Με πλεόνασμα σε πλαστικά σκουπίδια, αλλά με ελλείψεις σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE), η Ταϊλάνδη ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια και τα μετατρέπει σε στολές μιας χρήσης για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να μολυνθούν με κορονοϊό.

Εκατομμύρια πλαστικά έχουν συλλεγεί, κομματιαστεί και μετατραπεί σε νήματα ώστε να γίνουν τελικώς ύφασμα που χρησιμοποιείται για τις στολές αυτές, είτε σε νοσοκομεία ή σε βουδιστικούς ναούς όπου οι μοναχοί αποτεφρώνουν θύματα του κορωνοϊού.

Η πρωτοβουλία αυτή συντελείται με τη χώρα να έχει καταγράψει περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο κρούσματα κορονοϊού και 12.000 θανάτους που συνδέονται με την covid-19 από τον περασμένο Απρίλιο.

“Υπάρχουν φορές που είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος στολές PPE, ορισμένες φορές ακόμη και αν έχεις χρήματα δεν μπορείς να αγοράσεις”, λέει ο Πρα Μαχά Πρανόμ Νταμαλανγκάρο, ένας μοναχός στον ναό Τσακντάενγκ στην επαρχία Σαμούτ Πρακάν κοντά στην Μπανγκόκ.

“Αλλά τώρα τις φτιάχνουμε από ανακυκλωμένα μπουκαλάκια, επομένως τα σκουπίδια τώρα μας είναι πολύτιμα”.

Μία «στολή» με 18 πλαστικά μπουκάλια

Εθελοντές στον ναό ράβουν πορτοκαλί προστατευτικές στολές για τους μοναχούς, για τους νεκροθάφτες και για τους οδοκαθαριστές και στη συνέχεια τέτοιες στολές στέλνονται σε χιλιάδες ναούς που έχουν ανάγκη σε όλη τη χώρα.

Παρότι οι στολές αυτές δεν είναι προστατευτικές στο επίπεδο των ιατρικών στολών, τουλάχιστον μπορούν να προσφέρουν κάποιο βαθμό προστασίας για εκείνους που κινδυνεύουν να μολυνθούν με κορωνοϊό και μια τέτοια στολή μπορεί να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας μόλις 18 πλαστικά μπουκάλια.

Το ύφασμα για τις στολές κατασκευάζεται από ένα εργοστάσιο υφασμάτων στην επαρχία Ραγιόνγκ, το οποίο συνήθως κατασκευάζει υφάσματα που χρησιμοποιούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενδυμάτων παγκοσμίως.

Στο εργοστάσιο τα νήματα κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα μπουκάλια και περιστρέφονται μέσα σε ένα γιγάντιο ρολό. Στη συνέχεια υφαίνονται και έπειτα το ύφασμα αυτό υφίσταται επεξεργασία για να γίνει αδιάβροχο.

“Αυτό συμβαίνει για να μην μπορούν να εισέλθουν τα σωματίδια της σκόνης και ο ιός να μην έρχεται σε επαφή μαζί μας”, λέει ο Αρνουπχάπ Τσομπουμίνγκ, ο επικεφαλής πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας υφασμάτων Thai Taffeta, η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο ανατολικά της Μπανγκόκ.

Περίπου 18 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια έχουν χρησιμοποιηθεί από τα μέσα του περασμένου χρόνου για να κατασκευαστεί ύφασμα για προστατευτικές στολές, το οποίο έχει σταλεί σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, προσθέτει ο ίδιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green