Άλμα 7,74% πραγματοποίησε χθες ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς  χύδην ξηρού φορτίου Baltic Dry Index (BDI) και έκλεισε στις 4.163 μονάδες μετά από μια πτωτική εβδομάδα.

Πιο εντυπωσιακή ακόμη η εκτίναξη του μέσου ημερήσιου ναύλου στα capes, τα μεγαλύτερου μεγέθους πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, που έφτασε στα 52.908 δολ. επίδοση που καταγράφηκε για τελευταία φορά πριν 11 χρόνια, καταγράφοντας άνοδο μέσα σε μια μόλις ημέρα  κατά 14,6%.

Στη διαδρομή Αυστραλία-Κίνα, ο μέσος ναύλος εκτινάχθηκε κατά 12.600 δολ. την ημέρα και έφτασε τα 54.600 δολ την ημέρα με το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος στην εν λόγω διαδρομή να καταγράφει άνοδο 8% την προηγούμενη εβδομάδα.

Όμως, την ίδια περίοδο κατέγραψε πτώση το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος από Βραζιλία προς Κίνα κατά 22% λόγω συντήρησης λιμανιών.

Πάντως τα προθεσμιακά συμβόλαια ναύλων δείχνουν ανοδικές τάσεις καθώς για τον Οκτώβριο κερδίζουν 2.900 δολ. στα 47.500 δολ. την ημέρα.

Σε μια ανάλυση της η Bimco αποδίδει εν μέρει την σημαντική άνοδο των ναύλων στους περιορισμούς και τα προβλήματα λόγω της πανδημίας καθώς τα πλοία υποχρεώνονται να παραμένουν δεμένα για περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2021, αναφέρει ότι 674 πλοία ξηρού φορτίου περίμεναν στην Κίνα για δύο ή περισσότερες ημέρες. Την ίδια μέρα στην προ-πανδημία του 2019, μόνο 287 πλοία ξηρού φορτίου περίμεναν τόσο πολύ.

Η αγορά, συμπληρώνει η Bimco, αναμένεται να παραμείνει ισχυρή έως το 2022 έως ότου οι παράγοντες που προς το παρόν λειτουργούν επ ωφελεία  της πλοιοκτησίας, όπως η συμφόρηση και οι καθυστερήσεις στα λιμάνια που σχετίζονται με την πανδημία, η κινητήρια ζήτηση και η ισχυρή ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα αρχίζουν να υποχωρούν.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ – Αύξηση 13,3% στα καθαρά κέρδη στο α’ εξάμηνο – Αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες
Λιμάνια |

ΟΛΘ: Αύξηση 13,3% στα καθαρά κέρδη στο α' εξάμηνο - Αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 8,1%, από 217 χιλ. TEUs στο α' εξάμηνο του 2020, σε 235 χιλ. TEUs το α' εξάμηνο του 2021 - Ο σχεδιασμός και η μελέτη της επέκτασης του 6ου προβλήτα συνεχίζεται

Ναυτιλιακή συμφωνία πρόδρομος εξελίξεων στη Γαλλία
Διεθνή |

Ναυτιλιακή συμφωνία πρόδρομος εξελίξεων στη Γαλλία

Νέα ρότα στις συνέργειες στις συνδυασμένες μεταφορές, ανοίγει η «γαλλο-γαλλική» συμφωνία στο τομέα της ναυτιλίας που φέρνει κοντά μία εταιρεία πορθμείων και ferries με μία εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Αμερικάνικο συνδικάτο κατά των μη επανδρωμένων πλοίων
Ναυτιλία |

Αμερικάνικο συνδικάτο κατά των μη επανδρωμένων πλοίων

Ο Harold J. Daggett, πρόεδρος του αμερικάνικου συνδικάτου λιμενεργατών International Longshoremen's Association έστειλε καθαρό μήνυμα στις ναυτιλιακές εταιρείες που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν φορτηγά πλοία χωρίς πλήρωμα να μην δοκιμάσουν να προσεγγίσουν τα λιμάνια που «ελέγχει» η ILA