Το ΤΑΙΠΕΔ αυξάνει ταχύτητα και ετοιμάζει εκπλήξεις. Την εβδομάδα που έρχεται ανοίγουν φάκελοι με προσφορές…

Ο Πράσινος Ανάδοχος

H ΔΕΗ επέλεξε να γίνει ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης στη Βόρεια Εύβοια, με την χορηγία της να πιάνει τόπο. Η χορηγία θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών καιαντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αλλά και έργων αναδάσωσης στις πυρόπληκτες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, η χορηγία θα διατεθεί απευθείας από τη ΔΕΗ στους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς. Οι εργασίες αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας από τη συνολική έκταση των περίπου 380.000 στρεμμάτων που υπάγεται στο Δασαρχείο Λίμνης και θα πιστοποιηθούν από το υπάρχον μόνιμο αλλά και το εποχικό προσωπικό που θα προσληφθεί στις Δασικές Υπηρεσίες για την κάλυψη των έκτακτων και επειγουσών αυξημένων αναγκών.

_______________________________

Ο Μηχανικός

Ο Σταύρος Μπένος που κινείται μεταξύ Αθηνών και Καλαμάτας μαθαίνω ότι ετοιμάζει βαλίτσες για να εγκατασταθεί στη Βόρεια Εύβοια. Στην Αθήνα θα συγκατοικεί – στον ίδιο όροφο- με τον Χρήστο Τριαντόπουλο αλλά το που ακριβώς θα επιλέξει να φτιάξει τη βάση του δεν είναι ακόμη γνωστό. Πάντως, για ένα μηχανικό όπως ο Μπένος –  Αγρονόμος Τοπογράφος από το ΑΠΘ- και έχοντας πίσω του, απόθεμα εμπειρίας και κυρίως τεχνογνωσίας το «επί τόπου» είναι άκρως απαραίτητο για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Μαζί του θα βρεθεί και ο στενός του συνεργάτης, από τα χρόνια της δράσης της κίνησης πολιτών Διάζωμα, Ευδόκιμος Φρέγκογλου.

Η διαδρομή: Ο Μπένος μετά από μια σημαντική διαδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – δήμαρχος Καλαμάτας από το 1978 μέχρι και το 1986- και στη κεντρική πολιτική σκηνή- βουλευτής, υφυπουργός και υπουργός από το 1990 έως και το 2007- δεν πήγε σπίτι του αλλά παρέμεινε ενεργός και χρήσιμος στο πλαίσιο της Κοινωνίας των Πολιτών. Με την πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Διάζωμα».

Ο ίδιος ο Μπένος έχει γράψει για το ταξίδι του μέχρι να φτάσει στο «Διάζωμα»: «(…)ήταν μακροχρόνιο και είχε πολλούς σταθμούς: Καλαμάτα, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Υπουργείο Αιγαίου, αλλά και ανασυγκρότηση μιας κατεστραμμένης από τους σεισμούς πόλης, ανάδειξη του ιστορικού της κέντρου, πολιτιστικά δίκτυα, Κάστρων περίπλους, πρόγραμμα για τα αρχαία θέατρα, νησιωτικές πολιτικές, Κ.Ε.Π… Σταθμοί προς μια κατάληξη που δεν την είχα ακόμα συνειδητοποιήσει, που δεν είχε πάρει συγκεκριμένη μορφή».

______________________________

Ο Βραχίονας

«Στο επίκεντρο της συζήτησης (…) η παρουσία του αναπτυξιακού οργανισμού των ΗΠΑ DFC σε μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια που Αμερικάνικες εταιρείες θέλουν να προωθήσουν στη χώρα μας στον τομέα των  υποδομών και της ενέργειας».  Από την επίσημη ανακοίνωση για την συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης με τον γερουσιαστή, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Bob Menendez στην κατοικία τού πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.

Στην Πράξη: Στο site του DFC υπάρχει μια ερώτηση και μια απάντηση: Είναι ο DFC κομμάτι της κυβέρνησης των ΗΠΑ; Η απάντηση είναι μια λέξη: Ναι.

