Πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα χωρίς καμία κοινωνική προστασία που να τους προστατεύει από την κρίση, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κρίση που επέφερε η πανδημία της COVID-19 οδήγησε σε αύξηση των κυβερνητικών δαπανών κατά περίπου 30%.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Γκάι Ράιντερ, απηύθηνε έκκληση προς τις χώρες, να επεκτείνουν τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας περισσότερο και επέμεινε ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε στη μελλοντική θωράκιση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων απέναντι στις νέες προκλήσεις.
«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για να αξιοποιήσουμε την αντιμετώπιση της πανδημίας και να οικοδομήσουμε μια νέα γενιά συστημάτων κοινωνικής προστασίας, βασισμένων στα δικαιώματα», δήλωσε.
«Αυτά μπορούν να προφυλάξουν τους ανθρώπους από μελλοντικές κρίσεις και να δώσουν στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις την ασφάλεια να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές μεταβάσεις που έρχονται, με αυτοπεποίθηση και ελπίδα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κοινωνική προστασία δεν είναι απαραίτητη μόνο για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία, αλλά και για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος», τόνισε ο Ράιντερ.
Σε μια νέα έκθεση, ο οργανισμός του ΟΗΕ αναγνώρισε ότι η κρίση, που έφερε η πανδημία, οδήγησε σε μεγαλύτερη κοινωνική προστασία παγκοσμίως, αν και κυρίως στις πλούσιες χώρες. Σημείωσε δε, ότι μόνο το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από τουλάχιστον μία παροχή κοινωνικής προστασίας, ενώ μόνο ένα στα τέσσερα παιδιά έχει πρόσβαση σε εθνικά δίκτυα κοινωνικής προστασίας.
Οι ανάγκες των νεογέννητων δεν καλύπτονται
Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι μόνο το 45% των γυναικών με νεογέννητα παγκοσμίως λαμβάνουν χρηματικό επίδομα, ενώ μόνο ένα στα τρία άτομα με σοβαρές αναπηρίες λαμβάνει επίδομα αναπηρίας.
Η κάλυψη των παροχών ανεργίας είναι ακόμη χαμηλότερη, διαπιστώνει η έκθεση, με μόνο το 18,6% των ανέργων παγκοσμίως να καλύπτεται αποτελεσματικά.
Όσον αφορά την πρόνοια συνταξιοδότησης, ο οργανισμός του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι, αν και σχεδόν οκτώ στους 10 ανθρώπους λαμβάνουν κάποια μορφή σύνταξης, οι ανισότητες παραμένουν μεγάλες μεταξύ των περιφερειών, των αγροτικών και αστικών περιοχών και μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Social protection is a human right that ensures access to health care and income security for all. Yet, more than half of the global population lack access to it. Check out the new ILO report✅: https://t.co/WbsBUqvBrZ #SDGs pic.twitter.com/khKrglMtXD
— International Labour Organization (@ilo) September 1, 2021
Περιφερειακές ανισότητες
Η έκθεση της ΔΟΕ υπογραμμίζει τις σημαντικές περιφερειακές ανισότητες στην κοινωνική προστασία. Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης, με το 84% των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον μία παροχή.
Οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου βρίσκονται επίσης πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (64,3%), σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη της κοινωνικής πρόνοιας στην Ασία και τον Ειρηνικό (44%), τις αραβικές χώρες (40%) και την Αφρική (17,4%).
Επισημαίνοντας τις διαφορές στις κυβερνητικές δαπάνες για την κοινωνική προστασία, η ΔΟΕ δήλωσε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος δαπανούν το 16,4% του εθνικού κύκλου εργασιών (πάνω από το 13% του παγκόσμιου μέσου όρου, εξαιρουμένης της υγείας), ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος προϋπολογίζουν μόλις το 1,1%.
Περισσότερες δαπάνες
Η έκθεση σημειώνει ότι από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι κυβερνήσεις αύξησαν μαζικά τις δαπάνες για να εξασφαλίσουν την ελάχιστη κοινωνική προστασία για όλους, κατά περίπου 30%.
Για να εξασφαλιστεί η βασική κάλυψη της κοινωνικής προστασίας, οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα πρέπει να επενδύσουν επιπλέον 77,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, οι χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, 362,9 δισ. δολάρια και οι χώρες με υψηλότερο μεσαίο εισόδημα, 750,8 δισ. δολάρια ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με 15,9%, 5,1% και 3,1% του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα.
«Υπάρχει μια τεράστια πίεση για τις χώρες να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση, μετά τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά θα ήταν σοβαρά επιζήμιο να περικόψουν την κοινωνική προστασία- απαιτούνται επενδύσεις εδώ και τώρα», δήλωσε η Σάχρα Ραζαβί, Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας της ΔΟΕ.
Υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά οφέλη της κοινωνικής προστασίας, η Ραζαβί επέμεινε ότι μπορεί να προωθήσει «καλύτερη υγεία και εκπαίδευση, μεγαλύτερη ισότητα, πιο βιώσιμα οικονομικά συστήματα, καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και την τήρηση των βασικών δικαιωμάτων. Τα οφέλη της επιτυχίας θα φτάσουν πέρα από τα εθνικά σύνορα προς όφελος όλων μας».
Latest News
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,