Η οικονομία τρέχει το πρώτο εξάμηνο του 2021 με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7%. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν αρνητική κατά 2,3% και το δεύτερο τρίμηνο εκτινάχθηκε στο +16,2%. Το τρίτο τρίμηνο του έτους, που είναι και το πιο δυνατό λόγω τουρισμού, θα προσθέσει επίσης ένα υψηλό νούμερο στον μέσο όρο. Οχι σαν το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μιας και το περυσινό τρίτο τρίμηνο ήταν καλύτερο από το δεύτερο (-11% ύφεση από -15%) και ουσιαστικά είχαν φανεί τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης λόγω της τουριστικής κίνησης που είχε δειλά-δειλά τότε εκδηλωθεί.
Δεδομένου ότι έχει αποκλειστεί ένα νέο φθινοπωρινό lockdown και το τέταρτο τρίμηνο εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή. Ολα λοιπόν δείχνουν ότι το 5% άνοδος του ΑΕΠ σε ετήσια βάση έχει «κλειδώσει», ενώ πολλοί κάνουν λόγο και για 6%. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από το εμβολιαστικό πρόγραμμα που έστω και με χαμηλούς ρυθμούς προχωρεί, τον τουρισμό που θα πιάσει το 50% του 2019 σε αφίξεις αλλά σε εισπράξεις θα πιάσει το 60%, τα επιχειρηματικά deals που διαδέχονται το ένα το άλλο, τα έργα υποδομής που εκκινούν εκ νέου, τη ζήτηση για ακίνητα που είναι εντυπωσιακή, τα στοχευμένα προγράμματα χορηγήσεων των τραπεζών που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και βεβαίως τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης που θα δώσουν πνοή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Στην όποια αύξηση του ΑΕΠ το 2021 σε όγκο θα πρέπει να προστεθεί και ένα 1,5%-2% στο ονομαστικό ΑΕΠ λόγω των πληθωριστικών τάσεων που καταγράφονται ως απόρροια της αύξησης της κατανάλωσης και του περιορισμού της προσφοράς. Δύο είναι οι «σκιές» απέναντι στην καλή αυτή συγκυρία. Η εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών – διαμορφώθηκαν στα 34,5 δισ. στο 7μηνο του 2021 έναντι 22 δισ. των εξαγωγών – η οποία διαβρώνει τα θεμέλια της ανάπτυξης και η αναντιστοιχία της ανόδου του ΑΕΠ με τα φορολογικά έσοδα που καταδεικνύει τις παθογένειες του συστήματος (φοροδιαφυγή) και τη δουλειά που πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.