Η απάντηση βολεύει τα ελληνικά πράγματα γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να διαπιστώνει την απόσταση ανάμεσα στους λόγους και στις διακηρύξεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και την πραγματικότητα της χρηματοδότησης των επενδύσεων. Έχουμε μπροστά μας το θέμα με την ελληνική συμμετοχή στις αμερικανικές φρεγάτες αλλά και τα περιφερειακά λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας με πρώτο και καλύτερο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

_____________________________

Μπορεί να είναι γνωστά αλλά πολλές φορές χρειάζεται κανείς να τα υπενθυμίζει… Ειδικά, σήμερα μετά τις πυρκαγιές αλλά και το κύμα των φυσικών καταστροφών σε όλη την Ελλάδα.

Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0,  στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της Ελλάδας – που αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες του- αφιερώνει το 38% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού του στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Παράλληλα, όλες οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο τηρούν την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» κατά την έννοια του άρθρου 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, συμβάλλοντας σημαντικά και στην επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Το Σχέδιο: Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει στο Σχέδιο μια συνοπτική παρουσίαση των στόχων του ( βεβαίως, υπάρχει και η αναλυτική παρουσίαση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων).

«Άξονας 1.4. – Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η προώθηση ενός πλαισίου σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αποτελούν την κύρια ουσία των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Άξονας περιλαμβάνει τρεις ομάδες δράσεων, οι οποίες συμβάλλουν και στους έξι στόχους του «Κανονισμού ταξινόμησης της ΕΕ».

Η πρώτη ομάδα συμβάλλει στη προστασία υδάτινων πόρων, συμπεριλαμβανομένων του προγράμματος εξοικονομώ για το νερό, της εγκατάστασης υδρομέτρων και τηλεμετρίας, της κατασκευής υποδομών για την διαχείριση του πόσιμου νερού και των υγρών αποβλήτων αλλά και μέσω της εισαγωγής μεταρρυθμίσεων που προωθούν τη βιώσιμη γεωργία και επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση των πόρων. Η δεύτερη ομάδα έργων στοχεύει στη προστασία του περιβάλλοντος, μέσω δράσεων για τη βιοποικιλότητα, αναδασώσεις και δασώσεις.

Ειδικά για τις αναδασώσεις, ο Άξονας προβλέπει την υλοποίηση δράσεων αναδάσωσης σε έκταση 16.500 εκταρίων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου Αναδάσωσης.

Τέλος,έμφαση δίνεται επίσης στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, με στόχο την αντιμετώπιση προκλήσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς η Ελλάδα επηρεάζεται σημαντικά από την αυξανόμενη σοβαρότητα και τη συχνότητα των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.

Το σύνολο των δράσεων και μεταρρυθμίσεων προωθούν την ευημερία και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Τέλος οι δράσεις προάγουν την εδαφική συνοχή, καθώς η πλειοψηφία των έργων ή προγραμμάτων θα εφαρμοστεί σε Δήμους ή/ και Περιφέρειες σε όλη την επικράτεια».

Στην Πράξη: Βεβαίως, όλα αυτά θα προσαρμοσθούν στις νέες πραγματικότητες έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις νέες επιταγές. Και όχι μόνο θα προσαρμοσθούν αλλά και θα έρθουν μπροστά… Στην πρώτη γραμμή!

____________________________________

 Τα δίκτυα

Πιθανότατα, το έχετε ήδη διαβάσατε. «Σε όμιλο ΟΤΕ και ΝΟΚΙΑ η ψηφιακοποίηση των υποδομών διαχείρισης ενέργειας του ΑΔΜΗΕ». Εκείνο που χρειάζεται να κρατήσετε στο μυαλό σας είναι το εξής: Ο ΑΔΜΗΕ έχει επιλέξει να μετασχηματιστεί σε τεχνολογική εταιρεία αξιοποίησης των υποδομών και της τεχνογνωσίας του αλλά και το γεγονός ότι οι λύσεις που χρησιμοποιούν τις τεχνολογικές δυνατότητες του Internet of Things μπορούν να μετασχηματίσουν τα δίκτυα ενέργειας σε Smart Grid.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories