Οι εκλογές στη Γερμανία ιστορικά δεν απασχολούσαν σημαντικά τους επενδυτές, καθώς το εκλογικό σύστημα ευνοεί σε γενικές γραμμές την πολιτική σταθερότητα και την εξέλιξη, σημειώνει σε σχετική της έκθεση η ελβετική τράπεζα UBS, η οποία αποφάνθηκε πως, αν και αυτό δεν αναμένεται να μεταβληθεί στις επικείμενες εκλογές, εντούτοις οι ισορροπίες δυνάμεων μετά τις 26 Σεπτεμβρίου θα έχουν αλλάξει.

Η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) σε βάρος κυρίως της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ένας τριμερής συνασπισμός, ο αποκαλούμενος και «Φανάρι κυκλοφορίας» ( «Traffic light») των Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων ( FDP) ή αυτός της «Τζαμάικα» από τα χρώματα της χώρας (CDU, Πράσινοι, FDP), αναμένεται να αναλάβει την εξουσία.

Οι προτεραιότητες

Για τους επενδυτές, αναφέρει η ελβετική τράπεζα, βασικοί τομείς που θα πρέπει να προσεχθούν, αφορούν μεταξύ άλλων την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής και τις πολιτικές σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση.

Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα θα ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες ώστε να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Η έκταση αυτής της δέσμευσης πιθανότατα δεν θα είναι γνωστή μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και οι συμβιβασμοί μεταξύ των κομμάτων.

Όλα  τα κόμματα, όμως, που αναμένεται να συμμετάσχουν, συμφωνούν στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το επίπεδο δέσμευσής τους ποικίλλει και δεδομένου ότι η συμφωνία για έναν τριμερή συνασπισμό θα απαιτήσει συμβιβασμούς, πολλές από τις πιο ακραίες θέσεις θα υποχωρήσουν.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται βέβαιο, είναι ότι όποιος συνασπισμός προκύψει από τις εκλογές, οι τιμές του άνθρακα θα αυξηθούν, όπως και οι πράσινες επενδύσεις, ενώ η Γερμανία θα προχωρήσει σε αρκετές εκδόσεις πράσινων ομολόγων.

Προσήλωση στην ΕΕ

Η ελβετική τράπεζα, εκτιμά, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να  υπάρξει καμία αμφιβολία πως όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, η Γερμανία θα παραμείνει αφοσιωμένη στην ΕΕ. Ωστόσο, η περαιτέρω ενσωμάτωση-ολοκλήρωση θα είναι αργή.

Δεν αναμένει να δούμε κάποια δυναμική προς τα ευρωομόλογα ή κάποια πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένας τομέας, ωστόσο, στον οποίο αναμένεται να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Από το 1991, χρειάστηκαν, πάντως, κατά μέσο όρο 61 ημέρες μετά τις εκλογές για την ορκωμοσία μιας νέας κυβέρνησης, αλλά αυτή τη φορά, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί παρόμοιος  χρόνος με το 2017, όταν χρειάστηκαν 171 ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή