
Στην προσωρινή ανάκληση πιστοποίησης της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας «LA FARM ΑΕ», προχώρησε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα για την παραγωγή νοθευμένης «φέτας ΠΟ» και διακίνησή της σε σημεία λιανικής πώλησης στην ελληνική αγορά.
Η συγκεκριμένα, η οποία ήταν ενταγμένη στο μητρώο Πιστοποιημένων επιχειρήσεων, απασχόλησε το καλοκαίρι, μετά τις καταγγελίες για διακίνηση νοθευμένης «φέτας ΠΟΠ» στη σουηδική αγορά με την επωνυμία BABA FARM (είχε παραχθεί εξ ολοκλήρου με αγελαδινό γάλα) και με την επωνυμία Garant Feta, επίσης εκτός παραγωγικών προδιαγραφών.
Η προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης της θεσσαλικής εταιρείας ήρθε, μετά από επιτόπιους ελέγχους επιτήρησης, αλλά και ελέγχους σε σημεία λιανικής πώλησης του προϊόντος στην ελληνική αγορά, που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Σε αυτούς τους ελέγχους καταγράφηκαν σοβαρές παραβάσεις, που αφορούν στη μη τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος «ΦΕΤΑ ΠΟΠ».
Να σημειωθεί ότι η φέτα ΠΟΠ, παρασκευάζεται είτε από 100% πρόβειο γάλα ελληνικών φυλών, είτε από αιγοπρόβειο, σε αναλογία 30% γίδινο (το μέγιστο) και 70% πρόβειο.
Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, – όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΛΓΟ Δήμητρα – την αξιολόγηση των ευρημάτων και Μη Συμμορφώσεων (ΜΣ), που καταγράφηκαν κατά τους ανωτέρω ελέγχους, την αξιολόγηση των στοιχείων, που απεστάλησαν από την επιχείρηση ως Διορθωτικές Ενέργειες, οι οποίες δεν κρίθηκαν ικανές να άρουν το σύνολο των καταγεγραμμένων ευρημάτων και μη συμμορφώσεων, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε σε προσωρινή ανάκληση της Πιστοποίησης της επιχείρησης, έως την εφαρμογή κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών και την αποστολή σχετικής τεκμηρίωσης εκ μέρους της, από την οποία να προκύπτει:
1. η συμμόρφωσή της με τις απαιτήσεις της υπ΄ αριθμ. 313025/1994 ΥΑ αναγνώρισης του προϊόντος ΦΕΤΑ ΠΟΠ,
2. η απόσυρση από την αγορά όλων των παρτίδων προϊόντος «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» οι οποίες δεν πληρούν την προδιαγραφή αναγνώρισης του εν λόγω προϊόντος,
3. η εγκαθίδρυση και τήρηση αξιόπιστου συστήματος ιχνηλασιμότητας του προϊόντος «ΦΕΤΑ ΠΟΠ»,
4. η συμμόρφωση των διακινούμενων προϊόντων που φέρουν την ένδειξη «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση.
Η υπόθεση θα διαβιβαστεί στην πρωτοβάθμια επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση