές, εκεί που χρειάζονται να γίνονται σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση».

–        «Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι ναι, χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα εναέρια μέσα, τα οποία προβλέπονται από το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για τη γρήγορη απόκτηση και την ενοικίαση, βραχυπρόθεσμα, αυτών των αεροσκαφών πρώτης προσβολής. Αναφέρθηκα πριν στους λεγόμενους “τράκτορες” οι οποίοι φέτος δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά και απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους».

–        «Θα προχωρήσουμε στη σύσταση μιας ειδικής μονάδος η οποία θα μπορεί πια να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Πρόκειται για μια ανάγκη η οποία αναδείχθηκε με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Και επιβεβαιώθηκε και με τη συνεργασία των Ελλήνων πυροσβεστών με τους ξένους εξειδικευμένους συνάδελφους τους, οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αυτή η νέα μονάδα, λοιπόν, η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και από δασοπυροσβέστες, θα πρέπει να εκπαιδευτεί καλύτερα, να δρα μέσα στις ειδικές συνθήκες του δάσους».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories