
Πολλοί λίγοι ίσως θα θυμούνται ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος παρ’ ολίγο να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κι ενδεχομένως κάποια στιγμή και πρωθυπουργός.
Εχουν περάσει 25 χρόνια από εκείνον τον Ιούνιο του 1996 όταν περισσότεροι από 5.000 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο για το τέταρτο συνέδριο του κόμματος.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε φύγει από τη ζωή και στις 30 Ιουνίου 1996 θα γινόταν η πιο μεγάλη μάχη του ΠΑΣΟΚ για την αρχηγία.
Ο Κώστας Σημίτης είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι μήνες πριν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Τότε είχε καταφέρει να νικήσει τον Ακη Τσοχατζόπουλο και να αναλάβει τα ηνία της χώρας με 86 ψήφους έναντι 75.
Η μάχη σκληρή. Στο πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης λαμβάνουν από 53 ψήφους και περνούν στον δεύτερο γύρο. Ακολουθούν ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με 11, που θα καθορίσουν τον νικητή.
Στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Σημίτης επικρατεί με 86 ψήφους έναντι 75 του πιστού παπανδρεϊκού Άκη Τσοχατζόπουλου και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας. Στις 30 Ιουνίου 1996 ο Κώστας Σημίτης θα αναλάβει και την προεδρία του κινήματος, επικρατώντας του Άκη Τσοχατζόπουλου κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Η δεύτερη νίκη
Ο Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 408 ψήφων. Συγκεκριμένα ψήφισαν 5.111 σύνεδροι και έλαβαν:
Κώστας Σημίτης: 2.732 (53,77%)
Ακης Τσοχατζόπουλος: 2.324 (46,23%). Βρέθηκαν και 17 άκυρα και 28 λευκά.
Το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο καθώς ο Κώστας Σημίτης είχε στείλει προειδοποίηση:
«Ή με εκλέγετε ή παραιτούμαι και από πρωθυπουργός». Η απάντηση στο δίλημμα Σημίτη ήρθε από την πλευρά των «Τσοχατζοπουλικών» και αποτελούνταν από έντονες αποδοκιμασίες, αλλά και φτυσίματα.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε το μοντέλο της διαρχίας, ζητώντας ασυμβίβαστο μεταξύ των αξιωμάτων του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος.
Αυτό που έμεινε στην ιστορία ήταν και η στάση του Κώστα Λαλιώτη.
Ενώ τον Ιανουάριο του 1996 ήταν υπέρ της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο συνέδριο του κόμματος πρότεινε την εκλογή του Άκη Τσοχατζόπουλου στη θέση του προέδρου για χάρη της ενότητας. «Ελευθερώστε τους» είπε απευθυνόμενος σε Σημίτη – Τσοχατζόπουλο. Ωστόσο η προτροπή του δεν εισακούστηκε.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια