Η νεανική παραβατικότητα εξαπλώνεται στις διαδικτυακές επενδύσεις, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στις 20 Σεμπεμβρίου 2000 κατέθεσε αγωγή για απάτη σε τίτλους εναντίον ανηλίκου για πρώτη φορά στην 66χρονη ιστορία της.

Η SEC ισχυρστηκε ότι σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις, ο Τζόναθαν Λεμπέντ χειραγωγούσε μετοχές microcap δημοσιεύοντας εκατοντάδες ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις σε διαδικτυακούς πίνακες μηνυμάτων. Ο Λεμπέντ, ο οποίος συγκέντρωσε σχεδόν 800.000 δολάρια σε παράνομα κέρδη, ήταν τότε 14 ετών.

Ο Τζόναθαν Λεμπέντ και δύο φίλοι του βρέθηκαν στην τέταρτη θέση σε έναν διαγωνισμό συναλλαγών μετοχών που χρηματοδοτήθηκε από το CNBC όταν ήταν μόλις δώδεκα ετών. Κατάφεραν να μετατρέψουν ένα φανταστικό $ 10.000 σε $ 240.000 κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου του διαγωνισμού. Με αφορμή αυτή την επίδοση, ο Λεμπέντ κατάφερε να πείσει τους γονείς του να επενδύσουν χρήματα στο χρηματιστήριο για λογαριασμό του. Οι γονείς του άνοιξαν πρώτα λογαριασμό Ameritrade για αυτόν και μετά την απόφαση της μητέρας του να κλείσει αυτόν τον λογαριασμό, ο πατέρας του άνοιξε λογαριασμό E*Trade για αυτόν.

Κατά τη διάρκεια δύο ετών διαπραγμάτευσης, ο Λεμπέντ πραγματοποίησε τουλάχιστον 27 συναλλαγές και κέρδισε σχεδόν $ 800,000. Η SEC διερεύνησε αργότερα αυτές τις 27 συναλλαγές και τελικά δήλωσε έντεκα από αυτές ως παράνομες συναλλαγές και ανάγκασε τον Λεμπέντ να πληρώσει περίπου $272.000  σε πρόστιμα και πάνω από $ 12.000 σε τόκους. Συγκεκριμένα, αυτές οι έντεκα συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια πεντέμισι μηνών μεταξύ 23 Αυγούστου 1999 και 4 Φεβρουαρίου 2000. Ενώ ο Λεμπέντ δεν παραδέχτηκε ή διέψευσε ποτέ τα ευρήματα της SEC, συμφώνησε να εισαχθούν τα ευρήματα και να επιβληθούν κυρώσεις.

Τα ευρήματα της SEC διαβεβαίωσαν ότι ο Λεμπέντ αγόραζε μεγάλα τεμάχια μετοχών, δημοσιεύοντας μεταξύ 200 και 300 μηνυμάτων στο Yahoo! Χρηματοδότησε τους πίνακες μηνυμάτων, γράφοντας διθυράμβους για τις μετοχές που είχε μόλις αγοράσει και στη συνέχεια πουλούσε όλες τις μετοχές που είχε αγοράσει, συνήθως εντός είκοσι τεσσάρων ωρών από την εν λόγω αγορά. Τα μηνύματα που δημοσίευσε ο Λεμπέντ προέβλεπαν σημαντικές αυξήσεις στην αξία των μετοχών, δηλαδή δημοσίευε σχόλια ότι αυτή η μετοχή θα ήταν η «επόμενη μετοχή που θα κερδίσει το 1.000%» ή ότι μια μετοχή που διαπραγματεύεται σήμερα λίγο περισσότερο από ένα δολάριο θα διαπραγματευόταν σε πάνω από $ 20 ανά μετοχή «πολύ σύντομα».

Σε αντίδραση των μηνυμάτων του Λεμπέντ, ο όγκος συναλλαγών αυτών των μετοχών ανέβαινε κατά μέσο όρο από 60.000 μετοχές την ημέρα σε πάνω από ένα εκατομμύριο μετοχές τις ημέρες που δημοσίευε τα μηνύματά του. Για τις έντεκα συναλλαγές που η SEC ανακοίνωσε τα ευρήματά της, ο Λεμπέντ πραγματοποίησε καθαρό κέρδος 272.826 δολαρίων. Τα ατομικά μικτά κέρδη κυμαίνονταν από πάνω από 11.000  έως 74.000 δολάρια ανά συναλλαγή. Ο Λεμπέντ δηλώνει ότι δεν έκανε τίποτα λάθος τίποτα διαφορετικό από τους αναλυτές της Wall Street. Δηλώνει ότι έμαθε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στο χρηματιστήριο και ενήργησε με αυτή τη γνώση.

Ανάλογα με ποιον μιλάτε, ο Λέμπεντ θεωρήθηκε είτε ως άτομο που καταχράστηκε εν γνώσει του το σύστημα και παραβίασε το νόμο, είτε ως κάποιος που δεν έδρασε διαφορετικά από τους αναλυτές της Wall Street και ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει το σύστημα προς όφελός του και στην πραγματικότητα δεν έκανε κάτι κακό. Ο πατέρας του Λεμπέντ δήλωσε στυην εκπομπή 60 Minutes ότι ήταν περήφανος για τον γιο του και ότι δεν είχε κάνει κάτι κακό. Αυτή η πεποίθηση μπορεί επίσης να τεκμηριωθεί από το γεγονός ότι μετά την πρώτη συνάντηση του Λεμπέντ με την SEC, ενώ η μητέρα του έκλεισε τον λογαριασμό Ameritrade, ο πατέρας του Λεμπέντ άνοιξε λογαριασμό E*Trade έτσι ώστε ο Λεμπέντ να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μετοχές.

Η SEC, ωστόσο, δήλωσε ότι η Λεμπέντ παραβίασε το άρθρο 17.α του νόμου περί κινητών αξιών και τα άρθρα 10. β και 10β-5 του νόμου περί ανταλλαγής. Αυτές οι Πράξεις «απαγορεύουν πράξεις, συναλλαγές, πρακτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες που λειτουργούν ως απάτη ή δόλος σε σχέση με την προσφορά, την αγορά ή την πώληση τίτλων, συμπεριλαμβανομένης της παραποίησης και παραλείψεων ουσιωδών γεγονότων». Ως εκ τούτου, η SEC διέταξε τον Λεμπέντ να πληρώσει πρόστιμό και να «πάψει και να παραιτηθεί» από το να προκαλέσει περαιτέρω παραβίαση του άρθρου 17.α.

Ακόμη και τα άρθρα που κάλυπταν τις ενέργειες του Λεμπέντ φάνηκαν διχασμένα για το αν είχε κάνει κάτι λάθος. Ενα άρθρο που γράφτηκε από τον Peter Carbonara για το Money Magazine φαίνεται να ευνοεί την απόφαση της SEC (αν και αναρωτιέται γιατί η SEC άφησε το Λεμπέντ να διατηρήσει τα υπόλοιπα 500.000 δολάρια κέρδους), ο Michael Lewis, γράφοντας για το New York Times Magazine, αναγνωρίζει ότι υπήρξαν θύματα που υπέφεραν από τις ενέργειες του Λεμπέντ, αλλά ισχυρίζεται ότι η SEC συμφώνησε μόνο επειδή πίστευε ότι δεν θα ήταν σε θέση να κερδίσουν στο δικαστήριο και ότι τα στοιχεία της δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο ισχυριζόταν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα