Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικοδόμηση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά την προειδοποίησε να μην προβεί στη συγκρότηση κάποιας ταχείας δύναμης επέμβασης που θα μπορούσε να «αντιγράψει» τις συμμαχικές επιχειρήσεις.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «δύναμης πρώτης εισόδου» 5.000 στρατιωτών, λέγοντας ότι το Ένωση πρέπει να αντιδράσει σε συγκρούσεις πέρα από τα σύνορά της, που προκλήθηκαν από τη χαοτική αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν.

«Χαιρετίζουμε τις επιπλέον προσπάθειες της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, αλλά αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να αντιγράψει το ΝΑΤΟ, επειδή έχουμε ένα σύνολο δυνάμεων, και έχουμε λίγους πόρους», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο Reuters.

Τάγμα που ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε

Οι προσπάθειες της ΕΕ για δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης έχουν παραλύσει για περισσότερο από μια δεκαετία, παρά τη δημιουργία του 2007 ενός συστήματος ομάδων μάχης μεγέθους τάγματος της ΕΕ με 1.500 στρατιώτες, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, λόγω διαφωνιών που αφορούσαν στη χρηματοδότηση αλλά και την απροθυμία αποστολής τους σε πεδία συγκρούσεων.

«Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις μονάδες που έχετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ΕΕ έχει μονάδες μάχης εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουν αναπτυχθεί», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ δημιούργησε μονάδα ταχείας επέμβασης πολύ υψηλής ετοιμότητας (VJTF) μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την απόσπασή της από την Ουκρανία, το 2014, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεισφέρουν υψηλού επιπέδου στρατιωτική βοήθεια.

Η ΕΕ, τα περισσότερα μέλη της οποίας είναι και στο ΝΑΤΟ, τονίζει από τη μεριά της, πως πρέπει να είναι σε θέση να ενεργήσει ανεξάρτητα από τον σύμμαχό της στη δυτική συμμαχία, στην αυλή της Ευρώπης, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα